Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NAKON SKANDALA U BH. AMBASADAMA: "RADE PROTIV BIH, NE POŠTUJU AMERIKU I KANADU"
Procitaj komentar

Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 13. July 2021. 17:07:20
AMBASADE BIH U WASHINGTONU I OTTAWI: Ambasadori u službi velikosrpske genocidne politike


Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi nisu ispoštovale instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o spuštanju zastava na pola koplja, kako bi 11. juli dostojanstveno bio obilježen i odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Informaciju da u Washingtonu nije ispoštovana ova instrukcija prenio je Erol Avdović, novinar i politički analitičar, dok je skandal u Kanadi javnost izvijestio Institut za istraživanje genocida Kanada.

Sve više novinara, aktivista i predstavnika bh. dijaspore ukazuje na skandalozan način rada dijela diplomatske mreže naše zemlje koja formalno predstavlja BiH, a neskriveno radi protiv interesa naše zemlje.

! / Sramotno: Dvije ambasade BiH za 11. juli nisu spustile zastave na pola koplja
Na ovo upozorava i direktor Institita za istraživanje genocida, Kanada (IGC) Emir Ramić.

Uz izjavi za Radiosarajevo.ba on kaže da se u diplomatiji Bosne i Hercegovine nalaze osobe koje rade protiv vlastite države, a pritom niko ih ne poziva na odgovornost.

"To se posebno odnosi na ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marka Milisava i ambasadora u SAD Bojana Vujića. Navedeni ambasadori ne poštuju presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, niti rezolucije Kanadskog parlamenta i američkog Kongresa i Senata o genocidu u Srebrenici. Oni ne poštuju instrukcije ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o spuštanju bosanskohercegovačke zastave na pola koplja u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici", navodi Ramić.

Ukazuje na skandaloznu činjenicu da zastave Bosne i Hercegovine ponovo nisu spuštena na pola koplja na zgradama ambasada u Kanadi i SAD na dan kada Kanada i SAD i cijeli civilizirani svijet odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Na moralni sunovrat ambasadora u Kanadi i SAD zaista treba konačno odgovoriti. Opasno je šutjeti. Navedeni ambasadiri i još neki zapravo ne predstavlju svoju državu, već antibosansku politiku Milorada Dodika i zastupaju interese manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a ne države Bosne i Hercegovine", rekao je.

Takva antibosanska diplomatija, smatra on, demontira državu Bosnu i Hercegovinu na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.

"To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi i slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačke države i društva. Pozivam Šefika Džaferovića i Željka Komšića i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da u skladu sa Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine na veoma važne diplomatske pozicije u Washingtonu i Otavi postave istinske predstavnike bh. države. U izuzetno važnom vremenu evroatlanskih integracija, u vremenu pojačanih napada na teritorijalni integritet, suverenitet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, od krucijalne važnosti je imati istinske diplomate u politički najbitnijim mjestima u svijetu. Ovo nije samo moj stav već i stav kompletne sjevernoameričke dijaspore", zaključio je Ramić.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif