Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


AKADEMIK DR. SUAD KURTĆEHAJIĆ, predsjednik BANUIK; za O kanal ističe da stanje u BiH je kao u oktobru 1991 godine, trebamo biti pripravni
DODIK UZ POMOĆ RUSIJE POSTAO JE POLITIČKI ŠARLATAN KOJEM SE MORA STATI UKRAJ DA NAS NE DOVODI DO KATAKLIZME
Procitaj komentar

Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 16. October 2021. 00:10:53
AKADEMIK DR. SUAD KURTĆEHAJIĆ: Dodik pokazuje da je jedan politički šarlatan koji je uz pomoć Rusije postao još veći politički šarlatan. On ne samo da može dovesti do ove vrste krize. On je bukvalno spreman dovesti Rusiju u sukob sa cijelom civilizacijskom zapadnom Evropom i SAD-om.


Činjenica da pet zemalja Kvinte nisu bili prisutni na današnjem sastanku predstavnika Republike Srpske sa stranim ambasadorima u Bosni i Hercegovini, pokazuje da se Dodik nalazi u vrsti sukoba sa koncepcijom kako te zemlje vide Bosnu i Hercegovinu, kazao je za O kanal akademik Suad Kurtćehajić. Činjenica je, kaže Kurtćehajić, da Dodik nesumnjivo ima podršku Rusije.

– Da li je blef ili ne, mislim da nije, da je dobio jake garancije, ali je problem što on uvlači Rusiju u jednom većem kapacitetu u sukob sa ovim zemljama koje, siguran sam, neće dozvoliti da Rusija nametne stvari na način na koji bi to Dodik želio. Dvije stvari su bile okidač za ovakvu Dodikovu politiku. Jedna je donošenje Inzkovog Zakona o zabrani negiranja genocida što je civilizacijska stvar da se ne dozvoli više priča “Nož, žica, Srebrenica” i da se taj genocid stalno ne negira od strane predstavnika vlasti manjeg bh. entiteta. A druga stvar je odluka Ustavnog suda BiH o tome da šume na prostoru RS su državno vlasništvo, ističe Kurtćehajić.

On navodi da bi Dodik htio da Bosna i Hercegovina bude samo jedan prazan okvir i da nema apsolutno ništa, te da Dodik mora znati da su sve zemlje bivše Jugoslavije sukcesijom dobile u vlasništvo na jednak način stvari koje trebaju da pripadnu i Bosni i Hercegovini.

– Ne može Srbiji pripasti šuma na prostoru Srbije, a da Bosni i Hercegovini ne pripadne šuma na teritoriji Bosne i Hercegovine. BiH je ta koja poslije ima pravo da određuje da li će ih dati na korištenje entitetima. Ono što se radi u manjem bh. entitetu je tumačenje prava na Dodikov način. Pravne norme se nikako ne tumače kako je to normalno i civilizacijski. Slušao sam Dodika, on govori da je u BiH dato deset nadležnosti, a ne zna ih ni nabrojati. On govori da sve što nije dato u nadležnost Bosni i Hercegovini, pripada entitetima. Kada je BiH priznata 6. i 7. aprila od strane Evropske unije i SAD-a i kada je primljena u Ujedinjene nacije, ona je priznata i primljena bez ikakvih entiteta i sa svim pravima koja pripadaju državi. Znači, sve ono što su dobile Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora u pogledu državnog vlasništva, pripada i Bosni i Hercegovini, jasan je Kurtćehajić.

Ističe da Bosna i Hercegovina ima posla sa čovjekom (Dodikom) koji državu vodi na ivicu rata.– Stanje u Bosni i Hercegovini je trenutno kao u oktobru 1991. godine, kada su srpski poslanici, sa 14. na 15. oktobra, nakon što nisu bili zadovoljni što BiH ide putem nezavisnosti, izašli iz Parlamentarne skupštine BiH i napravili svoju skupštinu 9. i 10. novembra su napravili plebiscit da srpski narod želi ostati u Jugoslaviji i na kraju je to rezultiralo stvaranjem paratvorevine što je dovelo do rata u BiH i agresiji. Trebamo biti pripravni, situacija je jako ozbiljna. Dodik pokazuje da je jedan politički šarlatan koji je uz pomoć Rusije postao još veći politički šarlatan. On ne samo da može dovesti do ove vrste krize. On je bukvalno spreman dovesti Rusiju u sukob sa cijelom civilizacijskom zapadnom Evropom i SAD-om. Dodik ne samo da ima ciljeve koji mogu dovesti do kataklizme. Slušao sam ga, on Bošnjake ne zove Bošnjacima. Tako bezobrazno. Civilizacijski je da narod zove kako on hoće da se zove a ne kako bi Dodik htio da ga zove. On je nedavno imao rasističke ispade gdje je govorio da smo mi konvertiti, da smo promijenili vjeru i da smo nižerazredni u tom pogledu. Dodiku se mora stati ukraj, poručio je.

VRHOstali prilozi:
» ŽELIM UČINITI LJUDE U BIH PONOSNIMA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2024 20:12
» DOVEDENI SMO DO ZIDA, U PITANJU SU DANI...
BHRT.ba | 11. January 2024 14:38
» MOSKVA JE POČINLA GENOCID
Božidar Proročić, književnik i publicista | 09. December 2023 05:18
» DIJALOG NEMA MORALNO PRIHVATLJIVU ALTERNATIVU
MINA | 06. December 2023 18:24
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
Anadolu Agency (AA) | 02. December 2023 15:16
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
MINA | 27. November 2023 16:01
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif