Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Alijansa za izgradnju mira iz SAD:
OBUZDATI SRPSKE SEPARTISTE U BIH I NJIHOVE HRVATSKE I RUSKE POMAGAČE
Procitaj komentar

Autor: VOA
Objavljeno: 22. November 2021. 14:11:54


U pismu naslovljenom na američkog državnog sekretara, šeficu američke misije u UN-u i direktoricu USAID-a, Alijansa za izgradnju mira upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovine uzrokovano prijetnjama i blokadama Milorada Dodika.

Alijansa za izgradnju mira (AfP), "vodeća nestranačka globalna mreža sa više od 150 članica u više od 180 zemalja svijeta", u pismu navodi da "Neadekvatan odgovor diplomatske zajednice ne uspijeva riješiti trenutnu krizu i slabi Ured visokog predstavnika u BiH. SAD i međunarodna zajednica moraju djelovati sada kako bi spriječili nasilje i sukobe i izgraditi održivi mir u BiH i cijeloj regiji koristeći sve raspoložive diplomatske i razvojne alate."

Pismo napisano 5. novembra, a dopunjeno četiri dana kasnije najvišim američkim diplomatama poručuje da prijetnja sigurnosti i stabilnosti BiH raste zbog najave Milorada Dodika, vođe SNSD partije i člana Predsjedništva BiH, da će rekonstruisati srpsku vojsku i povući se iz institucija na državnoj razini.

"Dodik je osnažen podrškom nacionalističkih političara u Hrvatskoj, ali i ruskih diplomata koji nastoje umanjiti suverenitet BiH i spriječiti ulazak zemlje u NATO.", navodi AfP u pismu.

Alijansa se osvrće na nedavnu situaciju u kojoj Visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu nije dozvoljeno da pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavi izvještaj o Bosni i Hercegovini, nazivajući to "ušutkivanjem". Alijansa poziva SAD da pooštri sankcije Miloradu Dodiku iz 2017 te da djelujući sa evropskim i UN partnerima umnoži njihov efekat.

"Pozivamo SAD i međunarodnu zajednicu da djeluju odlučno i hitno. Bez hitne, koordinirane akcije za zaustavljanje nacionalističke plime u BiH, obuzdavanja srpskih separatista' u nastojanju da se stvori pokret "srpski svijet", uzvraćanja na sve korozivniji utjecaj Rusije, poduzimanja opipljive pravne reformu koja štiti temeljna prava BiH, te jačanja kredibiliteta i podrške Ureda Visokog predstavnika, raspad države i etničko nasilje i sukobi su vjerodostojna i ozbiljna prijetnja" navodi se u pismu koje potpisuju organizacije iz SAD, BiH i Srbije, objavila je voanews.com.

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif