Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
SCHMIDT U PARLAMENTU BIH: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NEĆE SAMO STAJATI PO STRANI
Procitaj komentar

Autor: VOA
Objavljeno: 28. October 2021. 20:10:10
Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, High Representative to Bosnia Christian Schmidt speaks in the Parliament of Bosnia on October 28th session, October 28, 2021
(Foto:RSE)


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt danas se (28. oktobar) prvi put zvanično, na vlastiti zahtjev, obratio poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

"Nisam mogao očekivati u avgustu da će se BiH suočiti sa najozbiljnijim osporavanjem svoga suvereniteta", rekao je na početku govora.

Kako je naglasio, međunarodna zajednica pomno prati to pitanje [osporavanje suvereniteta BiH].

"Ova zemlja se sastoji od entiteta i takva će ostati jer je to dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta kako je formulisano u Dejtonskom sporazumu", kazao je.

"Jasno da niko nema interesa da vrati sat unazad. Međunarodna zajednica neće samo stajati po strani."

Poručio je da je zajednički interes doprinos mirnom razvoju događaja na Zapadnom Balkanu.

Schmidt je stava da građani BiH zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost.

"Ono što ne zaslužuju je strah. Atmosfera straha i podjela samo će ubrzati odlazak mladih ljudi."

Bojkot Parlamenta, državni budžet

Rekao je da su "neki izabrani predstavnici potpuno otišli ili selektivno bojkotuju Parlament BiH".

"To bi moglo ugroziti povjerenje glasača. Svi oni koji pokušavaju pričati priče i ne fokusiraju se na stvarne izazove, u krajnjoj liniji neće dobiti podršku. Riječ je o mladim generacijama, o ekonomiji", rekao je.

Kako je naveo, "poslanici su napustili institucije Bosne i Hercegovine, uključujući ovaj dom, upravo u vrijeme kada je prijeko potrebno kreirati reformsku alternativu". "Napuštanje nije opcija", poručio je Schmidt.

Sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH 28. oktobra nisu prisustvovali predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), koji od kraja jula bojkotuju rad državnih institucija iz protesta zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo Schmidtov prethodnik, Valentin Inzko, i kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Kako je naglasio šef Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), "danas je 28. oktobar, a državni budžet još nije usvojen". "Privremeno finansiranje je samo do kraja decembra".

"Činjenica da nije usvojen prije jula, govori da moramo raditi na tome. Riječ je o finansiranju državnih institucija", kazao je Schmidt.

Prozvao je predstavnike RS-a koji bojkotuju Parlament BiH.

"Apsolutno ne razumijem da neko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid, ratni zločin ili jedan narod. Ti amandmani služe žrtvama, porodicama žrtava, bez predrasuda. Ja sam Nijemac i znam o čemu je riječ", rekao je visoki predstavnik.

O odlukama Ustavnog suda BiH

Visoki predstavnik u BiH je napomenuo da su Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

"Rješenje problema je tu. Dođite u institucije i Parlament i izradite zakone u skladu sa presudama suda i gotovo", rekao je Schmidt.

"Neprihvatljivo je", naglasio je, "da institucije budu taoci i da se poništi svaka reforma postignuta u posljednjih 20 godina".

"Zahvaljujući Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, osnovana je Agencija za lijekove na državnom nivou u skladu sa standardima EU. Kakva je ovo politika - samo ukinuti, raspustiti takvu instituciju? Zbog čega? Zbog zdravlja ljudi? Nemojte potcijeniti situaciju. Moram vidjeti odgovornost", stav je Schmidta.

Oružane snage, VSTV, SIPA

"U vezi formiranja Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)... jednostrano poništavanje ovih, i bilo koje druge reforme, značilo bi ozbiljno nazadovanje BiH na putu ka Evropskoj uniji. Ko bi investirao u ovu zemlju?", upitao je Schmidt poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema riječima Schmitda, "niti jedan od 14 prioriteta nije ispunjen i pozivam vas da radimo na tome i ovu zemlju vodimo naprijed". "Ja radim na tim pitanjima da ne ostanem ovdje cijeli život jer ova zemlja zaslužuje to."

Dodikova osporavanja Schmidta za šefa OHR-a

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće stranke bosanskih Srba, više puta je izjavljivao da RS ne prihvata imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ovlasti.

Takođe je u više navrata tražio zatvaranje OHR-a.

Ambasadori zemalja članica PIC-a službeno su 27. maja imenovali Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka. Funkciju je preuzeo 1. avgusta.

Narodna skupština RS-a donijela je i zaključke kojima se odbijaju rad u bh. institucijama dok se "pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi", a upravo na te zaključke pozivaju se i politički predstavnici pozicije i opozicije u Predstavničkom domu.

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, održanoj 26. oktobra, na kojoj se na Dodikov zahtjev glasalo o smjeni ministara odbrane BiH Sifeta Podžića, prisustvovali su predstavnici iz RS okupljeni oko koalicije predvođene Dodikovim SNSD, dok su opozicione stranke navele da će se držati zaključaka NSRS i neće učestvovati u radu zajedničkih institucija.

Milorad Dodik je tokom oktobra već više puta ponovio kako će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske, ako dotad ne budu vraćene nadležnosti ovom entitetu.

Ovo podrazumijeva povlačenje saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najavio je i da će za mjesec dana ukinuti Obavještajnu agenciju BiH i formirati obavještajnu agenciju u entitetu Republika Srpska, ali i da će povući saglasnost za osnivanje SIPA-e i formirati slično tijelo u entitetu RS, čiju secesiju najavljuje godinama.

Osim ovih institucija, Narodna skupština RS-a donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agenciju za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, donijela je i Ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku RS-a je objavljen ukaz o proglašavanju ova dva zakona u RS-u. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje zakona Valentina Inzka u RS-u, a drugi na zabranu "omalovažavanja i izrugivanja" RS-a.

Ovakav potez osudili su OHR, ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i Delegacija Evropske unije u BiH. ( MINA)

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif