Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

I četnički vođa sa Grbavice čekao Porfirija u Sarajevu
PORFIRIJE: ISTORIJA SARAJEVA NAS UČI DA SMO POTREBNI JEDNI DRUGIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 17. October 2021. 00:10:49


I četnički vođa sa Grbavice čekao Porfirija u Sarajevu

Na dočeku Porfirija izdvojilo se jedno, Sarajlijama dobro poznato lice - Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica.
Miroslav Lukić je na Twitteru podijelio fotografiju sa Porfirijevog dočeka i napisao:
- Znate li ko je ovaj rumeni čiča? Ja znam. Slobodno se danas šetao usred moga Sarajeva. Dočekivao, slikao. Duša me moja boli. Isplakao sam se ko curica. Svaka čast svakome ko je ovo bilo kako mogao da spriječi, a nije. Apaurin nemam. Al neka... Ovako nam i treba...
Čarkić je prije nekoliko godina u razgovoru za Aljazeeru priznao da je tokom agresije na BiH ubija i bez ikakvog kajanja poručio: “Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude”, objavio je portal Vijesti.ba
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.
U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio "jer u Sarajevo donosi ljubav i mir".

- To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Istorija Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima, – kazao je Porfirije.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Evropi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga...

- Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu, – istakao je Porfirije.

Osvrnuo se na činjenicu da distanca i jaz nije ono zbog čega postojimo.

- Ako mislimo da postojimo da bismo se zatvarali, onda ne samo da nismo prepoznali glas Božiji, onda nismo ni čuli taj poziv. Ne trebamo tražiti spolja rješenja, već u sebi, u molitvi. Neka su molitve presvete Bogorodice braćo i sestre sa svima vama. Naše molitve i ljubav bit će uvijek sa vama do krajnjih mogućih granica, – rekao je Porfirije.Poručio je da će dolaziti u Sarajevu u duhu evanđelja, mira i ljubavi.

Patrijarh će sutra u 09.30 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Zatim će posjetitit Istočno Sarajevo i u 15.00 sati će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić, kao i načelnici svih šest općina (Pale, Sokolac, Trnovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad).

Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do Trga Republike Srbije gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva, objavila je agencija FENA.Ostali prilozi:
» BRIGADNA GENERALICA PAMELA L. MCGAHA NA ČELU NATO ŠTABA SARAJEVO
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2021 12:20
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
Ostali prilozi istog autora: