Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Razgovor za bh dijasporu putem “Zoom platforme” za Bosnian Community Council NSW iz Sydneya
DR BENJAMINA KARIĆ - GRADONAČELNICA SARAJEVA PUNA DINAMIKE I OPTIMIZMA
Procitaj komentar

Autor: Fahir Zečević
Objavljeno: 01. May 2021. 14:05:00
Nadležna komisija pri Gradskom vijeću Sarajeva već radi na osmišljavanju spomenika Britancu Grahamu Bamfordu, koji se spalio u Londonu prije 26 godina, pozivajući svjetsku javnost da spriječi masovna agresorska ubijanja u Bosni i Hercegovini 90-tih godina.


U ekskluzivnom razgovoru putem “Zoom platforme” za Bosnian Community Council NSW iz Sydneya, Australia, što je indirektno za bh. dijasporu, nedavno imenovana gradionačlnica Sarajeva dr Benjanmina Karić, je pobudila veliku pažnju, a reakcije glealaca na fb uživo su sve odreda pozitivne i doživljavaju se kao nešto što može obradovati i gradjane Sarajeva, ali i one kojima je stalo do dobrog imidža glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U predastavljanju cijenjene gošće se da zaključiti da je riječ o vrlo obrazovanoj osobi, punoj elana i energije, kosmopoliti, osobi koja u svemu vidi gradjane kao krajnji cilj u smislu demokratskih vrijednosti, osobi koja je odmah najavila borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma, osoi koja za sebe kaže da je gradonačelnica svim gradjanima Sarajeva, osobi koja je u vlo kratkom vremenu ostvarila kontakte sa najznačajnijim amabasadorima iz svijeta u Sarajevu, kontakte sa načelnicima sarajevskih opština, sa predstavnicima vlasti iz sarajevskog kantona, koja je posjetila stratišta Jasenovac i Srebrenicu, jer kaže da građani Sarajeva saosjećaju sa žrtvama i u posljednjem svjetskom ratu ali i sa žrtvama agresije na BiH 1992-1995.

Gradonačelnica je progovorila i o Armiji RBiH, kao jedinoj regularnoj vojnoj snazi koja je branila i odbranila državni suverenitet, te ne zalužuje ni najmanju mrlju, pa otuda ima rješenje za Kazane, koje treba dostojno obilježiti, kao mjesto stradanja sarajevskih Srba.

Čvrsto je poručila da dok je ona gradonačelnica neće biti skinuta ploča u sarajevskoj Vijećnici na kojoj je jasno označen agresor i žrtva agresora.

U razgovoru smo saznali da nema zakona o Glavnom gradu, što znači da će se i to pitanje uskoro naći na agendi vrlo agilne gradonačlnice Benjamine Karić. Susrela se sa predstavnicima Srpskog građanskog Vijeća, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, kao temelju za buduću saradnju. Dokazala je i da je borac za sarajevski eko ambijent, grad zelenila i cvijeća, pa je prije nekoliko dana zasadila drvo mira.

Kao druga žena u historiji sarajevskih gradonačelnika, u promotivnom razgovoru Sarajevo vidi kao kosmopolitski, evopski, slobodarski i olimpijski grad i za njega traži adekvatno mjesto koje zaslužuje, pa će u cilju boljeg povezivanja uskoro poslati pismo svim olimpijskim gradovima svijeta. Otkrila nam je još jedan bitan priojekat - formiranje klubova prijatelja Sarajeva širom svijeta, nešto što treba da doprinese dodatnoj popularnosti grada Sarajeva kao otvorenog grada, simbola višedecenijskog i višestoljetnog suživota, što je davno u praksi potvrđeno.Nadležna komisija pri Gradskom vijeću već radi na osmišljavanju spomenika Britancu Grahamu Bamfordu, koji se spalio u Londonu prije 26 godina, pozivajući svjetsku javnost da spriječi masovna agresorska ubijanja u Bosni i Hercegovini 90-tih godina.

Sa sydneyske strane je pokrenuta inicijativa da se dva olimpijska grada bratime, Sydney i Sarajevo, što je gradonačelnica podržala, jer za tako nešto ima puno razloga.

Razgovor pun srdačnosti i dinamike je protekao u izezetnoj atmosferi, koji na kraju morao biti i malo skraćen zbog obaveza naše sagovornice, veoma obaćeva porukama zajedništva i budućnosti kako za same građane Sarajeva tako i za sve pozitivne, otvorene i dobronamijerne Bosance i Hercegovce bez obzira gdje se nalaze.

Važno je da se kaže da je ovo bio 38. razgovor s povodom koga realizuje Bosnian Community Council NSW / Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Welsa u Sydneyu, Australija, čija je Zoom platforma dobila interkontinentalne dimenzije, te tako postala najautentičnija veza domovine i njene dijaspore. Do sada su u ovim razgovorima, na ravnopravnoj osnovi i s ciljem boljeg povezivanja sa maticom - Bosnom i Hercegovinom učestvovali brojni gosti iz sfere nauke, politike, bankarstva, ekonomije, sporta, novinarstva, spisateljstva, kulture i religije, Nedavni ragovor sa članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, povodom Dana Armije RBiH, po broju pregleda nadmašuje 52 hiljade osoba (“organic”), što je samo potvrda onoga što je rečeno o ovom sydneyskom informaativnom projektu.

Stečena je vrlo respektabilna popularnost, što ćemo na fb stranici uskoro prikazati kroz analizu jednogodišnjieg rada i postignutog uspjeh, kako smo već rekli, s ciljem da se jedinstveno djeluje u smislu boljeg raumijevanja svega onoga što se odvija u Bosni i Hercegovini.

Sve ove razgovore gledajte na linku: MINA.
Ne zaboravite kliknuti na subscribe!, zapisao je Fahir Zečević, glasnogovrnik Bosnian Community Council NSW Australia.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
Ostali prilozi istog autora:
» DIREKTNA PODRŠKA DRŽAVE AUSTRALIJE
11. February 2024 12:57
» SUZE SYDNEYSKE
19. July 2011 15:33
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif