Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZORKO, ADVOKAT VRANJA: ODLUKA SUDA U SRBIJI NEPRAVILNA I NEPRAVIČNA
Autor: Fena
Objavljeno: 12. October 2021. 15:10:32
Odluka suda u Beogradu nepravilna i nepravična: Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije


Nakon jučerašnje vijesti o produženju pritvora Edinu Vranju u Beogradu, njegov branilac Boris Zorko rekao je da će iskoristiti sve pravne mogućnosti da takva odluka, nepravilna i nepravična, po advokatovim riječima, bude stavljena van snage a predmet doveden u okvire legaliteta i adekvatnog zaključenja.

U interesu branjenika, Zorko nije govorio o detaljima, već napomenuo da je istraga u ovoj stvari vođena i ranije, u Bosni i Hercegovini, a da je njegov branjenik sada opterećen odsustvom, odnosno djelimičnim postupanjem na osnovu protokola čije su potpisnice dvije strane - iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Inače advokat za branjenikovo stanje u pritvoru kaže generalno da je dobro, bez pritužbi na postupanje osoblja.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, uhapšen je u prvoj polovini prošlog mjeseca na graničnom prijelazu Uvac između Bosne i Hercegovine u blizini srbijanskog grada Priboj.

Priveden je pod sumnjom da je počinio ratni zločin prema zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Goražda tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U Beogradu je uslijedilo prvo rješenje o pritvoru do mjesec dana, a žalba na tu odluku odbačena "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći”, kako je obrazloženo u Višem sudu - Odjeljenju za ratne zločine. Branilac Boris Zorko izjavio je tada da bi se se pozitivno razrješenje kompletne situacije po njegovog branjenika ipak naziralo ukoliko bi bila bolja suradnja tužilaštava iz Beograda i Sarajeva, u smislu pune primjene zajedničkog protokola.

Naime, slučaj na koji se odnosi septembarsko hapšenje Edina Vranja na granici dviju zemalja, svojevremeno je vođen i u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Istraga protiv njega tada je obustavljena jer je oslobođen svake sumnje.

Iz Beograda je jučer uslijedila vijest o produženju pritvora za još mjesec dana.Ostali prilozi:
» PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Anadolu Agency (AA) | 29. November 2021 15:35
» DELEGACIJA IZ TUZLE POSJETILA REISU-L-ULEMU
MINA | 29. November 2021 15:00
» OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Ferid Krak | 29. November 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: