Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKADEMIJOM I IZLOŽBOM ZAPOČINJE MANIFESTACIJA „DANI GAZI HUSREV-BEGOVIH HAJRATA“
Autor: MINA
Objavljeno: 14. September 2021. 22:09:58


Svečanom akademijom i izložbom 15. septembra 2021. godine započinje manifestacija „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“, u organizaciji Gazi Husrev-begova vakufa.

Akademija će biti održana u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke s početkom u 13.30 sati. Nakon akademije u Gazi Husrev-begovom hanikahu u 15.30 sati bit će otvorena izložba „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić.

Za izjave medijima 30 minuta prije početka svakog od navedenih programskih sadržaja bit će na raspolaganju Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa, dr. Mensur Malkić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, dr. Behija Zlatar, dobitnica plakete za naučni doprinos afirmaciji uloge Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine i prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autorica izložbe „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“.

Manifestacija, koja traje od 15. septembra do 5. oktobra, organizira se u povodu 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Iz Gazi Husrev-begovog vakufa pozivaju medije sa proprate ove programske sadržaje i izvijeste javnost o ovoj značajnoj godišnjici u društvenoj, kulturnoj i privrednoj historiji Bosne i Hercegovine.
Gazi Husrev-beg svojim djelom je uspostavio i privredne i duhovne temelje i karakter Sarajeva, što je vremenom postala trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost.

Podsjećamo, u okviru manifestacije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” 22. septembra ispred Kuršumlije medrese u 9.00 sati bit će otvorena i izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati - pola milenija u službi dobra“, a nakon toga, s početkom u 10.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke i naučni skup „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine“.

Gazi Husrev-begovi hajrati

Gazi Husrev-beg, sin Ferhat-bega, porijeklom iz Bosne, i majke kćerke sultana Bajazita II, upravljao je 20 godina Bosanskim sandžakom. Njegovom zaslugom na ovim prostorima su nastali najveći vakufi (zadužbina), a Sarajevo je u relativno kratkom periodu se razvilo i dobilo status urbanog centra, odnosno šehera. Ustanovio je raznovrsne vakufe humanitarnog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i vjerskog karaktera. Izgradio je javnu kuhinju (imaret), besplatno prenoćište (musafirhanu), trgovačko središte (bezistan), tašlihan i karavansaraj, vodovod, javno kupatilo (hamam) za žene i muškarce, više od 200 dućana za finansiranje vakufa, izgradio je u to vrijeme najimpozantniju džamiju na ovim prostorima, medresu kao najviše rangiranu školu u tom vremenu, biblioteku, školu za derviše (hanikah) i mnoge druge hajrate.Ostali prilozi:
» LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Fena | 21. October 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: