Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
ZA JEDINU NAM DOMOVINU I NJENE GRAĐANE, ZABORAVIMO LIČNE INTERESE!
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. October 2021. 14:10:11


Znam da su mediji i posebno televizija veoma moćno i uticajno informativno sredstvo za razno razne istine, obmane i laži i manipulaciju svojih čitalaca i gledaoca?

Po uzoru na Gebelsovu već doživljenu i preživljenu doktrinu, fabricirane laži sa prekrajanjem istine, mnogi naši mediji su se i zarazili istim ubitačnim sidromom zvani “ Gebelsova doktrina “.
Znam i svjedok sam upotrebe, bar na prostorima Hercegovine i Mostara, ubitačnim nacionalističkim pravopisima i jezicima, primjera radi “šagoljicom i gatalicom“!

Slušajući i gledajući imnoge informativne emisije, posebno razno-razne intervjue, forume i skupove po sistemu “Odgovorite ljudima“ ili Senadov Face to Face i dr. ne možemo se odati utisku, da često prizivaju svoje učesnike koji i nisu dorasli odgovarajućoj temi ili problematici.

Da li je cilj i svrha takvih emisija i medija da se samo nešto “otalja“ a koje poruke i kako će se javnost osjećati iza toga, manje im je važno nevodeći računa da se angažuju dobri i iskreni znalci naših sveukupnih društveno-političkih zbivanja?

Bezbroj je primjera za analizu svega navedenog, odvelo bi nas u široke i nepotrebne rasprave o tome “šta je starije, koka ili jaje“ i kraja ne bi bilo.

Međutim, samo bi se zadržao na posljednjim emisija Senada Hadžifejzovića, kojeg posebno cijenim i uvažavam, u njegovoj emisiji gdje je imao u dva navrata jednom goste gospodu Eleza i Mektića, naše parlamentarce, a u drugom slučaju sarajevsku trojku stranačku u vlasti, gospodu Konakovića, Fortu i Magazinovića iz stranaka tzv. opozicije probosanskih snaga.

Sadržaji i činjenice u razgovorima i postavljenim pitanjima akterima, jasno možemo ustanoviti i pitati se da li je gospodin Senad kao iskusni novinar i voditelj ovih emisija u svojstvu neprikoslovenog mentora i kreatora svih budućih izbornih zakona i promjena.

Osjećamo da bi on iskreno i znalački htio sve dobro saznati i oslušnuti njihova razmišljanja ko, šta i kako to sve ustrojiti i postići zadovoljavajuća riješenja, za dobrobit naše države i njenih građana.

Nastojao je Senad već ranije saznati i pojedine individualne ličnosti, kao pogodne osobe za naredne izbore, u cilju dobroga izbora i za naša nadanja u bolju budućnost.

Međutim, slušajući njegove goste i naše aktere u vlasti i parlamentarnim klupama, mogu se zaista konstatovati i neke njihove nadobudne ideje u trenutnoj vlasti u sarajevskom kantonu, kao da su oni jedini pokupili i prisvojili sva ovozemaljska znanja i potrebe za svoju vladavinu.

To što misle i rade na nivou svoga Kantona, ne znači da bi bilo veoma uspješno i za državni nivo iz razloga njihovog animoziteta i osjećaja da bi to mogli sve uraditi i bez većinskog dijela kod Bošnjaka.

Iako je gospodin Bakir Izetbegović u više navrata naglašavao da je i on i njegovi stranački kadrovi za “građanskiu opciju“ riješavanja ustavnog i izbornog statusa naše države u njenih Naroda, svi su ovi jarani i drugari ostali gluhi i nezainteresovani.Sigurni smo svi zajedno da je Bakir i njegovi stranački kadrovi, kao i stranka SDA u mnogo čemu u dosadašnjem period činili velike greške i na taj način ukorijenili i veliki animozitet drugih stranačkih kolega prema sebi i svome djelovanju, što bi sada i činilo veliku prepreku za saradnju i dalje zajedničko djelovanje po pitanju Ustavnih promjena i izbornoga zakona.

Bilo kako bilo, mi mostarci smo to najbolje i neposrednije godinama osjećali i doživljavali takva koaliciona djelovanja i neprimjerne rabote tih aktera, ali nikada ne bi smetnuli sa uma veličinu i značaj doprinosa naših Bošnjaka u odbrani domovine od silnih neprijatelja u doba agresije, sa istoka i zapada, kao i njihovog rušilačkog djelovanja u kontinuitetu postdejtonskog djelovanja i života u našoj zajedničkoj domovini.

Imajući u vidu da je ipak Bakir čelnik ili prvi u Bošnjaka, nije prihvatljivo i prilično da se Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini izuzme ili eleminiše u bilo kakvom pogledu.
Uvijek je nužno i potrebno istima ukazivati na greške i nadati se njihovog ispravnog odnosa i ponašanja prema državi i njenim građanima, kao i mogućnosti nužne saradnje i zajedničkog djelovanja na svim reformama i uspješnom ustroju svih riješenja prema mjeri i našim željama.

Kada se realno i istinski analiziraju i mnogi drugi razno stranački kadrovi i njihva sva negativna djelovanja, može se zaključiti da grešnika ima i više i kod drugih.

Siguran sam da je Mostar i njegova sudbima sa svim njegovim mnogim elementima i sadržajima veoma karakterističan primjer mnogih loših poteza i negativnosti, čija bi nas analiza daleko odvela.
Evo samo primjera radi, uvijek ističem firmu Aluminij, kao planetrni primjer pljačke i kriminala, čemu su mnogi darovali i svoj neposredni doprinos i time postali jedna od karika tog kriminalnog lanca.

Tako je za vrije svoje vladavine SDP-a i njegovih kadrova, dok je premijer vlade Federacije bio Nermin Nikšić, kao borac “ za državu i čovjeka “ lažno se deklarisao, činili su i najveće zlo.
Poznata je činjenica da je u dogovoru sa najvećim kriminalcem Mijom Brajkovićem i njegovim saradnicima, otjerao sve radnike srpske nacionalnosti bez i jedne dionice, bez obeštećenja ili nekih upravljačkih prava u djelovanju kao potencijalni dioničari.

Slučaj veoma poznat našoj javnosti, ali se zataškava i drug Nermin Nikšić se stavlja na čelo kolone ovih naprednih i patriotskih probosanskih snaga, a sav jad i bijeda, otrovne žaoke se upućuju prema Bakiru i njegovoj stranci.

Isto tako i ovaj akter emisije kod Senada, drug Saša Magazinović, istina kao veoma agilni parlamentarac, ali nikada, baš nikada kao pripadnik srpskoga roda nije digao svoj glas u starnci kojoj pripada i prema svome šefu Nikšiću, koji je učinio takav neprimjeran i gnusan potez u diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti.

Bez obzira na sve ukazane činjenice a mnogo ih je , nužno nam je iskreno i istinsko zajedničko djelovanje u borbi protiv domaćih neprijatelja, koje namjerno bez gusala i orgulja nisam niti spomenuo ovom prilikom, kao i njihovih vanjskih naših susjeda i komšija, sa istoka i zapada, koji sun as u prošlosti zajednički i napadali, ali niti danas miruju u nasrtajima na naš suverenitet i integritet.

U zadnjem svome nastupu u Brčkom veoma je to lijepo istakao i Fahrudin Radončić, bez obzira na sve različitosti, neka interes države i Naroda bude visoko na prvom mjestu.

Saslušao sam, da upit Senadov ovoj trojci u emisiji, šta misle o ovakvome stavu gospodina Radončića, mišljenja su bila nečujna ili možda neprihvatljiva, ali ostavimo sve to našoj budućnosti.

VRHOstali prilozi:
» ANDREJ NIKOLAIDIS I SENAD R. KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. May 2022 03:14
» LEGENDE O FERHADIJI BANJALUČKOJ LJEPOTICI
Mehmed Meša Delić | 18. May 2022 18:24
» UKRAJINSKA ODBRANA I PORAZ PUTINOVE POLITIKE
Božidar Proročić | 18. May 2022 18:19
» ZAŠTO SMO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 16. May 2022 20:51
» DRŽAVNIM BUDŽETOM PROTIV DRŽAVE
Zijad Bećirević | 16. May 2022 16:01
» RADNO ISKUSTVO I OBRAZOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 15. May 2022 00:59
» ZAUSTAVITI PROPUH PO BIH
Dr. Adamir Jerković | 12. May 2022 15:41
» UBRZANI PRISTUP BIH EU JE SAMO ŠUPLJA PRIČA
Zijad Bećirević | 10. May 2022 13:59
» GAZIJE I VITEZOVI, VOLJNO – SVI DRUGI MIRNO!
Dr. Mesud A. Ramić | 10. May 2022 02:12
» UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM - PRIJEDORSKA DEKLARACIJA
Samir Hadzalić | 09. May 2022 20:01
» ALEKSANDAR VUČIĆ, ČETNIK, LICEMJER I LAŽOV
Sead Zubanović | 07. May 2022 01:30
» HEJ, SLOVENI, JESTEL' ŽIVI DOK VAS SENAD (AVNOJ) PEĆANIN TIMARI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. May 2022 00:54
» SAČUVAJ NAS BOŽE MILANOVIĆEVE KULTURE
Dr. Adamir Jerković | 04. May 2022 13:46
» NIJE ĆAMIL POČASNI GRAĐANIN
Said Šteta | 04. May 2022 02:26
» "DOBROVOLJAČKA" - SLOBODA ILI ROPSTVO? NA NAMA JE DA ODLUČIMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. May 2022 17:42
» OPET I TRAJNO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2022 17:27
» UKRAJINSKA BORBA - SIMBOL OTPORA FAŽIZMU NOVOG DOBA
Božidar Proročić | 03. May 2022 14:50
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif