Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
NA VIJEST O SMRTI ROBERTA DOLA: SUDBINSKA VEZA SA BOSNOM I HERCEGOVINOM
Procitaj komentar
Autor: Dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 06. December 2021. 12:12:38
Joe Biden, Bob Dole i Alija Izetbegović
(Foto: Screenshot)


PIŠE: DR. ADAMIR JERKOVIĆ: Uoči same audijencije u Predsjedništvu BiH decembarskog jutra 1998. godine Alija Izetbegović se sjetio aktivne uloge Boba Dolea. U očekivanju tog susreta predsjednik je na trenutak evocirao uspomene na ranije susrete rekavši generalno da se ovaj republikanac najdosljednije borio zajedno sa demokratom Joe Bidenom za promjenu američke politike prema Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su od početka agresije na BiH tražili promjenu američkog uklona prema ratnoj krizi. Septembra 1992. uputili su inicijativu s tim što je Doleova riječ u tom turbulentnom vremenu za BiH bila veoma važna, jer je on 1976. bio republikanski potpredsjednički kandidat.
Neka „tajna“ i neraskidiva veza postojala je između Roberta Dolea i Bosne i Hercegovine, s kojom je američki senator bio povezan iskrenim i čvrstim nitima prijateljstva tokom značajnog perioda svoje kongresne karijere. Dole je umro u nedjelju, 5. decembra, i to tačno na 23. godišnjicu od njegove posjete predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću. Mnogo je ovih dana napisano o djelu penzinisanog senatora iz Kanzasa, a mi sada objavljujemo jednu crticu koja odslikava njegovo političku aktivnost prema Bosni i Hercegovini.

BiH ne zaboravlja svoje prijatelje

Sa Izetbegovićem Robert Dole se susretao u brojnim prilikama. Važio je kao političar koji se iskreno zalagao i vrlo konkretno tražio kao kongresmen uvođenje sankcija za Srbiju i skidanje nepravednog embarga na uvoz oružja koji je nametnut tadašnjoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Uoči same audijencije u Predsjedništvu BiH decembarskog jutra 1998. godine Alija Izetbegović se sjetio aktivne uloge Boba Dolea. U očekivanju tog susreta predsjednik je na trenutak evocirao uspomene na ranije susrete rekavši generalno da se ovaj republikanac najdosljednije borio zajedno sa demokratom Joe Bidenom za promjenu američke politike prema Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su od početka agresije na BiH tražili promjenu američkog uklona prema ratnoj krizi. Septembra 1992. uputili su inicijativu s tim što je Doleova riječ u tom turbulentnom vremenu za BiH bila veoma važna, jer je on 1976. bio republikanski potpredsjednički kandidat. Ovo je svakako znao i predsjednik Izetbegović, kao što nam je bilo poznato da je 1996. godine Dole bio i predsjednički kandidat. O ovom susretu sam pisao u mojoj knjizi „Alija izbliza, knjiga 1“. Napisao sam da je Dole došao u Sarajevo istog dana kada je u Washingtonu saopćeno da je američki predsjednik Bill Clinton produžio sankcije Republici Srpskoj i SR Jugoslaviji za još šest mjeseci. Sada se Dole našao na nekadašnjem ratnom poprištu ali ne u svojstvu parlamentarca nego predsjednika Međunarodne komisije za nestale. On je bio veoma prijatan i šarmantan čovjek, važio je za istaknutog borca za demokratiju, bio je popularan i van granica svoje zemlje. Na ovaj sastanak smo pozvali predsjednika Državne komisije za traženje nestalih BiH g. Amora Mašovića. Problem nestalih lica opterećivao je može se reći sve tri «strane» u bosanskom konfliktu, a predsjednik Izetbegović se trudio da se svi problemi nestalih lica rješavaju sveobuhvatno a ne parcijalno. Bosanskohercegovačka vlast se trudila da ovom pitanju pristupi sa krajnjom osjetljivošću i sa mnogo strpljenja.

Potraga za nestalim u Bugojnu i Mostaru

Najteže je bilo porodicama. Njihova patnja zbog gubitka i nestanka najmilijih nije se smirivala. Porodice su bile svjesne da njihovi nestali srodnici nisu među živim, no ipak su tragale za posmrtnim ostacima kako bi ih dostojanstveno sahranili. Dole je primijetio da je pronalazak posmrtnih ostataka konačno olakšanje za njihove porodice, jer kako se izrazio tada - to je bila «tačka na njihovu bol».
Iskreno nam je priznao da je problem mnogo veći nego što je očekivao. Nastojao je da bude sasvim konkretan i pokuša od predsjednika Alije Izetbegovića ishoditi pomoć u traženju nestalih Srba i Hrvata. On je znao je da se u Bosni i Hercegovini neke prepreke mogu ukloniti samo na „najvišem“ mjestu. Tokom ove posjete Dole se koncentrirao na problem Hrvata nestalih tokom ratnih djejstava u Bugojnu. On je dolazio kod predsjednika Bosne i Hercegovine a ne kod lidera Bošnjaka. Tako je on, ustvari, postavljao problem koji je htio da riješi.pri čemu se prema svakoj žrtvi se odnosio dostojanstveno.
– Ako biste mogli da pomognete u slučaju Bugojna…Ne okrivljujemo nikoga... – obazrivo je Dole zamolio našu stranu za pomoć.
Alija Izetbegović se našao u pomalo neugodnoj situaciji, ali se nije dao zbuniti.
– Ja sam se lično angažirao da utvrdimo jesu li živi ovi ljudi. Moji saradnici iz Kabineta (pokazujući na nas) su razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima, sa policijom, ali…»

Raširio je ruke, što je trebalo značiti da je to vjerovatno uzaludan posao. Nakon kraće stanke nastavio je nezavršenu misao sa nadom «da će ova naša komisija imati više uspjeha u saradnji sa hrvatskim timom». Tako je prebacio lopticu na Amora Mašovića i njegovu komisiju, zaključivši da će «možda pomoći Hrvati kao zainteresirana strana».

Iz upitnog pogleda senatora Dolea bilo je jasno da „čeka“ još neku informaciju. Alija Izetbegović je to shvatio, pa je nastavio:
„21 Hrvat...oni nisu nestali isti dan već u dužem periodu…Neki su pušteni, neki razmjenjivani...“
Robert Dole je učtivo „navaljivao“, dajući do znanja da i oni vjerovatno imaju nekih informacija, koje se baš nisu podudarale sa našim. Izetbegović je nastavio:
– U zatvoru je bilo 11 ljudi. Poznata su imena stražara, komandna struktura... Tragali smo, ali nismo mogli doći do opipljivog rezultata?! – rekao je Alija Izetbegović.
Ovom prilikom je Robert Dole pomenuo i problem nestalih Bošnjaka u Mostaru i da će odgovore na ova pitanja tražiti od hrvatske strane.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u julu 2019., američkom senatoru Bobu Doleu u Washingtonu je uručio priznanje "Ključ Grada Sarajeva"

Čini mi se da je Bob Dole shvatio da ne vrijedi dalje istrajavati na pitanju Bugojna i Mostara, pa je usmjerio razgovor na buduće aktivnosti Međunarodne komisije za nestale osobe. Naveo je da sa 400.000 dolara Komisija finansira kompleks za identifikciju i sahranjivanje tijela u Podrinju, i da će isti projekt podržati u RS-u. Rekao nam je ovom prilikom da uskoro namjerava organizirati sastanak bosanskohercegovačke, jugoslovenske i hrvatske komisije za traženje nestalih, te formirati “Institut za nestala lica”, koji će nakon što se jednoga dana povuče Međunarodna komisija, nastaviti ovaj veoma važan posao. Iako je tada imao 75 godina, impresionirala je njegova ustrajnost da pomogne u pronalaženju nestalih ljudi. Mi smo ga, ipak, pamtili kao beskompromisnog borca za pravdu u nametnutom ratu u BiH, što smo mu 2019. uzvratili dodjelom Ključa grada Sarajeva odnosno počasnog građanina glavnog grada BiH.


(Autor je bio savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića)

VRHOstali prilozi:
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
» RASIZAM
Aziz Hurem | 15. June 2022 13:27
» NE RADI TO DODIK ZBOG RUSA, NEGO...
Dr. Adamir Jerković | 15. June 2022 03:21
» SKRNAVLJENJE SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 13. June 2022 20:18
» NEOBAVEZNI RAZGOVOR S PRIJATELJEM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2022 14:19
» NAŠI NEPRIJATELJSKI „UBITAČNO-RUŠILAČKI BLIZANCI“
Mr. Milan Jovičić | 11. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» KISSINGER U VREMEPLOVU
02. June 2022 12:57
» U SRBIJI NIŠTA NOVO
27. May 2022 00:22
» ZAUSTAVITI PROPUH PO BIH
12. May 2022 15:41
» EVROPSKA DESNICA U KNOCKDOWNU
28. April 2022 15:58
» LICE I NALIČJE BOSANSKE DRAME
20. December 2021 03:04
» ILI PUKOVNIK ILI POKOJNIK
08. November 2021 15:18
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif