Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Dobri vakifi našeg vakta
MEVLUDSKIM PROGRAMOM OBILJEŽENA IZGRADNJA MUNARE NA DŽAMIJI „ADAMIR JERKOVIĆ“ I TURBETA U LASTVI KOD TREBINJA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. July 2021. 14:07:40

Džamija "Adamir Jerković": Kandilji na džamiji upaljeni i prvi put su zasjali nakon više od dva vijeka „mraka“ nad ovim krajem


Centralna svečanost obilježavanja trebinjskih džamija održana je u Lastvi proklanjavanjem munare koja je podignuta uz Džamiju „Adamir Jerković“ i turbeta podignutog u čast vakifa koji su izgradili ove vjerske objekte. Prošlog Kurban bajrama završena je munara ali zbog korone svečanost pomjerena za godinu dana kasnije. Ovo je svakako veoma značajan datum u islamskom kalendaru Trebinja, jer su kandilji na džamiji upaljeni i prvi put su zasjali nakon više od dva vijeka „mraka“ nad ovim krajem. Na manifestaciji su osim vakifa džamije hadži dr. Adamira Jerkovića i njegove supruge hadži Almine, prisusutvovali izaslanik reisu-l-uleme dr. Abdulgafar Velić, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, trebinjski glavni imam Sadik ef. Fazlagić zajedno sa vjernicima iz Trebinja, Mostara, Stoca, Bileće, Nevesinja, Konjica i drugih hercegovačkih gradova. U veoma lijepom i sadržajnom programu što ga je priredio hor Mostarskog mutijstva veličao se Allah dž.š. i podsjećalo na kur'anski ajet iz sure Ev Tevbe i 114. ajet iz sure El Bekara, koji govore o izgradnji džamija ali i podsjećaju kakve sve posljedice čekaju one koji ruše vjerske objekte.

Otvarajući mevludsku svečanost u Lastvi Sadik ef. Fazlagić je rekao da je sa ovom munarom još jedna trebinjska džamija dobila svoj puni sjaj.

- „Dobila je svoje kandilje koji će sijati do Sudnjeg dana. Ona svjedoči kontinuitet našeg vijekovnog postojanja i opstanka muslimana na ovim prostorima i izarzio je zahvalnost Adamiru i njegovoj supruzi Almini za hizmet koji čine muslimanima Trebinja“.


DR. ADAMIR JERKOVIĆ: „Svaki narod neka se moli na svoj način svemogućem Bogu, kojem nisu mili rušitelji džamija i crkava i progonitelji ljudi“.


Džamiju u Lastvi su obnovili njeni vakifi h. Adamir Jerković i h. Almina nakon što je treći put u njenoj povijesti bila do temelja srušena 1993. godine. Džamija je obnovljena 2010. godine kada je u Lastvi boravio tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić i poslao poruku uoči obilježavanja Dana genocida i srebreničke tragedije. Govoreći o ovome h. dr. Adamir Jerković je rekao da je prirodno što se Lastva nalazi u sferi interesovanja vrha Islamske zajednice, jer je ovo mjesto na samoj granici BiH i Crne Gore. S tim u vezi dr. Jerković je podsjetio na historiju ove bogomolje i ispričao jedan događaj iz prošlosti koji zorno govori o suživotu naroda.

- „Pravoslavcu iz Vilusa stalno su umirala djeca. Običaj je bio da uglednik iz druge vjere kumuje dijete pa je porodica zamolila moga djeda r. Pašu da uradi ovaj čin kojeg pravoslavci jako poštuju. Tako se i dogodilo. Dijete je uistinu preživjelo, godine su protekle i ponovo je došao rat. Crnogorska vojska je brzo osvojila Lastvu i počeo je palež muslimanskih kuća. Kada su došli do kuće Paše Jerkovića, na palikuće je skočio jedan mladić koji je bio pripadnik iste kažnjeničke jedinice. To je bilo kumče muslimana Paše Jerkovića. Uslijedila je tuča među crnogorskom vojskom. Kada je vidio do čega ovo može dovesti, komandant je rekao da je odlučio ovu kuću poštedjeti. Tako je kuća Paše Jerkovića jedina u Lastvi ostala nezapaljena. Ali. što je još važnije ostala su kazivanja mog rahmeli oca koji je svjedočio u svojim poznim godinama života o velikom čojstvu i ovom događaju koji se zbio u zlo vrijeme“, - rekao je njegov unuk dr. Adamir Jerković.

Dodao je da u savremenim okolnostima ova priča ima dalekosežni značaj, posebno danas nakon erozije međunacionalnih odnosa. Jer, ratovi ne donose ništa dobro, u njima smo svi izgubili. Dok je Evropa snažno grabila naprijed, u BiH smo patili, sakatili se i gubili živote“, – rekao je dr. Jerković koji je zbog toga pozvao muslimane da poštuju crkve a pravoslavce da to isto čine sa islamskim bogomoljama.

- „Svaki narod neka se moli na svoj način svemogućem Bogu, kojem nisu mili rušitelji džamija i crkava i progonitelji ljudi“.


Mostarski muftija mr. Salem Dedović: - Ovdje je utkano sve naše bogatstvo

Mostarski muftija mr. Salem Dedović je kazao da svako mora voditi računa o svom gruntu.
- „Današnji događaj šalje veliku poruku naše opredijeljenosti za naše duhovne zavičaje. Nikada ih se ne smijemo odreći. Ovo su naši međnici i naši simboli. Ovdje je utkano sve naše bogatstvo, naša kultura prenošenih s generacije na generaciju, koji su ovdje na ovdje na tvrdoj granici čuvali din, živjeli vjeru, bili dostojanstveni i čestiti ljudi, poštovali drugog i drugačijeg, ali i cijenili svoje. Zato je inspirativno ovo djelo kojemu danas prisustvujemo.“

Govoreći o pregalaštvu dr. Adamira Jerkovića i njegove supruge, mostarski muftija je podsjetio da je Lastva rasadnik naučnih kadrova.
- „U njoj je rođen i akademik Mehmed Begović, autor brojnih knjiga iz oblasti šerijatsko pravnih nauka“, rekao je mr. Salem ef. Dedović, mostarski muftija.
Čestitke reisu-l-uleme dr. Huseina Kavazović na mevludu Lastvi prenio je njegov izaslanik dr. Abdulgafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Izaslanik reisu-l-uleme dr. Abdulgafar Velić: - Trebamo doći ovdje da se ogledamo, da ovdje abdest uzmemo i da ovdje na sedždu padnemo

- Sa Adamirom Jerkovićem sam dugogodišnji prijatelj i on mi je govorio o trebinjskim džamijama. Trebamo doći ovdje da se ogledamo, da ovdje abdest uzmemo i da ovdje na sedždu padnemo kako bismo se bolje vidjeli i više bili svjesni i sebe i svog identiteta i svoje tradicije, rekao je između ostalog izaslanik reisu-l-uleme dr. Abdulgafar Velić.

Na kraju svečanosti su uručene vakufname donatorima sredstava za izgradnju ostalih vjerskih objekata u Trebinju bračnim parovima Adamiru i Almini Jerković i Salki i Đuli Idriz.


Uručenje vakufname Almini i Adamiru Jerkoviću za izgradnju drugih vjerskih objekata u Trebinju

Priznanje Salki i Đuli Idriz

VRHOstali prilozi:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
MINA | 03. October 2022 18:13
» OTIŠAO JE KORIFEJ ZNANOSTI, VELIKAN MEĐU VELIKANIMA
Islamskazajednica.ba | 29. September 2022 18:25
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
Ostali prilozi istog autora:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
03. October 2022 18:10
» NOVI PAZAR: OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA
30. September 2022 15:03
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif