Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Helsinški odbor za ljudska prava Srbije u saopćenju ističe, porast nasilja u političkom polju
EKSTREMNO-DESNIČARSKE ORGANIZACIJE DUBOKO INKORPORIRANE U INSTITUCIJE DRŽAVE SRBIJE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. December 2021. 03:12:13
Helsinški odbor već duže vrijeme upozorava da su ekstremno-desničarske organizacije duboko inkorporirane u institucije i da nema ideološke razlike između vlasti i ekstremističkih desničarskih organizacija, te da oni djeluju sinhronizovano sa jedinstvene
političke platforme koja destabilizuje zemlju, region i štiti finansijske interese vladajuće elite.


Vlast u Srbiji podstiče nacifikaciju političkog polja i društva u celini što je kulminiralo tokom posljednjih mjesec i po dana. Za sve brojnije nasilne incidente odgovorni su i državni organi, posebno policija. Helsinški odbor već duže vrijeme upozorava da su ekstremno-desničarske organizacije duboko inkorporirane u institucije i da nema ideološke razlike između vlasti i ekstremističkih desničarskih organizacija, te da oni djeluju sinhronizovano sa jedinstvene političke platforme koja destabilizuje zemlju, region i štiti finansijske interese vladajuće elite.

Napadi na potpredsjednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, kao i serija nasrtaja (uključujući i privođenja) na aktiviste civilnog društva koji traže uklanjanje murala ratnog zločinca Ratka Mladića, pokazuju da ubrzano raste netrpeljivost prema političkim neistomišljenicima, ali i sve očitiji šovinizam prema pripadnicima nacionalnih i vjerskih zajednica u Srbiji. Zbog ovih posljednjih napada posebno su se na udaru našli Rumuni i Bošnjaci, a strepnje rastu i među Albancima što potvrđuju i posljednji izvještaji Helsinškog odbora o manjinskim zajednicama u Srbiji. Izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako on “voli sve Rumune, Bošnjake…” zvuče neiskreno imajući u vidu da su manjine marginalizovane. Marinka Tepić se našla na udaru, jer je osoba koja, prema istraživanjima, uživa najveće povjerenje građana od svih opozicionih lidera, zbog svoje hrabrosti i dosljednosti. Ponašanje vodećih državnih funkcionera i medija ohrabruje nasilničko ponašanje.

Pripadnost naciji nikoga ne čini političkim neprijateljem, a tamo gdje pripadnost drugačijoj naciji služi za demonizaciju i diskvalifikaciju nema ni slobode, ni pravde, ni demokratije, ni građanske kulture, ni elementarne ljudske sigurnosti. Koordinirano djelovanje policije i paralelnih državnih formacija bilo je očigledno i prema demonstrantima na ekološkim protestima. Prebacivanje odgovornosti za nasilje sa policije na građane koji demonstriraju uobičajeni je mehanizam koji koriste represivni režimi da bi legitimisali nasilje nad protivnicima.

Podsjećamo, Dragoslav Bokan, koji je napao Mariniku Tepić, nije puki glasnogovornik ekstremne nacionalističke opcije, već aktivni realizator takve politike sa istorijom nasilnog ponašanja i učešća u ratovima, spreman na fizičke obračune. On je početkom devedesetih bio na čelu paravojne formacije „Beli orlovi“, koja je osnovana pod okriljem političke partije Srpska narodna obnova. Formacija je djelovala tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, gdje je učestvovala u zastrašivanjima, pljačkanjima, ubistvima, torturi, protjerivanjima i etničkom čišćenju Muslimana i Hrvata u Lovasu, Voćinu, Zvorniku, Sarajevu, Bijeljini, Bratuncu, Brčkom, Prijedoru, Višegradu...

Bokan od 1993. nije učestvovao u ratnim dešavanjima na terenu, ali je, povezujući se sa političkim i vojnim vrhom srpskih snaga u BiH (Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Biljanom Plavšić) nastavio s nacionalističkim, huškačkim, propagandnim delovanjem. Nedavno (2019) je izjavio da je najponosniji na vrijeme koje je proveo na ratištima, a u veoma čestim medijskim nastupima tokom posljednjih nekoliko godina sam sebe hvali za ratne „poduhvate“ i vođstvo nad paravojnom formacijom „Beli orlovi“.

Svoju netrpeljivost prema neistomišljenicima iskazao je još na samom početku svog delovanja devedesetih: „Postoji opravdan strah da u bližoj ili daljoj budućnosti, pošto završimo rat sa spoljnim neprijateljem, otvorimo unutrašnji front… Moj verni pas Tigar po njuhu prepoznaje sve srpske izdajnike u Beogradu i u Bosni“. (Duga, 30. avgust 1992. godine).

Bokan je privilegovani državni reditelj koji režira državne manifestacije, kao što su godišnjica “Oluje” (2020. i 2021. godine) ili proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
(15. septembra 2021) Nedavno je na temu srpskog sveta govorio na opskurnom festivalu ratnog, patriotskog i duhovnog, pravoslavnog filma, koga finansira Grad Novi Sad, a medijski pokrovitelj je Sputnjik. Bokanov angažman u kulturi najbolje ilustruje suštinu Nacinalne strategije za razvoj kulture, koja je utemeljena na etnonacionalističkim vrijednostima.

Srbija propada moralno i intelektualno što se odražava i kroz političku kulturu koja dominira. Nikakvi autoputevi, bolnice i posjete autoritarnih vladara Srbiji ne mogu prikriti tu činjenicu. S obzirom da se približavaju izbori, očigledno je da aktuelna vlast ide putem nasilja. Jer, sudeći po reakcijama vlasti raste i njihovo uznemirenje zbog pobune građana koja može neočekivano eksplodirati.

Helsinški odbor skreće pažnju SAD i EU, prije svega, da su neophodne njihove jasnije poruke građanima Srbije da više neće tolerisati fašizaciju zemlje koja ugrožava cio region, piše u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif