Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
ODRŽANA KONFERENCIJA "ALIMI SREBRENICE I NJIHOVA ULOGA U DUHOVNOM I DRUŠTVENOM ŽIVOTU BOŠNJAKA"
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 06. July 2021. 15:07:15


U okviru programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica danas je u ovom gradu održana naučna konferencija "Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka".

Generalni pokrovitelj ove konferencije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, organizator Institut za društvena i religijska istraživanja, dok su suorganizatori Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica. Konferenciju su podržali Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice i Muftijstvo tuzlansko.

- Rasvjetljavanje uloge alima Srebrenice u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka jeste istovremeno i odavanje priznanja svima njima, ali i ispunjavanje dijela našeg trajnog duga prema Bošnjacima u Srebrenici, - kazao je izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.Muftija Fazlović je naglasio da ovaj naučni skup predstavlja vrijedan doprinos memorizaciji genocida, posebno zbog toga što je ovom prilikom ukazano na značaj imama šehida genocida nad Bošnjacima međunarodno zaštićene zone Srebrenica u kojoj su oni, suočeni s teškim i neizvjesnim prilikama, odigrali iznimno značajnu ulogu.

- Važno je podsjećanje na šehida Mehmed-ef. Hafizovića, alima i šejha porijeklom iz Srebrenice, čija je imamska uloga i misija na planu duhovnog uzdizanja muslimana imala veliki značaj za vrijeme u kojem je živio. Život je položio u odbrani domovine od agresije. Dobitnik je jednog od najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan, - podsjetio je muftija Fazlović.Dodao je također da je Srebrenica iznjedrila alime kojima u redovima bosanske uleme pripada visoko mjesto. Srebreničanin dr. Ahmed-ef. Smajlović ima nemjerljive zasluge za razvoj Islamske zajednice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nemjerljiva zasluga je i dr. Ibrahim-ef. Džananovića i dr. Mesud-ef. Hafizovića u izučavanju islamskih nauka i podizanju novih generacija uleme koja danas djeluje u Bosni i Hercegovini.

- Konferencija je važna zato što imamo dug prema alimima Srebrenice, važna je zbog ljudi koji ovdje danas žive. Ovdje dajemo svoju podršku životu i povratku u Srebrenici. Naravno, ima i simboličko značenje jer se odvija u vrijeme obilježavanja 26 godišnjice genocida nad Bošnjacima - poručio je prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić je rekao da je u Srebrenici uspostavljen život, ali da ima još mogućnosti koje se mogu i trebaju iskoristiti, te da ljudima Srebrenice održavanje ove konferencije i dolazak istraživača i naučnika predstavlja značaju moralnu podršku.

- Velika je stvar da se danas u Srebrenici održava ova konferencija, koja potvrđuje upostavljeni život. Srebrenica je neistražen grad, Srebrenica je nepoznanica u mnogim stvarima i naravno isto tako i o alimima koji su živjeli u Srebrenici, stoga je značaj ove konferencije zaista velik, - rekao je Peštalić.

Konfererencija je bila podijeljena na tri panela, kojim su pojedinačno predsjedavali direktor Institut za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, te profesorica Fakulteta islamskih nauka dr. Zehra Alispahić.

Na konferenciji je učestvovalo 12 naučnika, istraživači sa tri instituta i naučni radnici sa nekoliko fakulteta i organa Islamske zajednice, a ocijenjeno je da konferencija predstavlja temelj za dalje istraživanje o alimima Srebrenice.

VRHOstali prilozi:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
MINA | 03. October 2022 18:13
» OTIŠAO JE KORIFEJ ZNANOSTI, VELIKAN MEĐU VELIKANIMA
Islamskazajednica.ba | 29. September 2022 18:25
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
Ostali prilozi istog autora:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
03. October 2022 18:13
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif