Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"MINI-GENOCID ILI LIGHT-GENOCID" U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. December 2021. 12:12:30


Reakcija zastupnika u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića na anticivilizacijske:

- Sprema se veliko demontiranje i preformuliranje genocida u Srebrenici između međunarodnih predstavnika i Zagreba i Beograda, izlazna varijanta i za ulogu Srba u Srebrenici i za ulogu Hrvata u Jasenovcu. Dva genocidna projekta se dogovaraju oko toga kako će se genocid u budućnosti tretirati. Dželati mjere dubinu prereaznog grkljana i broj metaka u lešu, mjere težinu vlastitog grijeha!

Očito da se na liniji Zagreb – Beograd – Palmer – Satler kreira novi naziv za genocid u Srebrenici koji bi bio i priprema opcije za Jasenovac.

Mislim da nam spremaju nešto kao „ograničeni genocid“, „umjereni genocid“, „ograničeni lokalni genocid“, „lokalno izvedeni genocid“ „mini-genocid“, „lokalni genocid“, „lokalizirani genocid“, „mikro-genocid“, „ekscesni genocid“.

Izmedju onog što je rekao Zoran Milanović o genocidu i žrtvama („ni svaka žrtva ni svaki genocid nisu isti“) i što je rekao Petar Đokić („Pitanje je da li genocid ima te razmjere”), postoji jasna poveznica i pozadina, opasna pozadina. Biće nam jasnije vjerovatno narednih dana, ovo je samo uvod.
Bojim se da još zemalja ima uključenih u ovu operaciju.

Zato su Dodik i Čović išli u Aušvic da se poklone jevrejskim žrtvama. Njihova poruka stranicima je bila „Ovo u Aušvicu je genocid a ono u nas Jasenovac i Srebrenica, to su kod nas light-genocidi, dječije igre prema ovom. To se ne može isto tretirati.“

Nismo naivni da ne vidimo da je u pitanju dogovorena hrvatsko-srpska verzija Zakona o genocidu nakon što van snage bude stavljena Inzkova.

Očito da nam se, preko suspenzije Inzkovog zakona sprema domaća verzija koja bi eventualno bila usvojena u Parlamentu BiH, (to neće proći sigurno) a koja bi trebala lansirati izlaznu varijantu te nametnuti onu verziju koju je, ne slučajno, u nečije ime, plasirao Milanović rekavši da ni svaka žrtva ni svaki genocid nisu isti, a o tome onda govorio Đokić.

Nije to Milanović slučajno rekao – imaju oni svoje razloge zbog Jasenovca.

Poenta kod Đokića je zapravo suština onog što je Milanović htio reći. Mjera – Izmjerimo genocid. Genocid u Srebrenici na skali od 1 do 10 je 1.

Milanović je poslao poruku a u prevodu bi glasila: “Daj odredite količinu genocida, nije pobijeno 6 miliona Jevreja već osam hiljada muslimana.”

Drugim riječima, ni Srbija ne može onda optuživati na isti način Hrvatsku za genocid u Jasenovcu jer ni Hrvatska nije pobila 6 miliona Jevreja i Srba već nekoliko stotina hiljada.

“Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.

Dakle, hajde da izmjerimo i genocide i žrtve.

Zašto je Milanović rekao da ni svaki genocid ni svaka žrtva nisu isti. Zato što je u Srebrenici postojala Armija RBiH, i zato što je u vrijeme Drugog svjetskog rata postojao Četnički pokret. Tako se Hrvatska i Srbija dogovaraju preko Srebrenice uz pomoć stranaca.

Pogledajmo samo ove 2 izjave:
Citat - Petar Đokić: “Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH. To je problem odnosa prema takvom zakonu. A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.

Citat - Zoran Milanović: "Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Židovima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid. A genocid ima vrlo širok raspon. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča da je svaka žrtva ista, ni govora. Ne želite da je svaka žrtva ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije. I pitanje je građanske odgovornosti i hrabrosti usuditi se ići u tu gradaciju."Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45