Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nema predaje! Nema spavanja! Država Bosna i Hercegovina će pobijediti destruktivne političare!
DR. DENIS BEĆIROVIĆ POGODIO U SRŽ: ONI KOJI BLOKIRAJU DRŽAVU MORAJU ODLUČITI HOĆE LI RADITI U PARLAMENTU BIH ILI U ŠUMI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. November 2021. 20:11:50
RUDARI I DRUGI RADNICI KADA JEDAN DAN NE RADE DOBIJU OTKAZ, A VI NE RADITE 150 DANA. DOSTA VIŠE BEZOBRAZLUKA, ILI NA POSAO ILI PODNOSITE OSTAVKE!Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Denis Bećirović uporno i argumentirano traži deblokiranje državnih organa vlasti. Danas je na press-konferenciji podsjetio da je početkom oktobra ove godine uputio javni poziv, u to vrijeme predsjedavajućem Doma naroda Bakiru Izetbegoviću, da sazove sjednicu. U međuvremenu je došlo do rotacije na poziciji predsjedavajućeg, pa je početkom novembra sličan poziv uputio i aktuelnom predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću.

S obzirom na to da do sada nije sazvana sjednica, Bećirović je kazao da je u prošloj sedmici okupio jednu trećinu delegata u Domu naroda i u skladu s Poslovnikom tog doma upućen je zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se kao prva tačka razmatrali razlozi blokade Parlamentrane skupštine BiH, prije svega Doma naroda, s posebnim osvrtom na pravni aspekt.

Istaknuo je da Dejtonski mirovni sporazum ni jednim svojim aneksom ne dozvoljava blokiranje Parlamentarne skupštine BiH. Dodao je i da Ustav BiH nema nijednu odredbu koja govori o blokadi PSBiH, "dakle takvo dopuštenje ne postoji“. Podsjetio je da Poslovnik i Doma naroda i Predstavničkog doma jasno propisuje da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno.

Bećirović je konstatirao da je "na sceni svojevrsno kreiranje kvaziparlamentarizma“.

- Ovo što mi imamo trenutno na sceni je antiproceduralnost, antiustavnost i antizakonitost. Evropa zna šta to znači. To je put u totalitarizam i to se mora što prije zaustaviti. Mi u Bosni imamo iskustvo sa 1992. godinom. Jako dobro znamo šta znači kada pojedinci posegnu za vaninstucionalnim djelovanjem i kada napuste legalne državne organe. Zato danas u PSBiH vrlo ozbiljno postavljamo pitanje svim legalno izabranim predstavnicima i zakonodavne i izvršne vlasti - imate dvije opcije, jedna je da radite u Parlamentu BiH, u Vijeću ministara BiH, u organima u koje ste izabrani. Druga opcija je da postanete odmetnici i da radite u šumi. Ovdje nem treće opcije, - kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje onih koji blokiraju rad najvišeg zakonodavnog organa BiH dovodi do konkretnih posljedica, vrlo opasnih za cijelo društvo i državu.

- Te posljedice su, između ostalog, da se na ovakav način destruira zakonodavna funkcija najvišeg zakonodavnog organa, da se ruši i ustavotvorna funkcija PSBiH. Na ovaj način se potkopava i kontrolna funkcija PSBiH u smislu kontrole izvršnih organa vlasti. Ovo je udar na temeljne demokratske vrijednosti i na pravni poredak u BiH. Zato je ovo vrlo ozbiljna situacija u kojoj izgleda da pojedinci žele da otmu volju građana i naroda BiH predstavljenu u predstavničkim tijelima i da oni samovoljno odlučuju u ime legalnih organa, - istaknuo je Bećirović.

To je, smatra on, nedopustivo i to se mora prekinuti.

- Naša temeljna poruka onima koji su zaduženi da sazivaju sjednice državnih organa - gospodo, ili počnite raditi, ili dajte neopozive ostavke.
Na kraju, Bećirović je poručio:

Nema predaje!
Nema spavanja!

Država Bosna i Hercegovina će pobijediti destruktivne političare!Ostali prilozi:
» SCHMIDT: NEOPHODNO PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U BIH
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2021 14:58
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
Ostali prilozi istog autora: