Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Prof. dr. Adamir Jerković govorio na TV Alarabiya o borbi predsjednika Alije Izetbegovića sa konstantnim srpsko-hrvatskim nacionalizmom
GRAĐANSKI KONCEPT BOSNE I HERCEGOVINE STALNO JE BIO NAGRIZAN
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. December 2021. 14:12:58

Predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i njegov savjetnik Adamir Jerković


Bio je uporan u skoro nemogućoj misiji obnove multinacionalnog društva i države u uslovima šovinističkog nacionalizma. Njegova borba za opstanak Bošnjaka zapravo je bila i nedvosmislen poziv razumnom dijelu čovječanstva da se suprotstavi tiraniji i makijavelističkoj logici, koja nalazi opravdanje za državni terorizam, osvajanje tuđih teritorija, mijenjanje granica, zatiranja malih naroda, uništavanja kulturnog i svakog drugog, pa i genetskog nasljeđa.


Gostujući sinoć u dokumentarnoj emisiji TV Alarabiya na arapskom jeziku koja je bila posvećena Aliji Izetbegoviću, njegov tadašnji savjetnik u Predsjedništvu BiH prof. dr. Adamir Jerković je rekao da je Izetbegovićev koncept građanske demokratske države stalno bio u sukobu sa konstantno prisutnim velikosrpskim i velikohrvatskim nacionalizmom, neprekidno podgrijavanim u Beogradu i Zagrebu.

– On ni tada nije odustajao. Bio je uporan u skoro nemogućoj misiji obnove multinacionalnog društva i države u uslovima šovinističkog nacionalizma. Njegova borba za opstanak Bošnjaka zapravo je bila i nedvosmislen poziv razumnom dijelu čovječanstva da se suprotstavi tiraniji i makijavelističkoj logici, koja nalazi opravdanje za državni terorizam, osvajanje tuđih teritorija, mijenjanje granica, zatiranja malih naroda, uništavanja kulturnog i svakog drugog, pa i genetskog nasljeđa, rekao je prof. dr. Adamir Jerković, dodajući da su Bošnjaci danas pred teškim izborom, „jer su suočeni sa agresivnim srpskim i sada otvorenim hrvatskim nacionalizmom i separatizmom“.

– Svi oni sanjaju stare snove i čekaju novu istorijsku priliku. Iz daytonske flaše koja je trebala zauvijek zarobiti srpski destruktivni projekt, danas je oslobođen secesionistički demon bez ozbiljnije reakcije međunarodne zajednice, – zaključio je prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića u televizijskoj emisiji Al Arabiye na arapskom jeziku.

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif