Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: NEKI KARTOGRAFI BI OD BIH ODVAJALI DIJELOVE NA KOJIMA JE POČINJEN GENOCID, TO NEĆE PROĆI
Autor: Hayat
Objavljeno: 15. April 2021. 14:04:29
DŽAFEROVIĆ: Ovo je nešto što vodi BiH i kompletan region u rat. Potpuno je jasna stvar. Mi nećemo dozvoliti nikada, ni pod koju cijenu, da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi i oni koji to rade i koji i BiH i region i Evropu uvlače u rat. Mislim da to nikome ne odgovora”


U Bosni i Hercegovini je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to je barbarski i to neće proći. One koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti našim neprijateljima, jer oni nisu prijatelji BiH, ko god da to bio, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, komentarišući danas u Sarajevu „non-paper“, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama razgradnje BiH.

Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić odali su počast i položili cvijeće na mezarju Kovači povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Džaferović je nakon polaganja cvijeća poručio kako je danas dan kada se odaje poštovanje i prisjeća onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas uživaju građani BiH.

Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH i za našu slobodu. Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cijenimo”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je historija učiteljica života i da oni koji danas atakuju na BiH trebaju konačno da nauče nešto iz historije, a to je da su carevine dolazile, prolazile i propadale, a da je BiH ostajala i opstajala. Kako je naveo, BiH je, zahvaljujući Armiji RBIH, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na nju, u najtežem periodu svoje historije.

U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata pa do danas, masovni zločini, i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini, da nagrađuju one koji su to uradili, to je anticivilizacijski, to neće proći, to je barbarski. Toga moraju svi biti svjesni”, poručio je Džaferović.

Dodao je kako će institucije BiH odgovoriti onako kako bude u stanju da odgovori i da će se boriti protiv tih nasrtaja. Svijet je civiliziran, dodao je, te poručio kako se civilizirani svijet ovome treba suprotstaviti, a oni koji to ovo pokušavaju su barbari.

Na pitanje da li ga je iznenadilo to što ovi “papiri” dolaze iz Slovenije, Džaferović je odgovorio kako on ne zna odakle tačno dolaze ovi papiri.


Foto: Fena


Ja sam vidio da to postoji, postoji u medijima. To je dovoljan signal za uzbunu i mi ćemo uraditi sve da tu stvar raskrinkamo, a one koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti našim neprijateljima, jer oni nisu prijatelji BiH, ko god da to bio”, poručio je Džaferović.
Dodao je kako smatra da to ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi. Naglasio je kako to nije nepoznato. Međutim, dodao je, kada bi cijeli svijet poprimio pravilo ponašanja kojeg zastupaju te retrogradne snage onda ne bi bilo budućnosti za svijet.

Upitan je i da li dijeli mišljenje da se zapravo ovim pokušava kroz određene lobije izvršiti neka vrsta pritiska u kontekstu izmjena Ustava BiH, na što je Džaferović rekao kako se ovo može tumačiti na različite načine, između ostalog i na takav, ali kako smatra da je ovo nešto gore od toga.

Ovo je nešto što vodi BiH i kompletan region u rat. Potpuno je jasna stvar. Mi nećemo dozvoliti nikada, ni pod koju cijenu, da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi i oni koji to rade i koji i BiH i region i Evropu uvlače u rat. Mislim da to nikome ne odgovora”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako nema tog pritiska koji BiH može natjerati na nešto što je protivno odlukama Evropskog suda za ljudska prava, na nešto što je potvrdilo diskriminaciju u BiH.

Foto: Fena


Upitan je također i da li misli da ovo može usporiti put BiH u NATO.

Ukoliko postoji odlučnost NATO-a da primi BiH, te priče ne mogu usporiti put. One mogu izazvati određene diskusije i rasprave ali ne mogu usporiti put BiH. Naš put zavisi od nas u BiH koji želimo NATO i zavisi od samog NATO-a”, naglasio je Džaferović.
Na pitanje da li očekuje da će visoki predstavnik nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, Džaferović je odgovorio kako je taj zakon u BiH trebao davno biti donesen.

Davno je visoki predstavnik trebao to učiniti, jer je očigledno da ne postoji politička volja kod dijela političkih stranaka u BiH da se to svoji. Očekujemo da ga konačno nametne”, rekao je Džaferović.Cvijeće na mezarju Kovači položili su također i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i brojni drugi predstavnici različitih nivoa vlasti. Nakon polaganja cvijeća na Kovačima, isto je učinjeno i na spomen-obilježju na groblju Koševo, gdje su ukopani poginuli pripadnici Armije RBiH.Ostali prilozi:
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: