Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREDSJEDNICA KOSOVA OSMANI: DESTABILIZIRAJUĆA POLITIKA SRBIJE KROZ ‘SRPSKI SVIJET’
Autor: Fena
Objavljeno: 21. September 2021. 16:09:12


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu izjavila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primijenilo Briselski sporazum.

Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu građana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

„Kosovo je danas u potpunosti primijenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obje strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahtjeva sama EU“, smatra kosovska predsjednica.

Ona je na Facebooku napisala da je Srbija ta koja je jednostrano djelovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

„Zbog toga srbijanske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbjednost građana i stabilnost regiona“, kaže kosovska predsjednica.

Također ocjenjuje da Srbija, prema nepromijenjenoj logici iz prošlosti, koristi srbijanske državne institucije da ugrozi Kosovo.

„Nijedna vrsta prijetnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbijedimo sprovođenje zakona, u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih građana Republike, bez obzira na etničku pripadnost“, kaže Osmani.

Po njoj, odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom u djelu koji se odnosi na registarske tablice vozila donijeta je u skladu sa sporazumima iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana između dvije zemlje.

„Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prijelazima, osim na dva na sjeveru, gdje Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe. Stoga, pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe kosovskih Srba. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njeni hegemonistički ciljevi za takozvani ‘srpski svijet’ povratak su njenoj logici devedesetih, koja je našem regionu donijela mnoge žrtve“, kaže predsjednica Kosova.Ostali prilozi:
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: