Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kandidat NDS-a na glasačkom listiću 150 na Gradonačelnikoj listi u Prizrenu
ĆEMAILJ SMAILJI, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA PRIZRENA: ODRŽAT ĆU OBEćANJE O ONOME ŠTO KAŽEM I OBEĆAM
Autor: B.net
Objavljeno: 16. October 2021. 15:10:14
ĆEMAILJ SMAILJI: Održat ću obećanje o onome što kažem i obećam, za razliku od onih koji po onom komunističkom modelu obećavaju brda i doline, što je u potpunosti neusklađeno sa zakonskim mogućnostima, koji jasno određuju ovlašćenja lokalne samouprave.


Dok čeka da se održe Lokalni izbori za gradonačelnika Općine Prizren, Ćemailj Smailji, kandidat NDS-a za gradonačelnika općine Prizren, kao ekspert je predvodio prvi Tim za lokalni ekonomski Razvoj - LER Općine Prizren za vrijeme UNMIK-ove Uprave. Smailji u kampanji najavljuje da će se zalagati da preko nadležnih organa, preko niza mogućnosti instaliraju odgovarajuća sistemska rješenja, koja bi pomogla savremenoj lokalnooj ekonomiji u Prizrenu.

Ćemailj Smailji, kandidat NDS-a za gradonačelnika općine Prizren, kaže:
- Moja prednost u pogledu bilo kojeg sagledavanja rješavanja nekog pitanja je upravo zbog mog poznavanja lokalne samouprave. Zato što sam, počev od mog prvog takvog angažmana od strane UNMIK-a u Lokalnoj samoupravi u Prizrenu, upoznao značaj kao i sastav i ovlašćenja lokalne samouprave, a pored tima za lokalnu ekonomski razvoj LER-a također upravljao sam i timom za izradu prve strategije.
Samim tim mogu reći da sve sto obećam da će biti realizovano.

Na upit, koja je razlika u odnosu na druge kandidate, Smailji kaže:
Održat ću obećanje o onome što kažem i obećam, za razliku od onih koji po onom komunističkom modelu obećavaju brda i doline, što je u potpunosti neusklađeno sa zakonskim mogućnostima, koji jasno određuju ovlašćenja lokalne samouprave.

O problematici u prizrenskoj samoupravi, kaže:
- Pošto je prethodna problematika prisutna, a nije do sada bila aktuelizirana na do sada održanim sučeljavanjima, zbog toga su izostali pravi prijedlozi za eliminisanje, onoga što je problematično, pogotovo u slučaju:
1) lokalnog ekonomskog razvoja – LER;
2) deficita budzeta;
3) problema otpada; kao i:
4) neriješenog saobraćaja na teritoriji Općine Prizren sa parkingom i sl.;
5) Zatim još najmanje 25 bitniih propusta, polev od pasa lutalica, snabdijevanja vodom, nedovoljan tretman osoba sa ograničenim sposobnostima, koji su identifikovani anketom izvršenom preko građana. Ako bude interesovanje, staviće se i na uvid i pregled propisa.

O gradonačelnicima Kosova kaže:
Građani u nekim lokalnim samoupravama na Kosovu nemaju pravog gradonačelnika ako nije upoznat bar sa najbitnijim nadležnostima onda time nema ni napretka lokalne samouprave.
Zato sam mišljenja da možda treba da se razvije debata po pitanju ovog sagledavanja.

Ćemailj Smailji, kandidat NDS-a za gradonačelnika općine Prizren, upisan je na glasačkom listiću 150 na Gradonačelnikoj listi u Prizrenu.Ostali prilozi:
» SCHMIDT: NEOPHODNO PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U BIH
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2021 14:58
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA LAŽ VAVIJEKA
08. November 2021 17:38