Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


O Bledskom forumu, porukama, kuda ide BiH sa zapaljivom retorikom
BEĆIROVIĆ (IFIMES): MILORAD DODIK MORA OTIĆI
Procitaj komentar

Autor: Federalna.ba
Objavljeno: 03. September 2021. 01:09:58
ZIJAD BEĆIROVIĆ: "On mora otići zbog svojih birača, zbog entiteta RS, ali i zbog cjelokupne klime u regionu. On je čovjek koji više nikome nije potreban. Može pričati šta god hoće, to apsolutno nikoga ništa ne obavezuje i ništa ne znači. Poruke koje su poslane su poruke zajedništva, saradnje u samoj EU, ali i državama Zapadnog Balkana. S tim da je EU upozorena da ne može u nedogled odgađati proširenje država Zapadnog Balkana ka članstvu i da mora korigovati svoju politiku."


O Bledskom forumu, porukama, kuda ide BiH sa zapaljivom retorikom, u Dnevniku 3 smo razgovarali sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Kaže da je Strateški forum Bled bio prilika da se razmijene mišljenja sa različitim akterima na javnoj sceni.

"To nisu samo političari. Vođeni su razgovori sa učesnicima sa Zapadnog Balkana. bilo je dosta pomirljivih tonova gdje bi Zapadni Balkan trebao zajednički da nastupi prema EU kada su u pitanju evropske integracije. Sve te države nemaju toliko potencijala da se mogu suprotstaviti samoj EU. Na Balkanu imamo dvije grupacije stanovništva - jedna je eurooptimistična, a druga europesimistična. I sva politika EU, barem do sada, je bila da podržava one koji su europesimistički nastrojeni. Na to je upozorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ovog puta vrlo korektno nastupio u ime svih zemalja da se konačno odredi da li će države biti članice EU i kada će to postati, jer ova neizvjesnost ubija nadu u bolju budućnost."

O Komšićevoj izjavi da se "klima u Sloveniji i drugim zemljama EU se mijenja i da je više glasova koji cijeli Zapadni Balkan žele u EU, a podrška politikama poput Dodikove i Čovićeve je skoro nestala" kaže: "Apsolutno je tačno to što je rekao. Traže se civilizirana rješenjea za BiH. To što predlaže HDZ - segregaciju, stvaranje nekih novih etničkih, to je ustvari vraćanje u neku davnu prošlost. To je neka vrsta skoro plemenskog uređenja države, a ustvari sama promjena Izbornog zakona ne treba HDZ-u. Oni trebaju poseban zakon koji bi zagarantovao da Dragan Čović bude izabran u Predsjedništvo BiH ili koga HDZ odredi. To je apsolutno neprihvatljivo, ne može niko imati taj ekskluzivitet. Svaki građanin ima pravo da bira i bude izabran u Predsjedništvo BiH."

Bećirović navodi da da je došlo do susreta Aleksandra Vučića i Christiana Schmidta, te da će doći i do susreta Schmidta sa Miloradom Dodikom.

"Novi visoki predstavnik će djelovati institucionalno, neće ići na slave, zabave, svadbe, rođendane i slično, niti će sastanci biti po nekim okolnim planinama. Milorad Dodik pokušava da se približi turskom predsjedniku već duže vrijeme, ali njegov izostanak sa Bleda apsolutno nije primijećen. On ne pripada jednom civiliziranom razgovoru."

Smatra da je najvažnije da građani znaju da Milorad Dodik ne odlučuje o svojoj sudbini.

"Drugi odlučuju o njegovoj sudbini. On zna ko odlučuje, tako da jednostavno moramo sačekati šta će o njegovoj sudbini odlučiti drugi."

Bećirović kaže da je najvažnija činjenica da Milorad Dodik mora otići.

"On mora otići zbog svojih birača, zbog entiteta RS, ali i zbog cjelokupne klime u regionu. On je čovjek koji više nikome nije potreban. Može pričati šta god hoće, to apsolutno nikoga ništa ne obavezuje i ništa ne znači. Poruke koje su poslane su poruke zajedništva, saradnje u samoj EU, ali i državama Zapadnog Balkana. S tim da je EU upozorena da ne može u nedogled odgađati proširenje država Zapadnog Balkana ka članstvu i da mora korigovati svoju politiku."

Za kraj, ističe da će migranata u BiH biti, ali je u toliko intenzitetu, te da se SAD neće povlačiti sa Zapadnog Balkana.

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» VRIJEME JE DA SE BOŠNJACI PROBUDE
10. November 2021 13:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif