Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Sastanak SDP-a u Delegaciji EU: Dijalog s ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH nije moguć
MIJATOVIĆ POZIVAO NOVOG V.D. GLAVNOG TUŽIOCA MILANKA KAJGANIĆA DA NA FORMIRANI PREDMET KRENE RADITI SVOJ POSAO
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 22. October 2021. 15:10:06
Apelovali smo i zaključili, kao i milion puta ranije u javnosti, da sve razgovore unutar BiH a koji se tiču države BiH vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu (Foto: NAP)


Delegacija SDP-a obavila je shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a sastanak kod ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je nakon sastanaka da su na ovom susretu iznijeli vrlo jasan stav da je narušen ustavni poredak BiH, da odluke NSRS od prije dva dana su apsolutno antidejtonske i antiustavne i da oni kao SDP BIH više neće čekati nego krenuti u akciju.

„To podrazumijeva jednu akciju lobiranja kod članstva Socijalističke internacionale, Partije evropskih socijalista i danas smo tražili da se dijalog o svim ključnim pitanjima, a danas prevashodno o očiglednom narušavanju ustavnog poretka, vrati u institucije BiH. Apelovali smo i zaključili, kao i milion puta ranije u javnosti, da sve razgovore unutar BiH a koji se tiču države BiH vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu“, kazao je Mijatović.

Odgovarajući na pitanje kakav je odgovor uslijedio od Sattlera Mijatović je kazao da je 'svakako nama više stalo do naše države nego njima'.

„Sigurno nisu zabrinuti koliko smo mi. Ono što se nadam je da će prenijeti našu poruku zvaničnicima u Brisel i da iz njihove faze zabrinutosti krenemo na djelovanje unutar BiH, a kolega Bećirović i ja smo ih molili da nema više dijaloga s ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH. To nisu partneri ni njihovi ni BiH“, kazao je Mijatović.

Govoreći o očekivanjima oko eventualnog hapšenja Milorada Dodika kazao je da je to pitanje za institucije BiH i Tužilaštvo BiH.

„Opet shodno zaključcima Predsjedništva BiH pozivamo novog v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića da na formirani predmet krene raditi svoj posao“, kazao je Mijatović.

Ovom sastanku u Delegaciji EU prisustvovali su i Denis Bećirović, Benjamina Karić, Ivan Boban i Nerin Dizdar. Lider SDP-a Nermin Nikšić iz opravdanih razloga bio je spriječen doći na ovaj sastanak.

VRHOstali prilozi:
» BELVEDER ĆE SE SVAKOJ VLASTI OBITI O GLAVU
Bošnjaci.Net | 17. May 2022 13:47
» USKORO NOVA KNJIGA ESNEFE SMAJLOVIĆ-MUHIĆ
Bošnjaci.Net | 16. May 2022 21:54
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif