Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
SAD: DODIK SANKCIONISAN ZBOG KORUPTIVNIH RADNJI I KONTINUIRANIH PRIJETNJI STABILNOSTI I TERITORIJALNOM INTEGRITETU BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. January 2022. 17:01:54


Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu trezora Sjedinjenih Američkih Država danas je uveo sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jednom pravnom subjektu pod njegovom kontrolom, Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva trezora SAD-a navodi se da se sankcije nadovezuju na opredijeljenost američke administracije Joea Bidena da promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnjama dugogodišnjim mirovnim sporazumima.

Iz Ministarstva trezora SAD-a navode da Dodik potkopava institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i inicirajući uspostavljanje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska.

Danas je Vlada SAD nametnula sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, a Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je da bivšem predsjedniku VTSV Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku PDA i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD. Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva. Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste.
Pogledajte video izjavu ambasadora Nelsona:
“Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. U konačnici, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost“, ističe se.

Podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson upozorio je da Sjedinjene Američke Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje.

“Destabilizujuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razmontiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani sopstvenim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i čitavog regiona”, rekao je Nelson.

U saopćenju se podsjeća da je Ministarstvo trezora Dodika ranije, odnosno 17. januara 2017. godine, stavilo na listu sankcija jer je aktivno opstruirao ili predstavljao značajan rizik aktivnom opstruiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnje sankcije se nadovezuju na prethodne, a usmjerene su prema njegovim sadašnjim destabilizirajućim aktivnostima prema Dejtonskom mirovnom sporazumu kao i na njegovu zloupotrebu službenog položaja kako bi se uključio u široko rasprostranjenu korupciju, koja podriva državne institucije u BiH.

“Dodik također otvoreno poziva na jednostrani prijenos državnih nadležnosti BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno sa Brčko distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Pored toga, Dodik je javno oklevetao druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno podstičući podjele i političke blokade. Dodik se, dakle, sankcioniše za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naglašava se.

Kako je istaknuto, Dodik je također sankcionisan za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji:

“Naime, uspostavio je mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera njegovih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim saradnicima. Dodik se također bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u.“

Navodi se da je Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banjaluci, u privatnom vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom, te se dodaje da Dodik ipak ima ličnu kontrolu nad ATV-om iza kulisa, kao što je zahtijevanje ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme.

“Dodik je ugovore vezane za ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan način za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe“, navodi se u saopćenju te nastavlja:

“Kao rezultat današnjih sankcija, sva imovina i udio u imovini pojedinaca i pravnih subjekata koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih građana su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdatom od strane OFAC-a ili izuzete, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili udio u imovini blokiranih osoba općenito su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.“

VRHOstali prilozi:
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
» DUGOTRAJNA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU URODILA PLODOM
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 03:42
» SEFER MEĐEDOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 01:55
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif