Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
SIMPOZIJ „REISU-L-ULEMA HAFIZ IBRAHIM-EF. MAGLAJLIĆ - ŽIVOT I DJELO“
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 04. November 2021. 14:11:06


Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo banjalučko sutra u Banjoj Luci organiziraju Simpozij „Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić – život i djelo“, povodom 160 godina od rođenja ovog značajnog reisu-l-uleme.

Simpozij počinje u 9.00 sati u Banskom dvoru, gdje će istim povodom u 11.00 sati biti otvorena i izložba „Blagodarja medresa“, autora Ruhulaha Hodžića i Mehe Manjge.

Pozdravno i uvodno obraćanje na spomenutom simpoziju održat će muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta prof. dr. Dževad Hodžić.
Mr. Admir-ef. Blitović govorit će o temi „Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić - biografski prikaz života i ličnosti“, dok će dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB), govoriti o temi „Vjersko-prosvjetna djelatnost reisu-l-uleme hafiza Ibrahim-ef. Maglajlića“
Univerzitetski profesori iz Tuzle i Sarajeva, dr. Adnan Jahić i dr. Enes Durmišević, govorit će o temi „Političko djelovanje reisu-l-uleme hafiza Ibrahim-ef. Maglajlića“, odnosno „Pravni položaj Islamske zajednice u Kraljevini Jugoslaviji od 1930. do 1936. godine“, dok će viši naučni saradnik IITB-a hfz. dr. Elvir Duranović predstaviti temu „Organizacija i rad banjalučkih medresa od 1896. do 1946. godine“.

Hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić, dijete grada Banje Luke, potiče iz ugledne porodice Maglajlića, porodice koja je široj društvenoj javnosti ponudila nekoliko značajnih imena, među kojima Ibrahim-ef. Maglajlić zauzima pročelnu poziciju.

Životni put mu je trasiralo školovanje u Banjoj Luci i Istanbulu, učešće u vojnim operacijama, boravak u zarobljeništvu, te obnašanje visokih funkcija direktora medrese, muftije i reisu-l-uleme.
Za života je ostavio neizbrisive tragove te će sutrašnji simpozij svakako doprinijeti da njegova ličnost bude upoznata iz različitih aspekata.

VRHOstali prilozi:
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
05. August 2022 19:51
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif