Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DUEL KURTĆEHAJIĆ - TEGELTIJA: UZ POMOĆ MEĐUNARODNE ZAJEDNICE DO NORMALNOG USTAVA BIH
Autor: Federalna.ba
Objavljeno: 26. October 2021. 13:10:17

Duel između Tegeltije i akademika Kurtćehajića bio sukob dvije koncepcije. Jedne koju simbolizira Tegeltija, koja pravo uvažava samo kad im odgovara a ne uvažava i brutalno krši kad im ne odgovara, i druge, na kojoj je insistirao akademik Kurtćehajić da se pravni standardi moraju u potpunosti uvažavati.


“Milorad Dodik je trebao već da odgovara za to što je u više navrata, a mislim da u zadnje vrijeme izbjegava reći da nije bio genocid u Srebrenici”, istakao je akademik Suad Kurtćehajić u Plenumu.

“Ovo je stvar pravosuđa. Nek pravosuđe radi šta hoće. Ovdje se radi o tome da je on pojava jedne politike s kojom zaista dugo imamo problema. Mislim da je sazrelo vrijeme za nešto drugo – da zbog krize koja će vjerovatno nastupiti jer će ovi potezi dovesti do toga da će se povući i drugi potezi koji će biti kontra toga, da će se stvoriti pretpostavke da mađunarodna zajednica mora ponovo napraviti nešto što je bio Berlinski kongres, što je bio Dejton. Ali ono što lično mislim, gotovo sam čitavim bićem ubijeđen, bude li nova međunarodna konferencija nikad više Republike Srpske neće biti. To sam gotovo siguran. Neće to međunarodna zajednica dozvoliti. Jednostavno je nevjerovatan taj narativ. Do ’86. godine postojala je jedna normalna srpska svijest.”

Kurtćehajić ističe da ogroman broj divnih ljudi među Srbima koji imaju toplu dušu, s kojima je divno sjesti, ali da ih je velikosrpska politika izludjela.

“O svim drugim stvarima možete razgovarati potpuno normalno. Dođe li se do priče o politici, to je jedan sistem mišljenja, jedan ugao koji je neshvatljiv, ne samo Bošnjacima. Neshvatljiv je regiji. Moje je mišljenje i ja se nadam da će se odustati od ovoga, bar ako ništa da ne uđemo dalje u probleme. Da će Dodik reterirati, ali zaista bih volio da međunarodna zajednica pomogne da dobijemo normalan Ustav i jednu Bosnu i Hercegovinu koja će biti regionalizirana. Ona će spasiti i Srbe i Bošnjake i Hrvate.”Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, navodi da Republika Srpska traži poštovanje Ustava, a ne njegovo rušenje.

“Republika Srpska neće nestati, to je sasvim sigurno. Bosna i Hercegovina je država koja može da funckioniše isključivo na kompromisu. Tako je koncipirana. Ako nema kompromisa ona ne može da funkcioniše. Ona je trenutno u fazi da ide u duboko propadajuću državu, zato što nema kompromisa. Kompromis je moguće naći pod uslovima da svi prihvate Dejtonski sporazum i postojanje Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, onako kako su propisane. Bez tajnih planova da se RS svede na praznu košuljicu. Mi smo pred zidom, nemamo kuda, i ne možemo dopustiti da se RS šapatom ugasi”, objavio je portal federalna.ba.Ostali prilozi:
» O DRŽAVNOJ IMOVINI NEMA ŠTA DA SE PREGOVARA!
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 17:40
» VELIKA AKCIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DIJASPORE U KANADI
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 12:49
» BUĐENJE JASMINA DURAKOVIĆA DA SE GLASNIJE I ŽEŠĆE BORI ZA SEKULARNU I GRAĐANSKU BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. January 2022 14:36
» KOSOVO: U PRIZRENU ODRŽAN MARŠ PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:20
» KOMŠIĆ SUTRA U VATIKANU NA SASTANKU S PAPOM FRANJOM
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:16
» NOVAK ĐOKOVIĆ IZGUBIO PRAVNU BITKU I BIT ĆE PROTJERAN IZ AUSTRALIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. January 2022 12:57
» DODIKOV PORAZ U BEOGRADU I VUČIĆEVA ULOGA
Bošnjaci.Net | 15. January 2022 22:04
Ostali prilozi istog autora:
» VRIJEME JE DA SE BOŠNJACI PROBUDE
10. November 2021 13:19