Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Evropski komesar za proširenje
KOMESAR VARHELYI OTKRIO SVE DETALJE POSJETE BIH
Procitaj komentar
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. November 2021. 19:11:22
EU u potpunosti opredijeljena za stabilnost, suverenitet, jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine


Izjavu Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na kraju dvodnevne posjete BiH prenosimo u cijelosti.

"Upravo završavam dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Došao sam ovdje kao prijatelj ove zemlje i svih njenih ljudi. Došao sam jer mi je stalo i želim da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira.

Posjetio sam Sarajevo, Banja Luku i Mostar. Sastao sam se sa svim političkim akterima i ključnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Svim svojim sagovornicima sam objasnio da je evropska perspektiva zemlje stvarna i kredibilna. Također sam jasno istakao da je Evropska unija u potpunosti opredijeljena za stabilnost, suverenitet, jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine.

Moja glavna poruka glasila je: lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija, izbjegavati daljnju retoriku i djelovanja koje potkopavaju povjerenje i državne institucije, nastaviti dijalog, te se hitno vratiti u potpuno funkcionalne institucije.

Fokus treba vratiti na evropsku agendu i provedbu 14 ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina konačno mogla početi napredovati na putu ka EU i postati zemlja kandidatkinja.

Ove reforme također treba nastaviti kako bi Bosna i Hercegovina mogla u potpunosti imala koristi od programa EU i našeg Ekonomskog i investicionog plana osmišljenog za Zapadni Balkan, u okviru kojeg BiH može biti jedna od glavnih korisnica.

Ovo je od suštinske važnosti za zemlju, njene građane i njene biznise. Reforme stoje, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi 1,5 milijardi eura za infrastrukturne projekte povezivanja, ako se ništa ne preduzme. I više sredstava bi bilo dovedeno u pitanje u budućnosti.

Sinoć sam razgovarao sa liderima vladajuće koalicije, Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

U svim razgovorima koje sam vodio prepoznao sam postojanje prostora za pronalaženje rješenja i spremnost aktera da se krene naprijed.

Uočio sam spremnost da se radi na pitanjima u vezi sa državnom imovinom, izmjenama krivičnog zakona, te ustavnoj i izbornoj reformi. Vidio sam i spremnost za povratak u rad institucija, kako bi se napravili pomaci po ovim pitanjima.

Mogu potvrditi da smo, s naše strane, spremni pomoći i facilitirati rad na ovim pitanjima u interesu Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga sam povjerio ambasadoru Sattleru da pokrene ovaj angažman, a u saradnji sa ključnim partnerima.

To će biti učinjeno i sa primjesom hitnosti za pronalaženje rješenja, tako da Bosna i Hercegovina brzo okrene stranicu nakon ove krize.

Vjerujem da se to može učiniti, kao što su, na primjer, izbori u Mostaru održani nakon 12 godina pokazali da dijalog daje rezultate čak i u slučaju najtežih pitanja.

EU će biti uz vas cijelim putem, jer zaista želimo vidjeti da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira.

Ova poruka ima i posebnu težinu, jer danas Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti. Dozvolite mi da vam čestitam ovom prilikom – bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje."

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif