Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BANU POVIDOM PRESELJENJA AKADEMIKA ZUKORLIĆA: ODLAZAK NAJBOLJEG MEĐU NAMA
Procitaj komentar

Autor: BANU
Objavljeno: 06. November 2021. 19:11:34


Izuzetno nas je potresla vijest o preranom preseljenju akademika Muamera Zukorlića, čovjeka koji je zadužio bošnjačku kulturu i sve nas koji smo imali zadovoljstvo da sa njim radimo i privilegiju da budemo prijatelji. Muamerova energija bila je nezapamćena na našoj intelektualnoj sceni, bio je neumorni lider ne samo Bošnjačke akademije nauka na funkciji generalnog sekretara, kojoj je posvetio dio svog života, već i cijelog Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore. Akademik Zukorlić je posvetio život najvećim ljudskim vrijednostima – vjeri i ljubavi prema bošnjaštvu, koju je na svoj sofisticirani i jedinstveni način iskazivao pisanjem, javnim govorima, proklamacijama, intervjuima, nepresušnom energijom i kreativnošću po kojoj će ostati upamćen u najvišim intelektualnim krugovima. Neumoljivi borac za okončanja dvjestogodišnjeg nacionalnog preporoda Bošnjaka i kraj borbe za vlastiti kulturni i duhovni identitet, integritet i suverenitet, Muamer je ostavio najdublji trag na bošnjačkoj sceni, ali i u srcima svih koji su imali čast da ga poznaju. Svoj intelektualni dar spojio je sa ogromnim entuzijazmom za obnovu i promociju bošnjaštva čime je zadužio i nas i buduće generacije. Oštrina njegovog jezika i pera, polemisanje sa neistomišljenicima bez straha i borba za lična uvjerenja do poslednjeg daha, zaista su za poštovanje. Mnogo planova i ideja ostaće neostvareno, njegov prerani odlazak zaustavio je jedan plemeniti put, koji je ostavljen nama u amanet da se nastavi. Preostaje nam da pamtimo vedar duh, ogromnu radnu i poduzetničku energiju, te da s pažnjom brinemo o svemu što je uradio, kao i onome što je potrebno da se uradi. Akademik Zukorlić ostaće zapamćen kao jedan od najboljih Bošnjaka, važan i uticajan suosnivač i svjedok svih događaja vezanih za desetogodišnje djelovanje BANU-a.
Naše su misli sa roditeljima i porodicom akademika Muamera Zukorlića, kojima ovim putem izražavamo sućut povodom njegovog preseljenja u vječni svijet.

Svi smo Božiji i svi se Bogu Svevišnjem vraćamo!
Neka je Božiji rahmet i magfiret na našeg brata, člana i osvjedočenog prijatelja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Amin! Al-Fatiha!

U Sarajevu 6.11.2021.

Akademik Mehmed A. AKŠAMIJA, predsjednik

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif