Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

TURČILO I RUDIĆ: ZAŠTITNICI NOVINARA IZ RS I ŠOKANTNIH KARIKATURA KOJE VRIJEĐAJU MUHAMMEDA S.A.W.S., UDARAJU NA NEOVISNO NOVINARSTVO
Autor: B.net
Objavljeno: 13. September 2021. 17:09:19


Karikaturalna Borka Rudić objavila je nekakvo saopštenje u kojem kritiku na račun rada profesorice Fakulteta političkih nauka u Sarajevo Lejle Turčilo predstavlja kao „organizovanu kampanju i govor mržnje“. Šizofreno je da Borka i njeno udruženje, u kojem je dosta članova bilo u VRS ili su srodnici takvih soldata, štiti pravo novinara da kritikuju kada to njima odgovara. U suprotnom slučaju, ako novinari koji kritikuju i analiziraju, po seksualnom opredjeljenju i ideološki ne pripadaju ovom krugu, onda, nećete vjerovati, ti novinari budu na meti.

Koliko je toksična ova praksa, pokazuje to što autorici kritika Aleni Demirović, oni pripisuju ono što uopće nije napisala. Nije to nikakav govor mržnje, već logički konstruisane kritike. Nije ni naša Demirović spomenula da Turčalo negira genocid, to su tipične laži, po uzoru na Ristu Đogu.

Kako je profesorica Turčilo generirala ovakve lažljive teze i optužbe, mora se primijetiti jedna stvar. Još prije je ova profesorica imala učešća u programima u kojima je nedvosmisleno izražen animozitet prema dijaspori, pa je ovo još jedan dokaz da ona vjerovatno ima ličnih frustracija prema ovom dijelu našeg naroda. Poznati su ti sociološko-patološki poremećaji u kojima neki misle da su najbolji u svojoj branši pa im smeta kada izvana neko to bolje radi, poput Demirović. Srećom, takvih primjera je malo u BiH, a čini se da je Turčilo jedan od njih.

Da paradoks bude nevjerovatan, potrudila se ova grupa oko Turčilo i Rudić. Naime, oni inače propagiraju neovisno i istraživačko novinarstvo. Ipak, kada se uvidi da je Turčilo kreirala kadrove koji u istu ravan stave ratnog zločinca Ratka Mladića i branioca svih naroda RBiH časnog generala Mehmeda Alagića, onda ta analiza treba biti zabranjena. Ovoliki vrisak je zbog toga što je otkivena generacijska kadrovska greška u obrazovnim praksama u Bosne i Hercegovine, tačnije u Sarajevu. Izvjesno je da Turčilo nazire da će biti smijenjena pa pokušava se odbraniti lažima o nekakvom linču i govoru mržnje protiv nje.

Interesantno je da je Borka Rudić na čelu ovog udurženja, iako više od 15 godina nije imala doticaja s novinarstvom. Još je interesantnije i jezivije što je Rudić svojedobno podržavala karikature poslanika Muhammeda s.a.w.s. Tada to nije bio govor mržnje pa je to svedeno pod slobodu govora, kritike i ismijavanja. Turčilo tada nije osporavala te Borkine šokantne uvrede na Muhammeda s.a.w.s.Ostali prilozi:
» ODRŽANI XLIV PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XIX LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 24. October 2021 13:08
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Ferhat Korajac | 21. October 2021 17:38
» DANAS 18. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 19. October 2021 16:24
» AMBASADOR DR. KOZARIĆ U POSJETI SALZBURGU!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 11. October 2021 14:46
» RATNOM HEROJU EDHEMU OMEROVIĆU - TITI AMPUTIRANE OBJE NOGE
Almasa Hadžić, politicki.ba | 06. October 2021 21:19
» RATOVI I BITKE NISU RJEŠENJE
Anadolu Agency (AA) | 03. October 2021 14:35
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
Ferhat Korajac | 29. September 2021 18:29
» DODIK JE SAMO PUKI GLASNOGOVORNIK MRAČNE VELIKOSRPSKE IDEOLOŠKE MATRICE SANU I SPC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. September 2021 19:15
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10