Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NIJE HIĆE U EUROPU UĆI
Procitaj komentar

Autor: Željko Milićević
Objavljeno: 27. February 2021. 20:02:57
ŽELJKO MILIĆEVIĆ: Međunarodna zajednica nam je usilila ovo što imamo i to je dokumentirano. Na osnovi tih dokumenata se postavljaju prava o kojima se sve više govori jer se kolektivna svijest budi. Potrebno je dodati ono o čemu se do danas nije govorilo u službenim krugovima, a potrebno je i neizbježno je o tome ne samo govoriti, već postaviti zahtjev koji još nije bio postavljen.


I ne smije biti hiće u Europu ući, a pogotovo ne s ovom današnjom krnjom Bosnom.

U prethodnoj rečenici sam otvorio vrata za postavljanje zahtjeva koji još nije postavljen, a koji je trebao biti postavljen prije više vjekova. Ovdje nećemo govoriti o krivdi zašto zahtjev nije bio postavljen, nego o pravdi, pravima i načelima da ga se postavi.

Sudjelovao sam u brojnim debatama oko zakonika Britanije gdje se je često koristila izreka da devedeset i pet posto britanskog prava se zasniva na jednostavnom načelu – posjedovanju. Dočim ta izreka nema pravne težine, ona ipak ukazuje na tiho prihvaćanje tog načela u obnošenju pravnih laika, a to smo većina čovječanstva. Uzvratnim putem taj začetnik polaganja prava postaje dio zakonsko-pravnog odnosa među ljudima i šire, među zemljama i državama, i samim tim postaje i dio pravnog zakonika i prava. Ovo ukazuje na potrebu, mogućnost i dužnost ustanovljavanja prava u okviru zakonika.

Gdje god mi živjeli u Bosni ili izvan nje, mi svi imamo potrebu da se postavimo po načelima jer načela ne prepoznaju niti etničku, niti vjersku, niti društvenu podjelu – načela postoje sama po sebi i jednaka su za sve.

Islamska Republika Iran je jedina zemlja na svijetu koja se je postavila po načelima što se tiče Palestine i cionističke genocidne konstrukcije u njoj. Iran se protivi “konceptu dviju država”, a koji se koncept promovira u zemljama Zapada, većinom u Sjedinjenim Državama, koje financiraju opstanak genocidne konstrukcije. Tome će za naših života ili kasnije, doći kraj i to je neizbježno. Kolektivna svijest, koju se je decenijama podrivalo i zataškavalo i time promoviralo ne-pravni postupak ustanovljavanja zemlje i države ipak dolazi na vrh intelektualnih debata koje se danas šire i među običnim narodom, da ne kažem plebejcima.

Iran se iz načela protivi konceptu postojanja države koja je osnovana u genocidu drugih. Iran se ne protivi postojanju države Židova kao takve, ukoliko je ta i takva država ustanovljena na načelima zajedništva, jednakosti, prava i pravde.

Iran odbija koncept “dviju država” iz jednostavnog razloga – time se postojanjem pravno opravda, prizna i udefteri postojanje Izraela u današnjem, genocidnom obliku. I to je to. To je načelo. Zbog tog načelnog pristupa zločinačkoj utvrdi, Iranu se već decenijama nanose veliki gubitci, kako novčani, tako i ljudski i znanstveni. Iz toga nam valja naučiti.

Za pravo i pravdu je potrebno ginuti, a Bosna i Bošnjaci imaju gorka iskustva u tom smislu. No zato Bosna i danas postoji, jer se je za nju ginulo kad god se je moralo ili trebalo ginuti. To je isto jedno od načela na osnovi kojih Bosna postoji i postojat će dok je god ovog dunjaluka.

Međunarodna zajednica nam je usilila ovo što imamo i to je dokumentirano. Na osnovi tih dokumenata se postavljaju prava o kojima se sve više govori jer se kolektivna svijest budi. Potrebno je dodati ono o čemu se do danas nije govorilo u službenim krugovima, a potrebno je i neizbježno je o tome ne samo govoriti, već postaviti zahtjev koji još nije bio postavljen.

Bosna mora javno, pravno i službeno postaviti zahtjev za repatrijaciju Sandžaka, i to čim prije i čim glasnije. Oko toga ne smije biti debate, to mora biti conditio sine qua non.

Poznati su mi slučajevi u okviru pravnih zakonika Kanade i Britanije gdje se stranke, koje su ili tužile ili bile tužene, nisu postavile po načelima i nisu postavile zahtjev posjedovanja. Zakon i sudstvo je sve takve slučajeve odbilo.

Nakon ovog opširnog uvoda, slijedi razlog zašto Bosna ne smije prihvatiti otvoriti nikakvo diplomatsko poslanstvo u Sandžaku, bilo u današnjoj Srbiji ili današnjoj Crnoj Gori.

U ovom povijesnom trenutku od neopisive važnosti, Bosna se mora usprotiviti otvaranju bilo kakvih diplomatskih predstavništava u Sandžaku jer bi se tim činom opravdalo i priznalo srbijansko i crnogorsko posjedovanje Sandžaka razdijeljenog između Srbije i Crne Gore.

U ovom povijesnom trenutku od neopisive važnosti, Bosna se mora usprotiviti otvaranju bilo kakvih diplomatskih predstavništava u Sandžaku jer bi se tim činom odrekla prava na Sandžak, prava na polaganje prava na Sandžak i prava na repatrijaciju Sandžaka matici Bosni – radi se o tri razna prava.

U biblijskim proporcijama, Hava, Eva, je ponudila Ademu, Adamu, jabuku i on je u nju zagrizao...

Da se vratimo na debate oko raznih zakonika – Bosna mora danas postaviti pravni zahtjev na Sandžak i ne odustati od tog zahtjeva pa i pod cijenu rata, i ja se prvi javljam kao dobrovoljac iz načela, i zato jer me je djed Ivan Aziz dobrano zadužio u Sandžaku. Ovako se izražavam jer nam je potreban udarac u glavu da nas probudi i da spoznamo pravo, pravdanje, zakone i zakonike i kako se do svega toga dolazi.

Nema sumnje da postoje pravni stručnjaci koji se time mogu, misle, ili možda i hoće baviti, ali bez polaganja zahtjeva za posjedovanje od svega toga neće nikad ništa biti.

Mi moramo postaviti zahtjev za ulaz u Europu i sve ine “atlantske integracije” samo i jedino sa Sandžakom u matici, uz već, nadam se uhodane, zahtjeve za gašenjem Republike srpske i Herceg-Bosne prije ulaska u te i takve Europe.

Ne dozvolimo međunarodnoj zajednici da nas još jednom nasamari. Nije hiće ovako ulijetati u Europu.

VRHOstali prilozi:
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
» BOSNU NEĆEMO DATI NI PO KOJU CIJENU!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 19:08
Ostali prilozi istog autora:
» TI NEMAŠ KIČMU, BOŠNJO
19. August 2021 00:39
» SVETA ZEMLJA BOSNA
26. May 2021 19:29
» GENERAL POSLIJE BITKE
16. May 2021 16:36
» ŽIVOT U LEGLU POKVARENOSTI
17. February 2021 17:03
» O SUVERENOSTI UMA
06. February 2021 02:16
» REPETITIO EST MATER STUDIORUM
02. February 2021 15:08
» KAD PRAVO ZABRAZDI U KRIVDU
28. January 2021 13:03
» NAČELA SU VAŽNA
20. December 2020 17:00
» TRIJUMF PRIMITIVIZMA
01. December 2020 23:34
» KAŽNJAVANJE NEVINIH
30. November 2020 00:35
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif