Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Slovenački političar i bivši poslanik u Evropskom parlamentu
VAJGL: SVAKO OTVARANJE PITANJA GRANICA VODI U RAT
Procitaj komentar

Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 17. April 2021. 14:04:17
Ivo Vajgl: Naravno, granice su uvijek bile razlog i za ratove i za sukobljavanja. Mislim da je vrlo opterećujuće za države Jugoistočne Evrope ili Zapadnog Balkana to što ima toliko rasprave oko granica, kakve granice neko želi i na kakve se granice može pozivati nazad do srednjeg vijeka. Zato mislim da svako otvaranje pitanja granica vodi jednom rječju u rat. Ja se slažem sa svim komentatorima koji su rekli da je otvaranje graničnih pitanja otrovno i vodi u sukobe i ratove. (Foto: Nacional)


Kad se diskutira o “non-paperu”, znači nepostojećem papiru, a to privlači pažnju političkih krugova i komentatora, tu se neko ponašao jako neprofesionalno, kazao je za BHRT slovenački političar i bivši poslanik u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl.

Gostujući u emisiji BHT1 uživo, Vajgl je komentarisao dokument koji je uzburkao javnost u regionu, tzv. non-paper, koji je navodno potekao iz Slovenije i prema kojem se bh. entitet Republika Srpska pridružuje Srbiji, a pojedini kantoni u Federaciji BiH Hrvatskoj.

“Nepostojeći papir nije predmet javnog razmatranja i ne može da bude, i mislim da je u tome bilo mnogo neprofesionalnosti u prvom redu, a u drugom redu rekao bih – tamo gdje je dim, tamo je i vatra”, smatra Vajgl.

Kako kaže, zanimljivije su reakcije regionalnih političkih zvaničnika prethodnih dana, nego samo postojanje ili nepostojanje spornog non-papera.

“Manje me boli papir, a više me zanimaju stavovi i oni koji određene stavove zastupaju. Takvih stavova očigledno ima. Sada možemo raspravljati o tome šta se hoće graditi, kakva se piramida gradi na takvim stavovima”, rekao je Vajgl.

Vajgl podsjeća da se i u periodu dok je radio kao izvještač u Evropskom parlamentu najčešće diskutovalo oko rješavanja “tobožnih ili stvarnih” otvorenih graničnih pitanja.

“Naravno, granice su uvijek bile razlog i za ratove i za sukobljavanja. Mislim da je vrlo opterećujuće za države Jugoistočne Evrope ili Zapadnog Balkana to što ima toliko rasprave oko granica, kakve granice neko želi i na kakve se granice može pozivati nazad do srednjeg vijeka. Zato mislim da svako otvaranje pitanja granica vodi jednom rječju u rat. Ja se slažem sa svim komentatorima koji su rekli da je otvaranje graničnih pitanja otrovno i vodi u sukobe i ratove. Prema tome, treba s time prestati”, upozorava Vajgl.

Na pitanje čija je namjera da se ponovo aktuelizira priča o prekrajanju granica na Balkanu, Vajgl smatra da odgovor treba tražiti u “jednom širem evropskom kontekstu”.

“Ne samo prekrajanja granica, nego prekrajanja Evrope. Stvaranja unutar Evrope neke nove grupacije, koja doživljava ta zlatna pravila evropske demokratije kao opterećenje. Ne slaže se s time da se Evropska unija bazira na vladavini prava i ponašaju se zapravo na jedan autoritaran način koji je bio prije postojanja prave demokratije. Naravno, to je grupa oko mađarskog premijera Orbana i svih onih koji se povezuju s njime. Jedan od njih je i slovenački premijer Janša”, naglašava Vajgl.

Naš sagovornik ocjenjuje da je Janša u ovom trenutku u povoljnoj poziciji zbog predstojećeg predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom.

“Janša se često poziva na iskustvo ranijeg predsjedavanja Evropskom unijom. Međutim, on ne govori da je to predsjedavanje bilo dano Sloveniji zbog toga što je Slovenija bila uzor jedne mirne i demokratske tranzicije, u kojoj je predsjednik Vlade bio Janez Drnovšek, čovjek sporazumijevanja, traženja kompromisa. Takva država se ponudila da može predsjedavati EU, a ne država u kojoj je premijer Janša, tako da Janša nema pravo da se poziva na svoje tadašnje predsjedavanje”, jasan je Vajgl.

Prema njegovim riječima, Evropska unija ima dosta razloga za zabrinutost kako će izgledati predsjedavanje Slovenije, “sada kada je Janša razotkrio svoje karte”.

“I kada se upleo u situaciju oko prekrajanja granica u Bosni i Hercegovini, ali ne samo u BiH. Sada se već zna da se u tim postojećim ili nepostojećim papirima pominje i Velika Srbija, pa Velika Albanija. U centru svega je, ipak, kada je riječ o BiH, ideja Velike Srbije i ideja ‘hendikepirane Hrvatske”, rekao je, između ostalog, slovenački političar Ivo Vajgl u razgovoru za BHRT.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif