Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NIJE HIĆE U EUROPU UĆI
Autor: Željko Milićević
Objavljeno: 27. February 2021. 20:02:57
ŽELJKO MILIĆEVIĆ: Međunarodna zajednica nam je usilila ovo što imamo i to je dokumentirano. Na osnovi tih dokumenata se postavljaju prava o kojima se sve više govori jer se kolektivna svijest budi. Potrebno je dodati ono o čemu se do danas nije govorilo u službenim krugovima, a potrebno je i neizbježno je o tome ne samo govoriti, već postaviti zahtjev koji još nije bio postavljen.


I ne smije biti hiće u Europu ući, a pogotovo ne s ovom današnjom krnjom Bosnom.

U prethodnoj rečenici sam otvorio vrata za postavljanje zahtjeva koji još nije postavljen, a koji je trebao biti postavljen prije više vjekova. Ovdje nećemo govoriti o krivdi zašto zahtjev nije bio postavljen, nego o pravdi, pravima i načelima da ga se postavi.

Sudjelovao sam u brojnim debatama oko zakonika Britanije gdje se je često koristila izreka da devedeset i pet posto britanskog prava se zasniva na jednostavnom načelu – posjedovanju. Dočim ta izreka nema pravne težine, ona ipak ukazuje na tiho prihvaćanje tog načela u obnošenju pravnih laika, a to smo većina čovječanstva. Uzvratnim putem taj začetnik polaganja prava postaje dio zakonsko-pravnog odnosa među ljudima i šire, među zemljama i državama, i samim tim postaje i dio pravnog zakonika i prava. Ovo ukazuje na potrebu, mogućnost i dužnost ustanovljavanja prava u okviru zakonika.

Gdje god mi živjeli u Bosni ili izvan nje, mi svi imamo potrebu da se postavimo po načelima jer načela ne prepoznaju niti etničku, niti vjersku, niti društvenu podjelu – načela postoje sama po sebi i jednaka su za sve.

Islamska Republika Iran je jedina zemlja na svijetu koja se je postavila po načelima što se tiče Palestine i cionističke genocidne konstrukcije u njoj. Iran se protivi “konceptu dviju država”, a koji se koncept promovira u zemljama Zapada, većinom u Sjedinjenim Državama, koje financiraju opstanak genocidne konstrukcije. Tome će za naših života ili kasnije, doći kraj i to je neizbježno. Kolektivna svijest, koju se je decenijama podrivalo i zataškavalo i time promoviralo ne-pravni postupak ustanovljavanja zemlje i države ipak dolazi na vrh intelektualnih debata koje se danas šire i među običnim narodom, da ne kažem plebejcima.

Iran se iz načela protivi konceptu postojanja države koja je osnovana u genocidu drugih. Iran se ne protivi postojanju države Židova kao takve, ukoliko je ta i takva država ustanovljena na načelima zajedništva, jednakosti, prava i pravde.

Iran odbija koncept “dviju država” iz jednostavnog razloga – time se postojanjem pravno opravda, prizna i udefteri postojanje Izraela u današnjem, genocidnom obliku. I to je to. To je načelo. Zbog tog načelnog pristupa zločinačkoj utvrdi, Iranu se već decenijama nanose veliki gubitci, kako novčani, tako i ljudski i znanstveni. Iz toga nam valja naučiti.

Za pravo i pravdu je potrebno ginuti, a Bosna i Bošnjaci imaju gorka iskustva u tom smislu. No zato Bosna i danas postoji, jer se je za nju ginulo kad god se je moralo ili trebalo ginuti. To je isto jedno od načela na osnovi kojih Bosna postoji i postojat će dok je god ovog dunjaluka.

Međunarodna zajednica nam je usilila ovo što imamo i to je dokumentirano. Na osnovi tih dokumenata se postavljaju prava o kojima se sve više govori jer se kolektivna svijest budi. Potrebno je dodati ono o čemu se do danas nije govorilo u službenim krugovima, a potrebno je i neizbježno je o tome ne samo govoriti, već postaviti zahtjev koji još nije bio postavljen.

Bosna mora javno, pravno i službeno postaviti zahtjev za repatrijaciju Sandžaka, i to čim prije i čim glasnije. Oko toga ne smije biti debate, to mora biti conditio sine qua non.

Poznati su mi slučajevi u okviru pravnih zakonika Kanade i Britanije gdje se stranke, koje su ili tužile ili bile tužene, nisu postavile po načelima i nisu postavile zahtjev posjedovanja. Zakon i sudstvo je sve takve slučajeve odbilo.

Nakon ovog opširnog uvoda, slijedi razlog zašto Bosna ne smije prihvatiti otvoriti nikakvo diplomatsko poslanstvo u Sandžaku, bilo u današnjoj Srbiji ili današnjoj Crnoj Gori.

U ovom povijesnom trenutku od neopisive važnosti, Bosna se mora usprotiviti otvaranju bilo kakvih diplomatskih predstavništava u Sandžaku jer bi se tim činom opravdalo i priznalo srbijansko i crnogorsko posjedovanje Sandžaka razdijeljenog između Srbije i Crne Gore.

U ovom povijesnom trenutku od neopisive važnosti, Bosna se mora usprotiviti otvaranju bilo kakvih diplomatskih predstavništava u Sandžaku jer bi se tim činom odrekla prava na Sandžak, prava na polaganje prava na Sandžak i prava na repatrijaciju Sandžaka matici Bosni – radi se o tri razna prava.

U biblijskim proporcijama, Hava, Eva, je ponudila Ademu, Adamu, jabuku i on je u nju zagrizao...

Da se vratimo na debate oko raznih zakonika – Bosna mora danas postaviti pravni zahtjev na Sandžak i ne odustati od tog zahtjeva pa i pod cijenu rata, i ja se prvi javljam kao dobrovoljac iz načela, i zato jer me je djed Ivan Aziz dobrano zadužio u Sandžaku. Ovako se izražavam jer nam je potreban udarac u glavu da nas probudi i da spoznamo pravo, pravdanje, zakone i zakonike i kako se do svega toga dolazi.

Nema sumnje da postoje pravni stručnjaci koji se time mogu, misle, ili možda i hoće baviti, ali bez polaganja zahtjeva za posjedovanje od svega toga neće nikad ništa biti.

Mi moramo postaviti zahtjev za ulaz u Europu i sve ine “atlantske integracije” samo i jedino sa Sandžakom u matici, uz već, nadam se uhodane, zahtjeve za gašenjem Republike srpske i Herceg-Bosne prije ulaska u te i takve Europe.

Ne dozvolimo međunarodnoj zajednici da nas još jednom nasamari. Nije hiće ovako ulijetati u Europu.Ostali prilozi:
» ŽIVI ALTER EGO DARKA TANASKOVIĆA U BOSNI…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. April 2021 15:46
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
Mr. Milan Jovičić | 13. April 2021 14:39
» RAMAZANSKA PRIČA
Aziz Hurem | 12. April 2021 15:13
» GENOCID U ZVORNIKU 1992.
Mehmed Meša Pargan | 08. April 2021 17:14
» MOJ VANVREMENSKI MUHABET S EVLIJOM ČELEBIJOM
Fatih Hadžić | 07. April 2021 20:49
» JASMINE, BOŠNJACI SU MUSLIMANI… OSIM ONIH KOJI KAŽU DA NISU…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2021 14:32
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
Dr. Tarik Kurbegović | 05. April 2021 18:11
» RASIZAM JE PRVO LEGITIMIRAN BIBLIJSKOM DOGMOM
Šemso Agović | 05. April 2021 16:53
» BRAVO… BAKIRE…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2021 14:34
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA
Božidar Proročić | 03. April 2021 13:17
» ZAR JE TERORIZAM JEDINO ONDA KAD JE NAPADAČ MUSLIMAN?!
Ajša Čišija | 03. April 2021 13:08
» NAGAZNE MINE MINISTRA PRAVDE
Ratka Jovanović-Vukotić, Vijesti.me | 02. April 2021 17:46
» KOME SAD DA SE ŽALI NANA FATA ORLOVIĆ?
Salih Brkić | 02. April 2021 15:03
» BOŠNJAČKI „ZID PLAČA“
Božena Jelušić | 31. March 2021 15:10
» BOSNA NIJE MULTINACIONALNA DRŽAVA
Dr. Harun Hadžić | 31. March 2021 13:49
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Omer Šarkić | 30. March 2021 12:46
Ostali prilozi istog autora:
» ŽIVOT U LEGLU POKVARENOSTI
17. February 2021 17:03
» O SUVERENOSTI UMA
06. February 2021 02:16
» REPETITIO EST MATER STUDIORUM
02. February 2021 15:08
» KAD PRAVO ZABRAZDI U KRIVDU
28. January 2021 13:03
» NAČELA SU VAŽNA
20. December 2020 17:00
» TRIJUMF PRIMITIVIZMA
01. December 2020 23:34
» KAŽNJAVANJE NEVINIH
30. November 2020 00:35
» SILA CARUJE, A UM KLADE VALJA
25. November 2020 16:14
» ĐON-OBRAZ
20. November 2020 14:08
» U SE I U SVOJE KLJUSE
14. November 2020 12:31
» OPET I JOŠ JEDNOM
03. November 2020 23:25