Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
STATE DEPARTMENT: AKTIVNOSTI PROTIV ZVANIčNIKA BIH ZBOG UKLJUČENOSTI U KORUPTIVNE I DESTABILIZIRAJUćE AKTIVNOSTI
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 06. January 2022. 01:01:48
(Photo: Screenshot)


Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poduzima aktivnosti protiv sadašnjih i bivših zvaničnika Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department), prenosi Anadolu Agency (AA).

Antony Blinken, američki državni sekretar, naveo je da State Department objavljuje da su na listu sankcija stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

“Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.“, navodi se te se dodaje:

“Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV-a, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije. Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.“

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.

Pored ovih mjera, Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV).

Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a, mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

“Svim ovim mjerama stavljanja na listu ponovno se potvrđuje posvećenost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vladavini zakona i demokratskim institucijama, te boljoj budućnosti za građane BiH. Ostali lideri i subjekti koji su povezani s korumpiranim i destabilizirajućim akterima takođe mogu biti predmetom mjera koje će Vlada SAD-a poduzimati u budućnosti. Nastavićemo koristiti odgovarajuće ovlasti za promociju pozivanja na odgovornost aktera na regionalnom i globalnom nivou“, navodi se u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

VRHOstali prilozi:
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
» DUGOTRAJNA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU URODILA PLODOM
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 03:42
» SEFER MEĐEDOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 01:55
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif