Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Procitaj komentar

Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 04. May 2021. 16:05:51


U vremenu iskušenja pandemije zvana Corona 19, aktivnosti "Ramazan 2021" u džematu Hidaje odvijaju se nesmetano. Kao i prethodnih godina mnogobrojne su aktivnosti koje su obogatile ovaj Ramazan, bez obzira na trenutnu situaciju. Navest ćemo samo neke od njih: svakog petka klanjaju se tri termina džuma-namaza, poštujući mjere nadležnih institucija, svakog četvrtka i nedjelje, odnosno uoči petka i ponedjeljka, imami i muallimi realiziraju predavanja za džematlije putem platforme zoom ili putem džematskog Facebook profila, svakodnevno se realiziraju aktivnosti na polju prikupljanja zekata i sadekatul-fitra. Svaki dan poslije podne-namaza uči se mukabela u džamiji, uz prisustvo određenog broja džematlija, kao i putem platforme zoom, kojoj mogu pristupiti svi članovi džemata, a uče je imami džemata, muallimi, mujezini i bivši polaznici mekteba Hidaje. Također, svake subote od 15 sati uči se dječija Mukabela, što je jedan od vidova mektepske nastave, također putem platforme zoom, kojoj mogu pristupiti svi polaznici mekteba. Ovaj oblik nastave sadržava: učenje Kur'ana, čitanje hadisa, kur'anskih kazivanja, te čitanje dijela knjige i još mnogobrojne aktivnosti kako na polju mekteba tako i na ostalim poljima. Prema riječima koordinatora za mekteb u dzematu mr. sc. Damir-ef Babajića cilj je da se djeci približili Kur'an, da djeca razumiju šta uče, te da se druže s knjigama. Također, džematski odbor, marketing tim, immoteam i svi ostali timovi i akteri usmjereni su na rješavanje pitanja gradnje džamije. Za više informacija i aktivnosti džemata posjetite hidaje.de.

Neka onda ovo bude naša poruka i poziv kako svim džematlijama, tako i svim dobrim i humanim ljudima, da se ugrade u trajno dobro zvano "Džamija džemata Hidaje". Sa izgledom budućeg objekta možete se upoznati na linku:Ako se odlučite ugraditi u trajno dobro, možete to učiniti na sljedeći način: posjeti portal za donacije:

hidaje.vakuf.de ili uplatite direktno preko banke: IBAN: DE02 7015 0000 1003 1390 19
SWIFT-BIC: SSKMDEMM


Na kraju podjećamo na Riječ Božiju u kojoj se kaže: „Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe:18), i na riječi plemenitog Poslanika: „Ko bude sagradio mesdžid želeći Allahovo zadovoljstvo, biće mu sagrađena slična kuća u Džennetu.“VRHOstali prilozi:
» SABAHSKI NAMAZ U MESDŽIDU NA ČENGIĆ VILI
Haris Hojkurić | 08. November 2023 18:10
» POSVJEDOČILI SMO ODGOVORNOST ZA SVOJU SUDBINU
MINA | 02. November 2023 13:19
Ostali prilozi istog autora:
» MLADI SU PONOS DŽEMATA HIDAJE
08. June 2019 12:18
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
27. May 2019 20:25
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif