Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GODIŠNJICA ZATVARANJA ZLOGLASNOG HRVATSKOG LOGORA 'DRETELJ' KOD ČAPLJINE
Autor: Fena
Objavljeno: 28. September 2021. 17:09:40


Jedan od najzloglasnijih logora na području Hercegovine, kojeg su od 1992. do 1995. godine kontrolirale snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i postrojbe vojne policije, zatvoren je na današnji dan prije 28 godina.

Logor "Dretelj" kod Čapljine je nastao iz vojnog kompleksa JNA i prethodno je služio kao kasarna i skladište za gorivo i municiju, da bi s proljeća 1992. godine, bio prenamjenjen kao logor za osobe srpske nacionalnosti, a kasnije, nakon sukoba s Armijom Bosne i Hercegovine i za Bošnjake, od kojih su mnogi čak bili pripadnici tih odbrambenih snaga HVO-a.

Kroz strahote tog logora prošlo je oko 3.500 logoraša bošnjačke i srpske nacionalnosti, te su, skoro bez izuzetka, bili izloženi psiho-fizičkom maltretiranju, premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju, silovanju i ubistvima.

Međunarodnim posmatračima i humanitarnim organizacija uskraćivan je pristup logoru sve do augusta 1993. godine, a kasnije su logoraši skrivani i prebacivani u druge logore i zatvore kako ih ne bi evidentirali predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Činjenice o dešavanjima u "Dretelju" su nedvojbeno utvrđene u Haagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u presudi u predmetu 'Prlić i drugi'.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, u koordinaciji s organizacijama članicama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, i u narednom periodu, istrajati na obilježavanju ovog, ali i svih drugih mjesta nečovječnog i zločinačkog postupanja prema svim logorašima, na području cijele Bosne i Hercegovine, iako prethodnih godina zbog više različitih razloga ovo obilježavanje nije bilo organizirano.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini saopćio je da će ostati istrajan i nikada neće pristati na ideje izgradnje 'sterilne BiH', jer takve sredine ne mogu donijeti dugoročni napredak i prosperitet državi, nego vode 'ka bolesnim i izopačenim' ideologijama i društvima.Ostali prilozi:
» PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Anadolu Agency (AA) | 29. November 2021 15:35
» DELEGACIJA IZ TUZLE POSJETILA REISU-L-ULEMU
MINA | 29. November 2021 15:00
» OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Ferid Krak | 29. November 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: