Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Bosansko-kanadska zajednica
KANADSKE ČESTITKE ZA DAN NEZAVISNOSTI BIH SU NAJBOLJI ODGOVOR NEGATORIMA NEZAVISNOSTI BIH
Procitaj komentar

Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 01. March 2021. 00:03:12
U čast Dana nezavisnosti BiH na velikom displeju ispred zgrade Skupštine Hamiltona


Prvi mart obilježava se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kanadi još od 2010. godine, onako kako Bosna i Hercegovina to zaslužuje. Prvi mart nas obavezuje da građane Kanade i kanadski politički, akademski i kulturni establišment upoznamo sa najbitnijim bosanskohercegovačkim vrijednostima. Svi mi u životu možemo imati mnogo adresa, ali domovina je samo jedna. Korijen zemlje naše tamo je gdje smo rođeni, odakle smo potekli, u kući za koju smo se borili, u dijelu neba koji je samo naš, ali koji ćemo rado uvijek podijeliti s drugima. Zato je bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi jedinstvena u namjeri da Kanada kao velika država odaje počast Bosni i Hercegovini na ovaj povijesni dan.

Učimo našu djecu, ali i sve građane Kanade da je Bosna i Hercegovina historijski neosvojiv prostor koji se i danas mora braniti od antibosanske kolacije, od nepravde i krivde, od revizionizma historijskih činjenica o jednoj od najstarijih država u Evropi. Ponosno stojimo u odbrani bosanskohercegovačkih vrijednosti usprkos prijetnjama antibosanske koalicije u Kanadi.

U vrijeme kada su učestali udari na postojanje, nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine, na bosanski jezik i sve ono što se veže za njega kontinuirano ističemo i potvrđujemo povijesne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju i postojanje, ali i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Na Bosnu i Hercegovinu se napada brojnim lažima, a da bi se Bosna i Hercegovina branila trebaju se znati samo povijesne činjenice i istinite stvari o Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina bila najranija srednjovjekovna država prije svojih susjeda. Nikad nijedan vladar nije vladao Bosnom, a bosanski vladari su vladali susjedima. Bosna je nadživjela carstva, kraljevine i države, koji su nestali, a Bosna ostade.

U kanadskom Kulturnom mozaiku Bosnu i Hercegovinu branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o Bosni i Hercegovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu, kolika u onim koji vole Bosnu i Hercegovinu.U ime Vlade Kanade čestitku za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je poslao Bob Bratina član Kanadskog parlamenta i Vlade Kanade, te član Kanadske NATO parlamentarne grupe, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine koji je često u Parlamentu Kanade govorio o Bosni i Hercegovini. Bob Bratina je napisao: "U ime Vlade Kanade svim Kanađanima bosanskog porijekla čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bosanska zajednica u Kanadi treba biti ponosna na svoje naslijeđe i ljepotu svoje bosanskohercegovačke zemlje. Čast mi je izdati ovu čestitku Bosansko - kanadskoj zajednici. Tijekom svog života bio sam blagoslovljen da upoznam bosanski narod, bosansku historiju, kulturu i tradiciju. Prošlo je mnogo godina otkako sam imao priliku posjetiti vašu divnu zemlju i nadam se da ću jednog dana uskoro dobiti priliku da još jednom iskoristim tu ljepotu. Primite moje najbolje želje za divan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

Čestitku je poslao i Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i parlamentarni kritičar za inovaciju, nauku i ekonomski razvoj, čovjek i humanista koji je bio sponzor obe rezolucije o genocidu u Srebrenici, usvojene u Kanadskom parlamentu, te sponzor parlamentarne peticije za usvajanje zakona o krivičnom sankcionisanju negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Brian Masse je napisao: "Želim čestitati bosansko-kanadskoj zajednici 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prije dvadeset i devet godina, građani Bosne i Hercegovine glasali su za nezavisnost Bosne i Hercegovine na referendumu održanom između 29. februara i 1. marta 1992. Parlament Bosne i Hercegovine je 6. marta prihvatio rezultate referenduma. Evropska zajednica je 7. aprila 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Tokom prošlosti bilo je mnogo tragedija i izazova za građane u Bosni i Hercegovini, ali ona je očuvala svoju nezavisnost i demokratsko društvo radeći za bolju budućnost. Bosansko-kanadska zajednica, kao bitni dio države Kanade, kontinuirano podržava i zalaže se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu s čime se svi Kanađani slažu i podržavaju".Gradonačelnik Toronta, največeg grada u Kanadi i jednog od največih gradova u svijetu John Tory u svojoj čestitku je napisao: "Zadovoljstvo mi je uputiti pozdrave i srdačnu dobrodošlicu članovima bosansko - kanadske zajednice koja ove godine obilježavava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine putem interneta. Drago mi je što ćete se moći virtualno okupiti sa članovima svoje zajednice i saznati više o historiji Bosne i Hercegovine. Hvala našoj aktivnoj bosanskoj zajednici u Torontu i Kanadi na jedinstvenom doprinosu bogatoj, kulturnoj raznolikosti našeg grada.Toronto je jedan od najmultikulturalnijih svjetskih gradova i dom ljudima iz cijelog svijeta. Vrijedni doprinosi multikulturnih zajednica jačaju naše društvo i doprinose geslu našeg grada "Raznolikost je naša snaga". Događaji poput ovog slave bogatu kulturu i tradiciju i Toronto čine još bogatijim. U ime Gradskog vijeća Toronta, primite moje najbolje želje povodom Dana nezavisnosti uz želju za nastavak uspješnog rada".

Dugi niz godina gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine čestita državne blagdane Bosne i Hercegovine. U svojoj čestitki ove godine je napisao: "Zadovoljstvo mi je pozdraviti bosansku zajednicu u Hamiltonu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan obilježava godišnjicu referenduma o proglašenju suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. Bosanski narod ima na šta biti jako ponosan od tog proglašenja nezavisnosti 1992. godine. Bosna i Hercegovina je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima daje primjer onoga što je moguće kada se radi zajedno. Zahvalan sam na kontinuiranom doprinosu bosanske zajednice kulturnoj raznolikosti Hamiltona. Vaš doprinos obogaćuje naš grad. Ponosni smo što je bosanska zajednica pronašla mjesto s nama. Nastavljamo raditi zajedno da Hamilton postane zajednica koju možete nazvati domom, živjeti u slobodi i podizati porodicu".

Članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine svake godine čestita državne bosanskohercegovačke blagdane. U ovogodišnjoj čestitki Maria Pearson je napisala: " Želim čestitati i uputiti svoje najbolje želje bosanskoj zajednici povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vaš revolucionarni povijesni pokret 1. marta 1992. za savremenu Bosnu i Hercegovinu potvrdio je državnost Bosne i Hercegovine, uključujući nezavisnost i samoodređenje, što je izrazila većina građana važne države Bosne i Hercegovine. Tog nezaboravnog dana Bosna i Hercegovina postala je član međunarodne zajednice i priznata kao 177. članica Ujedinjenih nacija. Pohvaljujem bosansku zajednicu u Kanadi koja svake godine prepoznaje značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

Simbol Hamiltona u bojama zastave BiH u čast Dana nezavisnosti


Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije bosanskohercegovačke državne blagdane. I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi Skupštine grada u znak Dana nezavisnosti BiH se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na više najvažnijih objekata u Hamiltonu je napisano: “Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”. Na kraju veliki, historijski, elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade Skupštine Hamiltona je u predvečerije Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine osvijetljen u bojama bosanskojercegovačke zastave.

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, historijskog datuma koji svjedoči o višestoljetnom identitetu bosanskohercegovačke nezavisnosti upučujemo iskrene čestititke svim Bosancima i Hercegovcima, koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori.

Iako Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovina predstavlja ispunjenje višestoljetnog političkog stremljenja bosanskohercegovačkog bića, Evropska zajednica, Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica, iako su prihvatili rezultate referenduma za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i međunarodno je priznali, nažalost, nisu zaštitili Republiku Bosnu i Hercegovinu - svoju članicu, žrtvu oružane agresije i genocida, napisao je Emir Ramić ispred Bosansko-kanadske zajednice.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
22. September 2022 21:17
» NEĆE MOĆI, VUČIĆU!
25. August 2020 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif