Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

SAMIR CERIĆ, predsjednik FK Željezničar
NAŠA DIJASPORA JE ‘NEISKORIŠTENO’ BLAGO BH. SPORTA
Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 28. February 2021. 00:02:51
SAMIR CERIĆ: Želim pružiti ruku saradnje svima kojima je stalo do boljitka našeg sporta jer kroz napredak sporta i naše društvo može biti unaprijeđeno. Potencijal vezan za bh. sport je u potpunosti neiskorišten i osjećam da je sada došlo vrijeme da se ta činjenica promijeni. Tradicija velikana poput Želje i njegov uspjeh mogu donijeti samo dobro budućim generacijama.


Nakon historijske odluke Skupštine FK Željezničar od 23. januara ove godine da na čelo kluba s Grbavice imenuje Samira Cerića, bh. biznismena s adresom u Londonu, boravak u gradu na Temzi iskoristili samo da s agilnim predsjednikom Cerićem za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama obavimo razgovor na temu kako se bosanskohercegovačka dijaspora može uključiti u oporavak i napredak "Plavih". Neposredan povod bila je objava na zvaničnoj stranici kluba gdje se pozivaju navijači iz domovine i dijaspore (iako zbog pandemije ne mogu biti na stadionu) da kupovinom karata za utakmicu vječnih rivala pomognu voljeni klub.

- “Kao što sam mnogo puta rekao, po meni dijaspora je ‘neiskorišteno’ blago, ne samo bh. privrede nego i bh. sporta, a prevashodno nogometa. Mislim da uz malo planiranja i bolje organizacije, bh. dijaspora može postati pokretač i velika snaga mnogih bh. sportskih kolektiva, uključujući klub na čijem sam kormilu. Ono što sam iznio članovima Upravnog odbora na prvoj sjednici tog 25. januara jeste ideja da, čim nam to epidemiološki uslovi dozvole, krenemo u organizaciju ‘Plavih noći’ koje bi okupile sve pristalice Želje kako u domovini, tako i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, kao i sve one naše građane kojima je stalo do uspjeha bh. nogometa. Na taj način možemo krenuti u konkretnije korake o pitanju uvezivanja dijaspore i FK Željezničar. Međutim, tu ne mislim isključivo na princip donacija, nego i na direktne beneficije koje bi išle u oba smjera, gdje bi i bh. dijaspora, kao i FK Željezničar bili veliki dobitnici. Uz to, gledali bismo da pokrenemo razne vrste uvezivanja, kreiranja novih vrijednosti, prodavanja e-karata za Željine utakmice. Tu spada i online prodaja Željinih dresova, suvenira koji bi taj način bili pristupačni dijaspori, potom kroz neke tehnološke solucije tipa Željinog digitalnog “coina” krenuli bismo u pravcu uvođenja visokih tehnologija kao i tehnoloških umrežavanja koji bi Željezničar kao i bh. nogomet stavili na neki novi nivo kada je u pitanju tzv. ‘fan engagement’. On je itekako bitan kada su u pitanju mlađe generacije Željinih pristalica koji danas žive, rade i studiraju po raznim dijelovima svijeta i vični su svim ovim tehnologijama o kojima govorim.”

Iz Vaših riječi da se naslutiti da će u Vašim budućim aktivnostima bh. dijaspora imati bitnu ulogu:
- “Smatram da jednim novim, modernijim, kvalitetnijim i transparentnijim pristupom na relaciji dijaspora – BiH, a u ovom slučaju FK Željezničar i bh. nogomet, ulazimo u neke nove vode i epohu s ciljem iskorištavanja našeg cjelokupnog potencijala. Kada se stvore uslovi za direktno investiranje u bh. sportske kolektive, kako u fudbalu, tako u ostalim sportovima, bh. dijaspora ne samo da može biti jedna karika u lancu, nego najbitnija i najuticajnija mašina u toj novoj lokomotivi.”

Da li se ovo može smatrati oficijelnim pozivom, da predsjednik FK Željezničar poziva bosanskohercegovačku dijasporu da svojim znanjem, idejama i, na kraju, zašto ne reći investicijama pomogne u kreiranju nove klime u klubu na čijem ste čelu?
- “Naravno, mogu samo ponoviti sve što sam rekao i dodati da je rukovodstvo kluba otvoreno za sve konstruktivne prijedloge ideje i konekcije. Ponavljam, sve treba da se odvija transparentno i na obostrano zadovoljstvo.”

U ponedjeljak je praznik u jednom dijelu naše domovine, on će biti uveličan izuzetno važnim susretom između vječitih rivala, da li imate poruku za sve učesnike derbija?
- “Smatram i da predstojeći derbi između gradskih rivala, 1. marta, kojem će prisustvovati i novi bh. selektor Ivaylo Petev, može predstavljati izvjesnu prekretnicu na ovoj relaciji. Kao čovjek iz dijaspore, koji je sada na čelu najtrofejnijeg bh. kluba, smatram i vjerujem da ta činjenica sama po sebi nešto govori o ideji o uspostavljanju ovih mostova. Želim pružiti ruku saradnje svima kojima je stalo do boljitka našeg sporta jer kroz napredak sporta i naše društvo može biti unaprijeđeno. Potencijal vezan za bh. sport je u potpunosti neiskorišten i osjećam da je sada došlo vrijeme da se ta činjenica promijeni. Tradicija velikana poput Želje i njegov uspjeh mogu donijeti samo dobro budućim generacijama. Zbog toga sam danas veoma posvećen građenju tih novih mostova, a uveliko radim na uvezivanju našeg omladinskog pogona s jednim od najtrofejnijih svjetskih i evropskih klubova, kao i ovog novog mosta između dijaspore i bh. nogometa, upravo preko Želje.”Ostali prilozi:
» KONAČNA ODLUKA: RK NOVI PAZAR ISTUPIO IZ ARKUS LIGE
Bošnjaci.Net | 14. October 2021 18:07
» MORAMO BITI EFIKASNIJI, OČEKUJEMO POBJEDU
Anadolu Agency (AA) | 08. October 2021 15:25
» ZVANIČNO: MIRALEM PJANIĆ POSTAO NOVI IGRAČ TURSKOG BESIKTASA
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2021 13:20
» BIH REMIZIRALA U GOSTIMA KOD AKTUELNOG PRVAKA SVIJETA FRANCUSKE
Anadolu Agency (AA) | 02. September 2021 13:13
» IZLOŽBA O VELEŽOVOJ LEGENDI IVICI ĆURKOVIĆU
Zlatko Serdarević | 04. August 2021 07:23
» NBA ZVIJEZDE ZA DJECU: NURKIĆ, TELETOVIć I MUSA
Bošnjaci.Net | 27. July 2021 21:41
Ostali prilozi istog autora:
» PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
08. November 2020 15:57