Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
PROTESTI BRANILACA: HAG NIKAD NIJE PODIGAO NIJEDNU OPTUŽNICU ZA GORAŽDE
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 17. September 2021. 15:09:10
Foto: NAP


GRAŽDE, (Patria) - U Goraždu je počeo protestni skup organizovan kako bi se iskazalo nezadovoljstvo činjenicom da Srbija hapsi građane BiH. Povod je hapšenje Edina Vranja, ali i činjenica da danas pred sudovima za ratne zločine više odgovaraju branioci Goražda umjesto oni koji su četiri godine ovaj grad držali u opsadi i ubijali civile.

Ispred koordinacije boračkih udruženja obratio se Abduselam Sijerčić Pelam koji je kazao da su se okupili kako bi pdoržali borce.

"Ipak sam pesimista da će neko pokrenuti i poslije današnjeg apela nešto slično. Ovog puta od naših lokalnih vlasti tražimo podršku, neovisno od Državnog tužilaštva od bilo kojeg drugog. većina građana ne zna od 1993. pa do 1996. godine u opštini Goražde je djelovalo jedno tijelo koje je sačinjavalo desetak ljudi koji su se isključivo bavili sakupljanjem dokumentacije vezane za ratne zločine od Višegrada, Foče. Svi mi koji smo komandovali jedinicama i imali prilike da dođemo do dokumentacije bili smo dužni da predajemo dokumentaciju u tu Komisiju. Pored toga organi državne bezbjednosti su radili paralelno i zadokumentovali na stotine video, audio snimaka, naredbi neprijateljskih komandanata i komandira za granatiranje grada gdje je tačno zadokumentovano i vrijeme i datum kada se to dešavalo. To isto tijelo je radilo sa svim izbjeglim licima koji su bili svjedoci određenih zbivanja, određenog zločina u svojim mjestima. Te su njihove izjave sa potpisima arhivirane i uredno bile vođene. Kompletna ta arhiva oko 1997. je predata državnim organima računajući da ona ide prema Hagu. Čekali smo cijelo vrijeme da Hag reaguje, nikada za Goražde nije bilo nijedne optužnice", kazao je Sijerčić.

Premijerka Vlade BPK Aida Obuća kazala je da želi jasno i glasno poručiti da niko ne pokuša izjednačiti žrtvu i agresora.

"2013. godine su počeli sa hapšenjem naših branitelja. Od 2013. pa do danas 21 optužnica je podignuta protiv branitelja koji su branili goloruki narod goraždanskog okruga. Osuđeni su na 89 godina zatvora, pet je bilo oslobađajućih presuda. Pitanje je ko će odgovarati za 148 ubijene djece, za 2000 ubijenih civila, to je pitanje koje postavljamo od 2010. godine.

"Pitamo glavnu tužiteljicu BiH zašto se predmeti sa oznakom B još drže u ladici, zašto još niko nije odgovarao za ubistva 148 djece u Goraždu i za 2000 ubijenih civila. Godinama tražimo ove odgovore, a tužiteljica se nije udostojila ni da nas primi. Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tražimo hitno poduzimanje mjera prema odgovornim osobama za ovakav rad, koji dodatno ubija žrtve i časne učesnike odbrane golih života u goraždanskom okruženju, a od sudova u BiH se da prihvate isključivo optužnice zasnovane na zakonitoj proceduri i u skladu sa važećim zakonima BiH", istaknuto je nedavno na sjednici Skupštine BPK Goražde.

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif