Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
ESCOBAR: RADIMO SA EU NA SANKCIJAMA PROTIV DODIKA
Procitaj komentar

Autor: RFE
Objavljeno: 28. October 2021. 21:10:12


Radimo sa našim partnerima iz Evropske unije na tome da se uspostave sankcije protiv destabilizujućih akcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta.

Escobar je to rekao u četvrtak (28. oktobra) pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD-a na Zapadnom Balkanu.

Odgovarajući na pitanje kongresmenke Ann Wagner šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Milorada Dodika i opstrukcije rada institucija, Escobar je kazao da Vašington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, te najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH.

“Jednostrao povlačenje iz centralnih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo sa našim evropskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Kancelarijom visokog predstavnika u BiH da se to ne dogodi. Radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije”, rekao je Eskobar.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tokom oktobra je već više puta ponovio kako će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost RS, ako dotad ne budu vraćene nadležnosti ovom bh. entitetu.

Ovo podrazumijeva povlačenje saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim toga, Narodna skupština RS donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, što nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U uvodnom obraćanju pred Potkomitetom za spoljne poslove, Gabriel Escobar je rekao da SAD i EU “vrše pritisak” kako bi BiH ubrzale reforme na putu evrointegracija.

“Jasan put Bosne od Daytona do Bruxellesa vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući izborne reforme, vladavine prava i ekonomske reforme korak po korak to će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promene”, rekao je Gabriel Escobar.

Na pitanje kongresmenke Claudia Tenny da li bi 26 godina nakon Dejtonskog mirovonog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, podržao pravljenje novog sporazuma “Dayton 2”, Gabriel Escobar je odgovorio da ne bi učestvovao u tome.

“Dejtonski mirovni sporazum je uspješno održavao mir više od 25 godina. Vjerujem da uz ograničene ustavne reforme, uz postepene reforme izbornog i pravosudnog sistema, BiH može postati mnogo funkcionalnija država”, rekao je on.

Escobar o uticaju Rusije i Kine

Moskva i Peking se aktivno suprotstavljaju zapadnoj integraciji Zapadnog Balkana, šireći dezinformacije i koristeći ranjivost da bi skrenuli zemlje regiona sa njihovih demokratski izabranih puteva, poručio je Gabriel Escobar.

Istovremeno, dodao je američki zvaničnik, Rusija i Kina prave ekonomsko i političko uporište u Evropi.

“Rusija koristi kao oružje svoje energske kapacitete da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal rasta. Narodna Republika Kina (NRK) također radi na proširenju svog uticaja u kritičnoj infrastrukturi i putem ekonomske prisile. Ne možemo im dozvoliti da uspiju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su pružile preko 2,4 milijarde dolara pomoći regionu u protekloj deceniji, a samo u fiskalnoj 2021. godini izdvojeno je preko 145 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu.

Ovo je prvi sastanak Komiteta za spoljne poslove s temom napretka na Zapadnom Balkanu.

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma je tijelo odgovorno za nadzor i zakonodavstvo koji se odnosi na stranu pomoć, razvoj nacionalne bezbjednosti koji utiče na spoljnu politiku, kao i na održavanje i sprovođenje mira te sprovođenje sankcija Ujedinjenih nacija ili drugih međunarodnih sankcija, objavila je Radio Slobodna Europa.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: TRAŽIM HITNO ISTRAGU O PRIJETNJAMA
Bošnjaci.Net | 01. April 2023 15:55
» PODRŠKA PROTESTIMA U SARAJEVU
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:45
» MEHOLJIĆ: NAPADNUTI SMO IZNUTRA I IZ VANA
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:30
» PREMIJER ŠKOTSKE HUMZA YOUSAF - DUHOVITA OSOBA I PRAVI GOSPODIN
Anadolu Agency (AA) | 30. March 2023 13:43
» MOSTARSKI PJEVAČ SALEM SIHIRLIĆ: DOŽIVIO MOŽDANI UDAR
Eset Muračević | 29. March 2023 15:31
» NEIZVJESTAN DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 29. March 2023 13:57
» KURTI: NEMA AUTONOMIJE ZA SRBE NA KOSOVU
Vijesti.ba | 28. March 2023 20:12
» USKORO NOVA OSNOVNA ŠKOLA „ROSULJE“
Eset Muračević | 28. March 2023 15:31
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif