Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
U povodu 1. decembra Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
KOMŠIĆ: NAJBOLJI VAŠ ODGOVOR NA DESTABILIZIRAJUĆE IZJAVE JE DA NASTAVITE PREDANO RADITI SVOJ POSAO KAO ŠTO STE TO ČINILI I RANIJE
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. December 2021. 15:12:50


Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja 16. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine:

- Dobro jutro svima prisutnim, a posebno pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, kojima ovom prilikom želim čestitati 16. godišnjicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Prije 16 godina smo krenuli na put uspostavljanja naše zajedničke, profesionalne bosanskohercegovačke vojske. Cilj nam je bio da naša država dobije oružane snage koje će biti formirane na principima na kojima počivaju i oružane snage članica NATO saveza. Principima po kojima nije važno koje je vojnik vjere, kojoj etničkoj grupi pripada, i da li se još po nečemu razlikuje od svojih saboraca. Principima po kojima su bitne samo dvije stvari, koliko je vojnik sposoban, i da li je odan našim Oružanim snagama. Nakon 16 godina, moja ocjena je da smo bili mnogo uspješniji nego su se neki nadali ili očekivali. Nakon 16 godina, imamo profesionalnu vojsku, koja ispunjava visoke standarde, koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima, i na koju sve građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni.

Niz je primjera koji svjedoče uspjehu Oružanih snaga, i mnogo bi se dalo govoriti o tome, ali je možda dovoljno pomenuti samo vojne vježbe u kojima su ove godine učestvovale naše jedinice, a na kojima su pokazale zavidnu spremnost.

Nekim vježbama, poput EUFOR-ove vježbe „Quick Response“, ili vježbe za SEL-2 ocjenjivanje, pa i ove posljednje koju ste izveli u Rajlovcu, nisam prisustvovao, ali sam dobio izvještaje. A da su tačni izvještaji koji govore o visokoj profesionalnosti naše vojske mogao sam se uvjeriti i lično, kada sam prisustvovao vježbi „Brzi odgovor 21“ na Manjači u maju ove godine. Ta vježba, izvedena zajedno sa oružanim snagama Sjedinjenih Država, bila je dokaz vašeg rada i truda. Dokaz vaše pripremljenosti i požrtvovanosti.

Za sve vježbe koje su organizovane ove godine, reakcije stručnih ljudi, posebno iz oružanih snaga članica NATO saveza, su iste, a to je da naše Oružane snage pokazuju visoku spremnost i interoperabilnost sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država i oružanim snagama evropskih zemalja. Ja vam na tome čestitam.

Vaši uspjesi, međutim, nisu samo vojni, jer vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu. Vaši rezultati nose jedan proces koji se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez. A ti standardi se tiču i drugih sfera našeg društvenog života. Ti standardi su garancija da ćemo imati slobodnije i ravnopravnije društvo, da ćemo imati transparentne institucije i više pravednosti u društvu. To su standardi kojima težimo, koje od nas traže i Evropska unija i NATO, a koje ćemo teško ispunjavati bez vašeg kontinuiranog rada i zalaganja.

Iako ste vi svoj posao odradili, svoje obaveze odgovorno ispunjavali, ipak su posljednjih mjeseci pojedinci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga. Ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi. Najavama opasnim po sigurnost čitave države i svih građana Bosne i Hercegovine. Javno dovoditi u pitanje postojanje naših vojnih snaga, posebno iz pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, institucije koja je vrhovni komandant naših Oružanih snaga, vrlo je ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti u našoj državi.

Najbolji vaš odgovor na takve destabilizirajuće izjave je da nastavite predano raditi svoj posao kao što ste to činili i ranije. Da ponosno nosite svoju uniform, ispunjavate vase zadatke i odgovorno predstavljate Oružane snage. Temelji jednakosti, ravnopravsnoti i sposobnosti na kojima su Oružane snage napravljene, i profesionalizam kakav ste pokazali do sada, garant su da će Oružane snage Bosne i Hercegovine postojati još dugo, da će biti iznad svake politike ili pojedinca, i da će i dalje služiti kao primjer kakve su institucije u Bosni i Hercegovini moguće. Da ćete biti primjer kakva je država moguća.

Hvala vam što služite našoj državi. Sretno!

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif