Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


AZEMA BEGANOVIĆ: NAŠI MRTVI NAM NEĆE HALALITI AKO BUDEMO ŠUTJELI O GENOCIDU
Procitaj komentar

Autor: Almasa Hadžić, politicki.ba
Objavljeno: 14. October 2021. 18:10:36
AZEMA BEGANOVIĆ: "Ja, jednostavno, želim da i oni i njihova djeca i njihove djece djeca, pamte šta se u Srebrenici dogodilo“.


"...Hoću da ispričama, da reknem, da cijeli svijet čuje, šta smo sve preživjeli tokom opsade i pada Srebrenice.

Nisam ja niti moja porodica repa bez korijena. Moj svekar i cijela moja prodica koja je živjela u Osatici, selu iznad Srebrenice, bili su imućni, vrijedni domaćini.

Ja znam da je važno da se o ovome priča, da se iz naših usta, iz naših srca čuje šta smo preživljavali dok je cijela Srebrenica bila zarobljena, okupirana, dok su nas ubijali, dok nas je mučila glad, dok su naša djeca bila bez odjeće, obuće, bez hrane. Gledaš kako ti djeca skoro skapavaju od gladi, a nemaš im šta dati.

Kad smo morali bježati iz sela, smjestili smo se u jednu porušenu kuću u naselju Soloćuša. Nema prozora, vrata, ništa. Ložimo vatru u jednom velikom buretu. Djeca nemaju odjeće, zima... Od šatorskog krila šijem im donji veš. Nemaš sapuna da se opereš.

A onda suprug biva teško ranjen.

Noćima sam pored njega u ratnoj bolnici, a ono kreveti krvavi, nema zavoja, nemam odjeće da ga presvučem...“.

Tako počinje svoju ispovjest pred kamerama uposlenika Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Azema Beganović, iz Osatice kod Srebrenice, jedna od 62 svjedoka snimljena tokom ove godine u projektu „Usmene historije“ koji realizira Memorijalni centar.

Dok govori, Azema matematički slaže slike tragedije same Srebrenice, ustvari života koji je sa svojom porodicom živjela tokom opsade, a, posebno tokom jula 1995. godine.

„Nije genocid samo ono što smo preživjeli u julu – genocid je i život do jula, i život nakon jula.

Pred mojim očima u Potočarima, kad sam sa dvoje djece krenula da uđem u autobus kako bi otišli prema Tuzli, odvojiše mi oca. Vidim mu suze, gleda za nama. Kasnije smo ga pronašli u jednoj od podrinjskih grobnica“ .

Dok nabraja detalje iz života u Srebrenici prisjećajući se gladi, neimaštine, beznađa, pogibija članova svoje porodice, Azema, polako uzdahne, pogleda prema Hasanu Hasanoviću, Ahmedinu Đoziću i Mahiru Omeroviću, mladićima koji su, također preživjeli golgotu Srebrenice, a koji danas čine ekipu koja realizira projekat Usmene historije, malo zastane, a onda ih pogledom upozori da ima još mnogo toga kazati.

„Moj suprug Bego je otišao u koloni. Našli su ga u grobnici u Kravici. Ukopala sam ga u Potočarima. I njega i djevera, i oca i...

A svekar Rasim, e to vam je posebna priča. Bio se izgubio u koloni sa još jednim čovjekom. Tako izgubljeni, iscrpljeni, gladni, žedni našli su se na prostoru Karakaja kod Zvornika.


Pred jednom kućom, ugledali su babu kako sipa vodu na česmi. Bilo je rano ujutro, priđu joj, zamole da im da malo vode, a ona brzo uleti u kuću, probudi unuka i unuk pred njih izađe s puškom. Tu ih zarobe, stave u vozilo i povedu na strijeljanje. A vode im nisu dali.

Kako su ih vozili, naišlo je vozilo Međunarodnog Crvenog križa iz koga su primjetili da ispod cerade vozila s kojim su se mimoilazili ima ljudi, presretnu ih i vide da su zarobljenici. Tu su ih registrirali i sproveli u logor u Batković“, priča ona.

Priču o zarobaljavanju u Karakaju, Azemin svekar je ispričao nakon razmjenjene izašao iz logora, a potom stigao u Tuzlu.

I sad se, kaže Azema, pita kako li je ona baba iz Karakaja dušu ispustila jer nije imala milosti da dvojici, polumrtvih ljudi, bar, da čašu vode koju su joj tražili.

Azema kaže da ima samo osam razreda škole, ali da se nije predala tuzi i sudbini, već je, u tegobi izbjegličkog života, boravka po kolektivnim centrima, obavljala razne poslove kako bi odgojila svoje sinove na način kako je nekad sa svojim suprugom Begom sanjala.

„Ja i Bego smo se mnogo smo voljeli. Ja znam da bi on bio sretan da vidi kako sam iškolovala djecu, kako sam ih odgojila, kako su danas vrijedni, porodični, kako smo sebi sagradili kuću.

Posebno mi je drago što su moji sinovi svjesni zločina genocida koji je počinjen u Srebrenici, što poštuju svaku žrtvu i što su odlučni da ono što se dogodilo prenose na svoju djecu i da svjedoče o tome.

Ja, jednostavno, želim da i oni i njihova djeca i njihove djece djeca, pamte šta se u Srebrenici dogodilo“, govori nam Azema, neposredno nakon što je u skoro dvosatnoj ispovjesti opisala sudbinu svoje porodice u vremenu od 1992. do 1995. godine.

Prvi joj je put, kaže, da javno, pred kamerama govori o svojoj srebreničkoj golgoti. Nema tremu jer, nakon svega što je preživjela sa svojom djecom boji se samo dragog Boga,veli, i nikoga više.

„Kad su me pozvali iz Memorijalnog centra i pitali da li bih da svjedočim, nisam se dvoumila.

Ja hoću da svjedočim, da svijet zna, pa da ovim što pričaju da nije bilo genocida, svako može reći da ne govore istinu, ustvari, da lažu. Ne može se „nebo dlanom začepiti“ kako kaže narod.

Pozivam sve moje prijateljice, prijatelje, rođake koji su preživjeli genocid, da sjednu pred kamere i ispričaju šta je genocid uradio od njihovih života.

Naši mrtvi nam neće halaliti ako budemo šutjeli o tome“, poručila je Azema.

Nije se protivila da na našem portalu prenesem dio njenog današnjeg, izuzetno emotivnog svjedočenja.

Kompletno svjedočenje Azeme Beganović, kao i ostalih do sada snimljenih svjedočenja, naći će se u registru projekta „Usmena historija“ koje će već ove godine biti sastavni dio USV Shoah Foundation iz Kalifornije, čiji je osnivač Stiven Spilberg.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif