Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Javni poziv / prijedlog
DENIS BEĆIROVIĆ: PREDLAŽEM FORMIRANJE POKRETA ZA ZAŠTITU DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE U KOJEM ĆE BITI I VLADAJUĆE I OPOZICIONE STRANKE
Procitaj komentar
Autor: Dr. Denis Bećirović
Objavljeno: 05. May 2021. 20:05:57


PREDSJEDNICIMA VLADAJUĆIH I OPOZICIONIH POLITIČKIH STRANAKA DA FORMIRAJU POKRET ZA ODBRANU NEZAVISNOSTI, SUVERENITETA I TERITORIJALNOG INTEGRITETA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Poštovani predsjednici parlamentarnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije,
Prošlo je više od godinu dana od kako sam javno predložio da pristupite formiranju političkog Pokreta za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine. Nažalost, u međuvremenu pojavili su se i novi ozbiljni razlozi zašto treba krenuti u ovom pravcu. Da li će se takav oblik saradnje s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine zvati pokret, savez, koalicija, front ili na neki drugi način manje je važno. Bitna je suština.

U periodu od pokretanja ovog prijedloga do danas stanje se dodatno pogoršalo. Usvojeni zaključci, javne prijetnje i zlokobne najave, kao i drugi potezi srpskih predstavnika iz bh. entiteta RS, otvoreno zagovaraju i najavljuju razbijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ponovni zločinački pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik u najnovijim javnim istupima u Srbiji antidejtonski i antiustavno poručuje da je „mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena“. Prema Dodikovim riječima, identično kao i prema riječima pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića tokom 1990-ih godina, jedino rješenje je razbijanje i nestanak države Bosne i Hercegovine. U javnosti se pojavljuju i non paperi u kojima se iznose skandalozni prijedlozi koji dovode u pitanje mir u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Opasni separatizam i ekstremizam Milorada Dodika ima i podršku ministara u Vladi Srbije. Poslije nove užasne Dodikove prijetnje nezavisnosti i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine, koju je izrekao nakon vojne vježbe u Srbiji, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 19. aprila 2021. godine poručio: „Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) spremne su i sposobne da (...) budu oslonac Srbima gdje god da žive“. Ovakvu izjavu bivšeg ministra Slobodana Miloševića i aktuelnog ministra Aleksandra Vučića ne smijemo potcijeniti.
Nakon ovakvih izjava najviših zvaničnika Srbije, otvoreno se postavljaju, između ostalog, sljedeća pitanja:

Da li je ova Vulinova izjava taj ključni „oslonac“ na koji Dodik računa u rušenju države Bosne i Hercegovine?

Kako i na koji način vojne i policijske snage Srbije zamišljaju da budu „oslonac“ separatizmu u drugim međunarodno priznatim, nezavisnim i suverenim državama?

Zar su funkcioneri Srbije zaboravili kakav su „oslonac“ bile vojne i policijske snage Srbije (Škorpioni i drugi) tokom agresije i počinjenja genocida nad Bošnjacima?!

Da li je moguće da su funkcioneri Srbije zaboravili da je Srbija jedina država u Evropi koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida?

Zar i poslije pravosnažne presude glavnog sudskog organa Ujedinjenih nacija Srbija i dalje želi biti „oslonac“ opasnim i zapaljivim politikama uništenja države Bosne i Hercegovine?

Cijenjeni predsjednici,
Glavni „politički, ideološki i kadrovski centar" iz kojeg se decenijama izazivaju i usmjeravaju krize na Zapadnom Balkanu i u državi Bosni i Hercegovini je u Beogradu. Milorad Dodik je „izvođač velikosrpskih planova“ po istom modelu kako je to nekada bio i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Niko nema pravo zažmiriti nad tom činjenicom! Niko nema pravo biti naivan i očekivati da će nastraji na državu Bosnu i Hercegovinu prestati u dogledno vrijeme. Nažalost, ozbiljni pokazatelji govore da će se ti udari u narednom razdoblju intenzivirati.

Vrijeme je da se stranački, grupni i individualni interesi potisnu u stranu. Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od svake stranke i pojedinca.

Vrijeme je da političke stranke koje poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine dogovore kako u novonastalim okolnostima na legalan i efikasan način braniti državu Bosnu i Hercegovinu. To ne znači otvarati beskorisne dnevno-političke rasprave, već ozbiljno i odgovorno razmatranje sudbinskih i strateških pitanja koja se odnose na dugoročnu zaštitu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Vrijeme je da se pokaže da o opstanku i razvoju države Bosne i Hercegovine, kao države ravnopravnih građana i naroda, postoji usaglašen i odlučan stav i pozicije i opozicije.
Vrijeme je da se, jedinstvenije i odlučnije nego ikada do sada, poruči rušiteljima države Bosne i Hercegovine da ne može biti ni rasprave o nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine.

Vrijeme da se počne oblikovati i provoditi ozbiljna državotvorna politika.
Uradimo to danas da sutra ne bi bilo kasno!

S poštovanjem,
Prof. dr. Denis Bećirović


U prilogu ovog Javnog poziva dostavljam i tekst koji sam 19. februara 2020. uputio liderima političkih stranka u Bosni i Hercegovini, kao i tekst od 1.3. 2020. godine:

Sarajevo, 19. februar 2020. godine

BEĆIROVIĆ PREDLAŽE FORMIRANJE POKRETA ZA ODBRANU NEZAVISNOSTI, SUVERENITETA I NEDJELJIVOSTI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE: DRŽAVNI INTERES JE PREČI OD STRANAČKIH, GRUPNIH I INDIVIDUALNIH!

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović uputio je javni poziv liderima svih vladajućih i opozicionih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da formiraju politički pokret za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države BiH.
Bećirović je tim povodom ocijenio stanje u državi Bosni i Hercegovini nakon zaključaka Skupštine bh. entiteta RS. Kako kaže, zaključci Skupštine bh. entiteta RS od 17. februara 2020. godine predstavljaju put prema unilateralnom napuštanju Općeg okvirnog sporazuma za mir - međunarodnog sporazuma kojeg su potpisale Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna republika Jugoslavija (pravni nasljednik Republike Srbija).
"Usvojeni zaključci, kao i drugi potezi čelnika bh. entiteta RS, otvoreno najavljuju razbijanje ustavnog poretka države i ponovni pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine. Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da je to i kongresna odluka koju je prije nekoliko godina usvojio vladajući SNSD u manjem bh. entitetu", poručuje Bećirović.
On ističe da zaključci Skupštine RS-a predstavljaju nesagledivo i nezabilježeno opasno uzurpiranje nadležnosti države i krajnje opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Kako kaže, očigledno je da su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi mentori i nalogodavci iz Beograda, krenuli u otvoreno i brutalno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Entitetski vrabac u državi BiH
"To se mora hitno zaustaviti, dok nije kasno! Odbacivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH je svojevrsni poziv i uvertira u seriju teških krivična djela protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Suštinski gledajući riječ je drskom i javnom oživotvorenju zločinačkog velikosrpskog projekta rušenja države Bosne i Hercegovine i još jedan dokaz postojanja opasne i programirane politike čiji je cilj da u ovoj fazi uruši izuzetno važnu pravosudnu instituciju koja je garant vladavine prava u državi Bosni i Hercegovini", navodi Bećirović.
On dodaje da zaključci Skuštine bh. entiteta RS, između ostalog, govore da su ključni politički predstavnici i organi bh. entiteta RS, uz poticaj i asistenciju iz Beograda, krenuli u nesagledivu avanturu u pogrešnom uvjerenju da umjesto "entitetskog vrapca u državi Bosni i Hercegovini" mogu uhvatiti "velikosrpskog goluba na grani". Ističe da nažalost, sve to rade s fatalnom iluzijom da je moguće ubiti i raskomadati državu Bosnu i Hercegovini mirnim putem. Kako kaže, stotine hiljada ljudi su izgubili živote zbog te iluzije pitajući se zar je moguće da lekcija nije naučena.
Bećirović je odgovorio i na pitanje ko je autor besmislene ideje da je moguće mirno uništiti državu Bosnu i Hercegovinu. On smatra da Ideologija srpskog velikodržavlja ima svoju duboku historijsku, političku i duhovno-idejnu pozadinu. Velikosrpski protagonisti su, kako navodi, nakon 1995. godine počeli mijenjati metode i taktiku, ali cilj je ostao isti.
"Zločinačka ideja da je moguće mirno razbijanje Bosne i Hercegovine svoje izvorište ima u stavovima jednog od glavnih ideologa velikosrpstva - Dobrice Ćosića. Kao pisac i političar s ogromnim utjecajem na zbivanja u Srbiji i regionu, Ćosić je neskriveno trasirao velikodržavne aspiracije Srbije prema Bosni i nakon 1995. godine sljedećim riječima: "Dva veka mi imamo jedan isti cilj, a to je borba za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. (...) Nijedan ratni cilj nije ostvaren samo u rovu. Nijedna ratna pobjeda nije zaključena samo oružjem. Svi su ratni ciljevi u istoriji sveta ostvareni su u miru, produžavani u miru (...) Cela ta zamisao o državi Bosni i Hercegovini, ceo taj projekat, to je, braćo i sestre, jedan istorijski provizorijum (...) Mi moramo da zaključimo mir, da bismo u miru završili rat i ostvarili naše istorijske ciljeve". Na fonu ovakvih stavova zločinac Radovan Karadžić je na sjednici Skupštine bh. entiteta RS, održanoj u aprilu 1996. godine, uprkos činjenici da je počela implementacija Dejtonskog sporazuma, neskriveno rekao: "Mi hoćemo da postanemo Srbija i da postanemo jedna nacija". Današnje aktivnosti Milorada Dodika i njegovih mentora samo su novi pokušaj realizacije ovih zločinačkih namjera. Međutim, danas su okolnosti potpuno drugačije", navodi Bećirović u inicijativi.
Bosna i Hercegovina ima prijatelje i saveznike širom svijeta
Državni delegat ističe da je snaga velikosrpskih sljedbenika višestruko slabija nego što je to bio slučaj kada su te snage predvodili zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koristeći oružje JNA kao ondašnje četvrte vojne sile u Evropi.
"Nema više do zuba naoružane JNA kojom iz Beograda komanduje režim Slobodana Miloševića i naivnih građana naše države. Bosna i Hercegovina je danas jača nego 1992. godine, a velikosrpski hegemonisti neuporedivo slabiji nego 1992. godine. Bosna i Hercegovina ima ubjedljivo više onih koji su spremni da je čuvaju demokratskim i pravnim sredstvima nego onih koji su spremni ustati protiv svoje domovine. Također, naša država ima i neuporedivo više prijatelja i saveznika širom svijeta nego što to imaju novopečeni separatisti i sljedbenici zločinačke politike Miloševića, Karadžića, Mladića...", piše u inicijativi.
Osvrnuo se i na ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda u izazivanju kriza u Bosni Hercegovini. Bećirović navodi da glavni "kadrovski centar" iz kojeg se decenijama izazivaju i usmjeravaju krize u Bosni i Hercegovini je u Beogradu.
"Konkretni potezi srbijanske političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem pokazuju da ona nastavlja ideologiju i politiku režima Slobodana Miloševića i da nije odustala od projekta velike Srbije, koji je 1990-ih godina unesrećio milione ljudi. To je još jedan pokazatelj da Srbija nije zaustavila agresorske težnje prema Bosni i da ih i danas, putem rukovodstva bh. entiteta RS, pokušava ostvariti u mirnodopskim uslovima. Nasrtaji u miru manifestiraju se, između ostalog, sistematskim i upornim kršenjem ljudskih prava, negiranjem suvereniteta i stalnim blokadama državnih institucija Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem da se dokaže da je Bosna nemoguća država", navodi Bećirović.
Dodik je izvršilac, a Vučić je šef
Kako kaže, opasna velikodržavna politika režima Aleksandra Vučića nesumnjivo ohrabruje i potiče separatističke elemente u bh. entitetu RS da i dalje zaoštravaju političke prilike u državi Bosni i Hercegovini i idu u pravcu opasne militarizacije. Opasne velikodržavne namjere prema Bosni i Hercegovini Srbija je otvoreno iskazala i u najnovijim dokumentima Strategija odbrane Republike Srbije i Strategija nacionalne sigurnosti Republike Srbije, usvojenim krajem decembra 2019. godine.
"Tim povodom Vulin i Vučić su skandalozno poručili da će Srbija 'brinuti o Srbima gde god oni žive' i da 'srpski narod ima jednu vojsku'. Ove opasne poruke o 'jednoj srpskoj vojsci' dodatno su ohrabrile Dodikove separatiste", dodaje Bećirović.
Veza između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića je, kako kaže, uveliko slična odnosima koje su u prvoj polovini 1990-ih godina imali Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.
"Model je isti, oklonosti su nove. Dodik je izvršilac, Vučić je šef. Istina i jedan i drugi se pred međunarodnom zajednicom čuvaju od javnog objavljivanja njihovih stvarnih uloga, namjera i ciljeva. Zato, između ostalog, imaju česte sastanke u Beogradu, a telefonsku komunikaciju, u pravilu, izbjegavaju kako njihovi razgovori ne bili presretnuti i snimljeni, kao što je to bio slučaj u komunikaciji Karadžića i Miloševića tokom 1990-ih godina", navodi Bećirović.
U dijelu inicijative naslovljene "Šta činiti?" on navodi da pred državom Bosnom i Hercegovinom i njenim patriotskim snagama stoje brojne pravne, političke i diplomatske mogućnosti i na unutrašnjem, i na vanjskopolitičkom planu.
"Zato, za početak, predlažem formiranje širokog Pokreta za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine u kojem će biti zastupljene sve pozicione i opozicione stranke koje su spremne da brane principe ustavnosti i zakonitosti u državi Bosni i Hercegovini. U novonastalim okolnostima neophodno je da sve stranačke, grupne i individualne interese potpuno podredimo državnim interesima Bosne i Hercegovine. Također, neophodno je pronaći model za uključivanje u Pokret kompetentnih i stručnih ljudi iz različitih oblasti, a koji trenutno nisu stranački angažirani", navodi Bećirović.
Prema njegovoj zamisli ciljevi Pokreta trebali bi, između ostalog, biti usmjereni ka:
- očuvanju i afirmiranju nezavisnosti i suvereniteta države Bosne i Hercegovine,
- zaštiti teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine,
- ubrzanju evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovini,
- afirmaciji principa ustavnosti i zakonitosti,
- promociji i osiguranju ljudskih i građanski sloboda svih građana,
- političkoj koordinaciji i zajedničkom definiranju stavova u vezi sa strateškim pitanjama koja su vezana za sadašnjost i budućnost države Bosne i Hercegovine.
"Na kraju, da ne bi bilo dileme, treba istaći da formiranje ovog političkog Pokreta ne predstavlja zamjenu nadležnim državnim organima i OHR-u koji su, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, dužni pravovremeno i efikasno zaštititi ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i mirovni proces", zaključuje Bećirović.

Sarajevo, 1. mart 2020. godine


KADA JE UGROŽENA BOSNA I HERCEGOVINA SUŠTINSKI MOGU POSTOJATI SAMO DVA POLITIČKA BLOKA: DRŽAVNI I ANTIDRŽAVNI
Državljanke i državljani Bosne i Hercegovine,
Sretan vam legalni državni praznik – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!
U turbulentnim vremenima neskrivenog, drskog i opasnog ugrožavanja mirovnog procesa i državnosti Bosne i Hercegovine suštinski mogu postojati samo dva politička bloka:
1. Blok za odbranu nezavisne i nedjeljive države Bosne i Hercegovine i
2. Blok antidržavnih, antiustavnih i separatističkih elemenata.
U normalnim političkim okolnostima poželjno je da se političke stranke takmiče u nuđenju ideja, programa i projekata za kvalitetnije uređenje unutrašnjih sadržaja u državi Bosni i Hercegovini. Međutim, u vrijeme direktnih i brutalnih nasrtaja na mir i opstanak države Bosnu i Hercegovini nužno je okupljati, povezivati i koordinirati aktivnosti probosanskih stranaka u zajedničkom frontu za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine. Da ne bi bilo dileme i zabune, pod pojmom probosanske stranke podrazumijevam sve političke stranke koje su spremne da se bore za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu, evroatlantsku, evropsku, sekularnu, multietničku, socijalno pravednu i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda.
Zato sam, prije nekoliko dana, javno predložio formiranje širokog političkog pokreta za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine u kojem će biti zastupljene sve pozicione i opozicione stranke koje su spremne da brane principe ustavnosti i zakonitosti u državi Bosni i Hercegovini. U novonastalim okolnostima ugrožavanja mira i ustavnog poretka neophodno je da sve stranačke, grupne i individualne interese potpuno podredimo državnim interesima Bosne i Hercegovine. Ne mogu i ne smiju lični, grupni, stranački ili bilo koji partikularni animoziteti i nesuglasice biti ispred državnih interesa.
Među probosanskim strankama ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju kada se odlučuje o kapitalnim pitanjima kao što su:
1. očuvanje i afirmiranje nezavisnosti i suvereniteta države Bosne i Hercegovine,
2. zaštita teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine,
3. poštivanje i afirmacija principa ustavnosti i zakonitosti,
3. bezrezervna podrška ubrzanju evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovini,
5. promocija i osiguranje ljudskih i građanski sloboda...
Političkim ekstremistima, kao i njihovim mentorima izvan granica Bosne i Hercegovine, moramo odlučno i jedinstveno staviti do znanja najmanje dvije stvari:
1. Na svaku aktivnost koja bude prijetnja nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo jedinstveno, organizirano i odlučno.
2. Ne prihvatamo ničije antidejtonske, antidržavne i separatističke prijetnje, ucjene i pokušaje razbijanja države Bosne i Hercegovine.
Nažalost, dominantno je mišljenje, gotovo konsenzualno prihvaćeno u srbijanskim političkim, vjerskim i pseudonaučnim krugovima, da nije bilo agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, nego da je na djelu bio građanski, etnički i, uz to, vjerski rat. Nije slučajno Milorad Ekmečič, jedan od glavnih ideologa srpskog velikodržavlja, formulirao i promovirao malignu tezu o „građanskim ratovima na prostorima ex-Jugoslavije“.
Snage koje brane državu Bosnu i Hercegovinu ne smiju prihvatati ove ciljane podvale velikodržavne propagande o „sukobu tri strane“ u Bosni i Hercegovini. Nikada ne smijemo prihvatiti agresorske i antidržavne kvalifikacije kao što su: „tri konfrontirane strane“, „tri zaraćene strane“, „tri sukobljene strane“... Ovakvom nemoralnom terminologijom zamagljuje se stvarna priroda problema u Bosni i Hercegovini i to može biti od koristi samo destruktivnim antibosanskim snagama. To je mimikrijsko prekrivanje istine i to moramo znati prepoznati. Zato treba upozoriti da je ideologijski diskurs koji od 1992. do danas politički izjednačava „sve strane u sukobu“ izraz nemoralne i neutemeljene politike izjednačavanja agresora i žrtve, napadača i branitelja.
Pokušaji uspostavljanja političke nivelacije između snaga koje ruše međunarodno i domaće pravo i probosanskih političkih opcija imaju dvije temeljne svrhe – amnestiranje destruktivnih separatističkih snaga i podupiranje političkog i moralnog sljepila kod međunarodne zajednice. Ne dozvolimo da se pseudoteorije o „etničko-vjerskim konfrotacijama“ i „zaraćenim stranama“ odomaće u Bosni i Hercegovini jer one služe projektu razgradnje Bosne i Hercegovine.
Antibosanskim centrima moći moramo jasno poručiti da prestanu negirati državu Bosnu i Hercegovinu i njen legalni praznik - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bosanski Srbi, prema međunarodnom pravu, nisu imali 1992. godine, kao ni danas, pravo na samoopredjeljenje i time na stvaranje sopstvene države na tlu države Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine u ogromnoj većini odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverena i jedinstvena država. Krajnji cilj agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je stvaranje velike Srbije. Taj cilj se trebao realizirati uništenjem bosanskohercegovačke države i društva, kao i destrukcijom tradicionalnih, običajnih i drugih fundamentalnih vrijednosti. Jedan od subciljeva osvajačke politike režima Slobodana Miloševića bio je da genocidom i masovnim zločinima proizvede neizlječivu averziju prema zajedničkom životu u Bosni Hercegovini.
Zbog neodgovornih pojedinaca koji nenaučno i neargumentirano tumače princip samoopredjeljenja naroda, moramo jasno odgovoriti na pitanje: Šta je „pravo na samoopredjeljenje naroda“ i kako se ostvaruje? Odgovor na njega nije znao ni Slobodan Milošević kada ga je svojevremeno (1991. godine) postavio Arbitražnoj komisiji Mirovne konferencije o Jugoslaviji (tzv. Badinterova komisija). Njegovo pitanje tada glasilo je: „Ima li srpsko stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao jedan od konstitutivnih naroda Jugoslavije, pravo na samoopredjeljenje?“ Prema nalazu Badinterove komisije, verificiranom od Evropske zajednice, SFRJ je prestala da postoji disolucijom (raspadom), a ne secesijom (otcjepljenjem) pojedinih država. Miloševićevim sljedbenicima teško je palo saznanje da se svi međunarodni instrumenti koji se odnose na princip ravnopravnosti i samoodređenja naroda trebaju shvatiti, prije svega, u teritorijalnom, a ne u strogo etničkom smislu. Antidržavne i separatističke snage nisu shvatile i prihvatile činjenicu da je ovaj princip u trajnoj suprotnosti s principom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu.
Nažalost, i danas ima neodgovornih pojedinaca u bh. entitetu RS koji i dalje pokušavaju manipulirati sadržinom načela na samopredjeljenje. Zbog takvih neistina i neutemeljenih tumačenja, želim ukazati na činjenicu da i Generalna skupština Ujedinjenih nacija precizno ističe da se pravo na samoopredjeljenje ne smije nikada shvatiti kao odobravanje ili podsticanje nikakve djelatnosti koja bi dovela do raspada ili ugrozila, u cjelini ili djelimično, teritorijalnu cjelovitost ili političko jedinstvo država. Zato je, pored ostalih razloga, nemoguća jednostrana secesija bh. entiteta RS, jer stanovništvo jednog dijela nedjeljive države Bosne i Hercegovine nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupnog stanovništva naše države.
Nikada!
Neka vječno živi država Bosna i Hercegovina!

Prof. dr. Denis Bećirović

VRHOstali prilozi:
» MOJI AHBABI, HADŽIJA SMAJO SRDANOVIĆ I DR. MERSIM ZILKIĆ
Dr. hfz. Haris Hadžić | 11. August 2022 09:56
» DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Mr. Milan Jovičić | 09. August 2022 07:07
» MOSTARSKI DOKTORI, DA LI STE ZA DOM SPREMNI?
Mr. Milan Jovičić | 07. August 2022 08:41
» SIMBOL NEDOSTUPNOSTI I IZAZOVNE LJEPOTE
Boban Redžepagić | 02. August 2022 12:59
» PROKLETIJE - PLANINSKI DRAGULJ SVJETSKOG RANGA
Božidar Proročić | 28. July 2022 20:51
» PONOVLJENI HRVATSKI UDRUŽENI ANTIBOSANSKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2022 16:39
» PRIJEDOR – GRADU TUGE I PONOSA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. July 2022 20:28
» AFGANISTANSKI SINDROM AMARIČKOG POVLAČENJA I ODGOVORNOST BOSANSKE NACIJE ZA SUDBINU DRŽAVE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2022 20:19
» RUSKOM AMBASADORU IGORU KALABUHOVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2022 05:22
» ANTIBOSANSKA KAMPANJA U IZRAELU BRAĆE DRAGANA ČOVIĆA I MILORADA DODIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2022 15:49
» OTVORENO PISMO DRITANU ABAZOVIĆU
Božidar Proročić | 12. July 2022 13:45
» TRIDESETA GODIŠNJICA UBISTVA CIVILA U BILJANIMA
Bošnjaci.Net | 11. July 2022 21:29
Ostali prilozi istog autora:
» DRŽAVNI I ANTIDRŽAVNI BLOK
01. March 2020 20:12
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif