Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Diplomatski pritisak na preživjele žrtve genocida
STRANCI ODBILI SASTANAK SA SREBRENIČANIMA, PRISILJAVAJUĆI IM PORUČILI: PRIZNAJTE IZBORE!
Procitaj komentar

Autor: politicki.ba
Objavljeno: 25. February 2021. 19:02:38
Ambasadori, potpisnici pisma, poručili su Srebreničanima da, nakon što budu konačni „priznaju rezultate izbora u najboljem interesu demokratskih standarda i što je još važnije svih građana Srebrenice“Ambasade EU, Francuske, Njemačke, OSCE-a, Italije, Velike Britanije i SAD-a u Sarajevu, danas su pismom odgovorili na poziv lidera političkih partija u BiH, koje su prije dva dana tražile sastanak sa njihovim predstavnicima vezano za novonastalu situaciju u Srebrenici, uzrokovanu bojkotom izbora od strane Bošnjaka.

„Razumijemo vašu zabrinutost u vezi sa položajem povratničke populacije širom BiH, posebno u Srebrenici. Nastavljamo se zalagati za okruženje bez diskriminacije i retorike podjela i jasno se protivimo svim oblicima negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca“, stoji u uvodu pisma upućenog „uvaženim političkim liderima“ u BiH.

Potpisani ambasadori u svom pismu podsjećaju da je odgovornost na domaćim vlastima da se izbori provedu „u skladu sa međunarodno priznatim standardima“, te da je Centralna izborna komisija „primarni administrator izbora“ koja je i odgovorna za obradu žalbi u vezi sa izborima u saradnji sa relevantnim pravosudnim institucijama.

„Napominjemo da je inicijativa „Moja adresa: Srebrenica“ uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH“ stoji u pismu.

Ambasadori, potpisnici pisma, poručili su Srebreničanima da, nakon što budu konačni „priznaju rezultate izbora u najboljem interesu demokratskih standarda i što je još važnije svih građana Srebrenice“

Ističu da će Srebrenica i dalje imati njihovu podršku konstruktivnom dijalogu i u skladu sa svim postojećim zakonskim odredbama, te da, nakon formiranja lokalnih vlasti stoje na raspolaganju „svim stranama u cilju utvrđivanja načina kako nastaviti sa podrškom povratničkoj populaciji i prosperitetu Srebrenice“.Današnje odgovor stranih ambasada na molbu političkih partija iz BiH da održe sastanak kako bi se prevazišle nepravilnosti vezano za izbore u Srebrenici, jasna je poruka da se stranci neće mješati u izborni proces u Srebrenici, ali i da ostaju pri stavu da Bošnjaci u Srebrenici prihvate rezultate ponovljenih izbora iako na njima nisu glasali.

Naš pokušaj da od Alije Tabakovića, kandidata za načelnika Srebrenice na proteklim izborima, saznamo kakvi su dalji koraci inicijative „Moja adresa: Srebrenica“, nažalost, ostao je bez uspjeha.

Hamdija Fejzić, kandidat Inicijative, koji je osvojio mandat u Skupštini općine Srebrenica, u izjavi za politicki.ba kazao je da je, poučen ranijim iskustvima, “očekivao ovakav stav međunarodne zajednice“.

„Čekamo odluku Ustavnog suda BiH, a o daljim koracima inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ treba pametno razmisliti. Ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi 2007. godina“, kazao nam je Fejzić.

I za Zulfu Salihovića koji je kao kandidat inicijative „Moja adresa: Srebrenica“, također, osvojio mandat na proteklim izborima, odgovor predstavnika međunarodne zajednice bio je očekivan.

„Ja sam u startu bio protiv bojkota izbora jer sam znao da time nećemo ništa dobiti, već da možemo samo izgubiti. I to se dogodilo.

Izgubili smo nekoliko mandata, a stranci nam jasno poručuju da moramo biti dio sistema. Sjećam se da su nas 1999. godine stranci bornim kolima pratili do Srebrenice, ali su nas kao izabrane odbornike natjerali da učestvujemo u radu Skupštine općine. Kako god, ne smijemo dozvoliti da ishitreni i nezreli potezi pojedinaca dovedu Srebrenicu u situaciju da i ono malo Bošnjaka koji tamo žive odu iz nje“, poručuje Salihović.

Da li će 5 kandidata inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ kao i jedan kandidat liste DF-a koji su osvojili mandate u Skupštine općine Srebrenica i prihvatiti te mandate, ostaje da sačekamo.

VRH


  Dossier: MOJA ADRESA SREBRENICA - ALIJA TABAKOVIĆ
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25.02.2021 13:09
» TEŠKO NAMA AKO NEGATORI GENOCIDA OPET POBIJEDE
Anadolu Agency (AA) | 11.11.2020 15:31

Ostali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif