Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
ZAŠTO JE NUŽNO REGIONALNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Dr. Tarik Kurbegović
Objavljeno: 26. June 2021. 16:06:34

Sa aspekta nacionalnih interesa svih naroda u BiH možemo reći da je ovakvo preustrojstvo svima u interesu, jer uzima u obzir sve nerazvijene dijelove BiH kojima bi ovakvom reorganizacijom bio omogućen bolji život, što nam ujedno i daje za pravo da smatramo da je moguće dobiti sveopštu podršku za koju se zalaže akademska inicijativa AIPUB a to je: regionalizacija Bosne i Hercegovine u četiri regije koje su u primjeni u Ministarstvu za ljudska prava izbjeglice BiH.


U okviru analize i odabira prijedloga AIPUB-a, država Bosna i Hercegovina uređuje se po principima i metodama geografske regionalizacije, koji se baziraju na svim dosadašnjim geografskim regionalizacijama uvažavajući fizionomske, nodalne, funkcionalne i nodalno-funkcionalne elemente cjelokupnog državnog teritorija. Definisanje regija Bosne i Hercegovine bazirat će se na principima Evropske Unije koji polaze od nomenklature i statistike uvažavajući pri tome fizionomski, demogeografski i statistički model.

Cilj istraživanja AIPUB-a je definiranje nodno-funkcionalnih makro regija koje bi omogućile brzi razvoj Bosne i Hercegovine, a koje funkcionišu na sinergetskim principima.

Sinergija kaže da dva čovjeka zajedno postižu bolji rezultat nego što to daje rezultat zbira pojedinačnih performansi ista dva čovjeka.

Upotrijebimo li pojam sinergije u kontekstu države možemo reći da u područjima gdje je veća koncentriranost populacije i finansijske moći veća je i razvijenost, dok faktički raštrkano stanovništvo na većem području ne može generisati niti ekonomsku niti bilo koju drugu moć. Drugim riječima, takvi krajevi ili će ostati nerazvijeni ili se mogu geografski “kačiti” na razvijenije okruge kojima gravitiraju.

Ova logika dovodi do činjenice da se države dijele na regije koje daju mogućnost najoptimalnijeg razvoja društva u cijelini.

Ako analiziramo razvijeni dio BiH onda vidimo da je to jedna kosa linija koja ide sredinom Bosne od sjevera prema jugu od Brčkog preko Tuzle, Zenice, Sarajeva prema Mostaru uključujući i okolna mjesta pobrojanih gradova.Izvan toga, uzimajući u obzir bosanski standard, razvijeni su dodatno okruzi Banjaluke i Bijeljine. U nerazvijene dijelove BiH možemo svrstati većinu pograničnih dijelova koje je zaobišla infrastruktura i koji su slabije naseljeni tipa zapadne Bosne sjeverno od Mostara do Bihaća, istočne Bosne od Zvornika južno pa se nastavlja preko istočne Hercegovine sve do Trebinja.

Četiri osmišljene regije kao vid novog ekonomsko-administrativnog ustrojstva BiH kroz ustavne promjene trebaju izbalansirati ovu situaciju koju trenutna situacija sa entitetima nije, niti će biti u situaciji da to uradi.

Istočna Hercegovina bi prosperirala kao dio Mostarske regije, Istočna Bosna bi prosperirala kao dio Sarajevske regije, Zapadna Bosna bi prosperirala kao dio Banjalučke regije dok bi Tuzlanska regija izbalansirala sve manje razvijene općine u njenom sastavu.

Sa aspekta praktične implementacije prjedlog AIPUB-a, tranzicija Bosne i Hercegovine iz teritorijalne organizacije (koja je definirana dejtonskim ustavom) u predložene četiri regije, bi se najbrže realizirala jer već postoji administrativna infrastruktura uređena prema navedenim regijama, a koja je u upotrebi od strane nekoliko domaćih institucija na državnom nivou. Naime, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i Elektrodistribucija BiH su organizovane u četiri regije (Mostarska, Sarajevska, Banjalučka i Tuzlanska). Sličan oblik regionalizacije je predložila Biskupska konferencija BiH 2017. god. Prema istraživanjima Savezne geodetske uprave SFRJ iz 1953. god. definirane su takođe četiri nodno-funkcionalne makroregije Bosne i Hercegovine (pod drugim nazivima). Sva ova rješenja se razlikuju u nekoliko opština, ali im je zajedničko rješenje: Regionalizacija Bosne i Hercegovine u četiri regije kako je već navedeno.

Sa aspekta nacionalnih interesa svih naroda u BiH možemo reći da je ovakvo preustrojstvo svima u interesu, jer uzima u obzir sve nerazvijene dijelove BiH kojima bi ovakvom reorganizacijom bio omogućen bolji život, što nam ujedno i daje za pravo da smatramo da je moguće dobiti sveopštu podršku za koju se zalaže akademska inicijativa AIPUB a to je: regionalizacija Bosne i Hercegovine u četiri regije koje su u primjeni u Ministarstvu za ljudska prava izbjeglice BiH.

Naravno, prilikom raspodjele nadležnosti između države i regija, mora se voditi računa da regije ne mogu imati nadležnosti države, niti da se država miješa u lokalnu samoupravu regija osim u slučajevima kada je to u izričitom interesu države.

VRHOstali prilozi:
» VRIJEME JE NA ISTEKU ZA NAŠU SUDBINU, BIRAJMO
Mr. Milan Jovičić | 27. September 2022 12:48
» ŠTA NAM ZNAČI „AUTOGOL“ DENISA BEĆIREVIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 23. September 2022 15:18
» PORAZ DENISA BEĆIROVIĆA I 11 HDZ STRANAKA
Bošnjaci.Net | 11. September 2022 13:25
» PLAVSKI STEĆCI
Boban Redžepagić | 30. August 2022 21:07
» HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Željko Komšić | 26. August 2022 14:19
» BIHORSKA HEDIJA - MIRSADA RASTODERA
Božidar Proročić | 23. August 2022 13:18
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
» BRAVO, MOJI DRAGI BOSANCI IZ KALESIJE!
Mr. Milan Jovičić | 13. August 2022 08:33
» MOJI AHBABI, HADŽIJA SMAJO SRDANOVIĆ I DR. MERSIM ZILKIĆ
Dr. hfz. Haris Hadžić | 11. August 2022 09:56
» DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Mr. Milan Jovičić | 09. August 2022 07:07
Ostali prilozi istog autora:
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
05. April 2021 18:11
» STRAH KAO FASCINACIJA
30. March 2020 12:51
» DJELOVANJE FEJZIĆA SE MORA OSUDITI!
08. September 2015 16:49
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif