Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OBORILA GINISOV REKORD: ARBNORA FEJZA-IDRIZI URADILA NAJVEĆI ORIGAMI MOZAIK ZASTAVE KOSOVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. February 2021. 14:02:51


Učiteljica Arbnora Fejza-Idrizi iz Skenderaja oborila je Ginisov rekord za najveći origami mozaik u obliku zastave Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Fejza-Idrizi je poručila da je kosovska zastava urađena sa puno truda i posvećenosti povodom proslave 17. februara - Dana nezavisnosti Kosova, te da je potvrda rekorda od Ginisovog žirija dokaz da se dobar rad na kraju svaki put nagradi.

Ovo je njen treći Ginisov rekord. Prva dva je oborila 2018. i 2019. godine. Za treći je radila od jula 2020. godine, posvećujući oko četiri sata dnevno formiranju hiljada origami papira, pored porodičnih obaveza koje ima kao majka troje djece i kao vaspitačica u Skenderaju.

Ona je, zajedno sa desetinama učenika iz ovog regiona, oko 14 sati postavljala višeugaone papire u jednoj zatvorenoj sportskoj sali i u formi mozaika formirala zastavu najmlađe države u Evropi, veličine 1.216 kvadratnih metara.

Ovim mozaikom oboren je rekord koji je držala škola u Mongoliji, sa zastavom od 1.167 kvadratnih metara.

Radili četiri meseca po četiri sata dnevno

Arbnora kaže u razgovoru sa ekipom Anadolu Agency (AA) da je inspiracija za ovu umjetnost došla tokom studija na Pedagoškom fakultetu u Prištini, dok je kasnije sa svojim studentima vježbala majstorstvo origamija.

Na izradi papira origami tehnikom za mozaik zastave Kosova pomogala joj je saradnica Edona. Postavka mozaika je urađena za jedan dan."Cio proces rada je dugo trajao, jer je pripremljeno 127.400 komada origami papira. Svaki papir je zahtjevao 15 tehnika umjetničkog stvaralaštva, tako da sam započela u julu. Znači četiri mjeseca, četiri sata svakodnevno sa Edonom realizovale smo sve papire. Bio je to dug proces, ali potom smo sav posao završili u roku od jednog dana, u subotu, 6. februara, a zastava ima 1.216 kvadratnih metara", objašnjava ona.

Ova 37-godišnjakinja dobila je finansijsku podršku opštine Skenderaj i privatnih preduzeća za finalizaciju projekta u vrijednosti od oko sedam hiljada eura. Ona kaže da je bilo teško dovesti Ginisove zvaničnike na Kosovo zbog troškova.

Međutim Ginis je poslao pravila takmičenja na Kosovo, i potom je njihov žiri, koji se sastoji od profesora umjetnosti i arhitekata, procijenio da li su ispunjeni njihovi zahtjevi za proglašenje pobjednika.

Arbnora kaže da je nagradu posvetila porodici Jashari i svim mučenicima koji su pali u posljednjem ratu na Kosovu.

„Pošto sam se za ovaj rekord prijavila u ime Gimnazije 'Hamez Jashari', ovaj rekord je posvećen svim mučenicima, porodici Jashari i svima onima koji su dali živote za slobodu Kosova kako bismo mogli da živimo njihove snove“, istakla je Arbnora.

Vlasnica još dva Ginisova rekorda

Arbnora Fejza Idrizi je sa umjetnošću origami papira prvi put ušla u knjigu Ginisovih rekorda 2018. godine sa najvećim cvijetom na svijetu od 8,7 metara.

Dok je 2019. po drugi put postala dio knjige rekorda sa najvećom vazom od papira, visine 2,73 metra i širine 2,38 metara, u kojoj je u minijaturi predstavila zastave zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Umjetnost origami potiče iz Japana, a riječ "origami" nastala je od japanskih riječi "ori" (saviti) i "kami" (jedna od nekoliko riječi za papir).

Svrha ove umetnosti je da transformiše ravni kvadratni list papira u gotovu skulpturu kroz svoje tehnike presavijanja. Savremeni praktičari origamija uglavnom izbjegavaju upotrebu sječenja, lijepljenja ili bilježenja na papiru.Ostali prilozi:
» INZKO DA DONESE ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA
Anadolu Agency (AA) | 19. April 2021 13:50
» UHAPŠEN SVEĆENIK IZ RUANDE OPTUŽEN ZA UMJEŠANOST U GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 18. April 2021 15:17
» MUFTIJA HFZ. KUJEVIĆ: ČOVJEK JE GLAVNI RESURS
Bošnjaci.Net | 16. April 2021 16:31
Ostali prilozi istog autora: