Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Sport


SAMIR CERIĆ, predsjednik FK Željezničar
NAŠA DIJASPORA JE ‘NEISKORIŠTENO’ BLAGO BH. SPORTA
Procitaj komentar

Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 28. February 2021. 00:02:51
SAMIR CERIĆ: Želim pružiti ruku saradnje svima kojima je stalo do boljitka našeg sporta jer kroz napredak sporta i naše društvo može biti unaprijeđeno. Potencijal vezan za bh. sport je u potpunosti neiskorišten i osjećam da je sada došlo vrijeme da se ta činjenica promijeni. Tradicija velikana poput Želje i njegov uspjeh mogu donijeti samo dobro budućim generacijama.


Nakon historijske odluke Skupštine FK Željezničar od 23. januara ove godine da na čelo kluba s Grbavice imenuje Samira Cerića, bh. biznismena s adresom u Londonu, boravak u gradu na Temzi iskoristili samo da s agilnim predsjednikom Cerićem za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama obavimo razgovor na temu kako se bosanskohercegovačka dijaspora može uključiti u oporavak i napredak "Plavih". Neposredan povod bila je objava na zvaničnoj stranici kluba gdje se pozivaju navijači iz domovine i dijaspore (iako zbog pandemije ne mogu biti na stadionu) da kupovinom karata za utakmicu vječnih rivala pomognu voljeni klub.

- “Kao što sam mnogo puta rekao, po meni dijaspora je ‘neiskorišteno’ blago, ne samo bh. privrede nego i bh. sporta, a prevashodno nogometa. Mislim da uz malo planiranja i bolje organizacije, bh. dijaspora može postati pokretač i velika snaga mnogih bh. sportskih kolektiva, uključujući klub na čijem sam kormilu. Ono što sam iznio članovima Upravnog odbora na prvoj sjednici tog 25. januara jeste ideja da, čim nam to epidemiološki uslovi dozvole, krenemo u organizaciju ‘Plavih noći’ koje bi okupile sve pristalice Želje kako u domovini, tako i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, kao i sve one naše građane kojima je stalo do uspjeha bh. nogometa. Na taj način možemo krenuti u konkretnije korake o pitanju uvezivanja dijaspore i FK Željezničar. Međutim, tu ne mislim isključivo na princip donacija, nego i na direktne beneficije koje bi išle u oba smjera, gdje bi i bh. dijaspora, kao i FK Željezničar bili veliki dobitnici. Uz to, gledali bismo da pokrenemo razne vrste uvezivanja, kreiranja novih vrijednosti, prodavanja e-karata za Željine utakmice. Tu spada i online prodaja Željinih dresova, suvenira koji bi taj način bili pristupačni dijaspori, potom kroz neke tehnološke solucije tipa Željinog digitalnog “coina” krenuli bismo u pravcu uvođenja visokih tehnologija kao i tehnoloških umrežavanja koji bi Željezničar kao i bh. nogomet stavili na neki novi nivo kada je u pitanju tzv. ‘fan engagement’. On je itekako bitan kada su u pitanju mlađe generacije Željinih pristalica koji danas žive, rade i studiraju po raznim dijelovima svijeta i vični su svim ovim tehnologijama o kojima govorim.”

Iz Vaših riječi da se naslutiti da će u Vašim budućim aktivnostima bh. dijaspora imati bitnu ulogu:
- “Smatram da jednim novim, modernijim, kvalitetnijim i transparentnijim pristupom na relaciji dijaspora – BiH, a u ovom slučaju FK Željezničar i bh. nogomet, ulazimo u neke nove vode i epohu s ciljem iskorištavanja našeg cjelokupnog potencijala. Kada se stvore uslovi za direktno investiranje u bh. sportske kolektive, kako u fudbalu, tako u ostalim sportovima, bh. dijaspora ne samo da može biti jedna karika u lancu, nego najbitnija i najuticajnija mašina u toj novoj lokomotivi.”

Da li se ovo može smatrati oficijelnim pozivom, da predsjednik FK Željezničar poziva bosanskohercegovačku dijasporu da svojim znanjem, idejama i, na kraju, zašto ne reći investicijama pomogne u kreiranju nove klime u klubu na čijem ste čelu?
- “Naravno, mogu samo ponoviti sve što sam rekao i dodati da je rukovodstvo kluba otvoreno za sve konstruktivne prijedloge ideje i konekcije. Ponavljam, sve treba da se odvija transparentno i na obostrano zadovoljstvo.”

U ponedjeljak je praznik u jednom dijelu naše domovine, on će biti uveličan izuzetno važnim susretom između vječitih rivala, da li imate poruku za sve učesnike derbija?
- “Smatram i da predstojeći derbi između gradskih rivala, 1. marta, kojem će prisustvovati i novi bh. selektor Ivaylo Petev, može predstavljati izvjesnu prekretnicu na ovoj relaciji. Kao čovjek iz dijaspore, koji je sada na čelu najtrofejnijeg bh. kluba, smatram i vjerujem da ta činjenica sama po sebi nešto govori o ideji o uspostavljanju ovih mostova. Želim pružiti ruku saradnje svima kojima je stalo do boljitka našeg sporta jer kroz napredak sporta i naše društvo može biti unaprijeđeno. Potencijal vezan za bh. sport je u potpunosti neiskorišten i osjećam da je sada došlo vrijeme da se ta činjenica promijeni. Tradicija velikana poput Želje i njegov uspjeh mogu donijeti samo dobro budućim generacijama. Zbog toga sam danas veoma posvećen građenju tih novih mostova, a uveliko radim na uvezivanju našeg omladinskog pogona s jednim od najtrofejnijih svjetskih i evropskih klubova, kao i ovog novog mosta između dijaspore i bh. nogometa, upravo preko Želje.”

VRHOstali prilozi:
» LANA PUDAR SE OGRADILA OD IZJAVA NJENOG OCA VELIBORA
Bošnjaci.Net | 27. June 2024 21:10
» PRIJE 40 GODINA U SARAJEVU OTVORENE 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 14:05
» RUSIJA JAČA KRIZU U BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 31. January 2024 20:18
» TOKOM LJETA ORGANIZOVAT ĆE ČETIRI FUDBALSKA KAMPA U AMERICI, ENGLESKOJ I BIH
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 29. January 2024 15:09
» ALŽIRSKI FUDBALER ATAL OSUĐEN U FRANCUSKOJ ZBOG OBJAVE O GAZI
Anadolu Agency (AA) | 05. January 2024 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» MOJA BOGDA SNA
19. November 2023 14:57
» “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”
21. November 2022 18:07
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif