Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
GAZI HUSREV-BEGOVA MEDRESA U SARAJEVU OBILJEŽAVA 485 GODINA RADA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 07. January 2022. 16:01:32
(


Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu obilježava se 485. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove, javlja Anadolu Agency (AA).

Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8. januara 1537. godine, a osnivač je vakif Gazi Husrev-beg.

Povodom obilježavanja historije duge skoro pet stoljeća organizirana je akademija na kojoj su, pored ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove. Ove godine dobitnici nagrada su prof. dr. Orhan Bajraktarević, profesor na Fakultetu islamskih nauka i prof. dr. Ismail Palić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Halim Husić, pomoćnik direktora za nastavu JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, rekao je kako je povodom obilježavanja 485 godina postojanja i rada u proteklih nekoliko dana u skladu s epidemiološkim mjerama organiziran niz svečanosti, krunisan današnjom svečanom akademijom.

Osvrnuo se na izazove odvijanja nastave u uslovima pandemije koronavirusa, ali i dodao kako su uprkos tome uspjeli u potpunosti realizirati planirani broj radnih i nastavnih dana te u potpunosti ispuniti fond časova.

Naglasio je kako je na aktivnostima organiziranim u ranijem periodu nagrađeno više od 350 učenika i učenica, uručena priznanja, nagrade i zahvalnice, a nagrađeni su i učenici koji su postigli odličan uspjeh u učenju i vladanju.

”Nagradili smo one koji su uprkos ovako teškim uvjetima uspjeli školsku godinu proći bez ijednog izostanka. Nagradili smo one koji su postizali posebne rezultate na različitim takmičenjima kako unutar, tako i van škole i stoga je toliki broj nagrada u ovim uvjetima pandemije i za nas bio poprilično iznenađenje“, rekao je Husić.

Istakao je kako je sedam učenica i učenika medrese ove godine steklo titulu hafiza Kur'ana.

Dodao je kako su zadovoljni svim postignutim rezultatima uprkos izazovima koje je donijela pandemija.

Dobitnik priznanja profesor bosanskog jezika na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ismail Palić rekao je kako ove godine ima posebnu čast da dobije priznanje za afirmaciju medrese, kao nekadašnji učenik ove škole, iz reda onih učenika koje je profesionalni put odveo izvan institucija Islamske zajednice.

”Školovao sam se na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, tu sam kasnije zaposlen i dominantno se bavim pitanjima bosanskog jezika i njegove strukture, gramatike, ali i naravno širim pitanjima koja su povezana s ulogom i značajem koje jezik ima u životu jedne nacionalne zajednice, u ovom slučaju našeg naroda“, rekao je Palić.

Dodao je kako je posebno obradovan ovim priznanjem jer je ”ono došlo potpuno iznenada i neočekivano”, a osobito mu je drago što je na taj način spoznao da se njegov trud i rad u polju kojim se bavim cijeni i izvan uže struke kojoj pripada, s jedne strane, a s druge strane obradovan je i činjenicom da je Medresa, a time i Islamska zajednica prepoznala bosanski jezik kao jednu od svojih strateških oblasti u kojima treba djelovati i na koje se treba bazirati ukoliko želimo sačuvati vlastiti kulturni identitet.

Dobitnik priznanja Orhan Bajraktarević, redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka, rekao je kako pripada petogodišnjoj generaciji svršenika Gazi-Husrev begove medrese.

“Ovim činom Medresa, prepoznavajući mene i moj rad, zapravo baca svjetlo na jednu oblast filozofije i religije“, rekao je Bajraktarević.

Dodao je kako se bavi izučavanjem odnosa filozofije i religije, odnosno nalazi se na Katedri za islamsku filozofiju Fakulteta islamskih nauka.

Dodjeljivanjem ovog priznanja, Medresa skreće pažnju na značaj filozofije, značaj religije i njihov međusobni odnos.

”Znamo da je položaj filozofije i religije reduciran, bio je čak i ranije u doba socijalističkog uređenja, ali vidimo i kasnije nakon rata, da je zapravo filozofija u jednom podređenom položaju, podređena je populističkoj literaturi. Religija također. Naravno, jedna redukcija religije koja je bila u tom socijalističkom i prosocijalističkom modelu, ona je poslije rata doživjela jednu eksploziju, ali ta eksplozija je također bila upitna jer je bila prekomjerna“, rekao je Bajraktarević.

Dodao je kako ovim činom i skretanjem pažnje na filozofiju i autentičnost filozofskog mišljenja i autentičnost religioznog mišljenja, Medresa se uključuje u jedan međunarodni proces.

Učenica Fatima Huseinspahić, učenica četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese, kazala je kako joj je drago da ima priliku i čast da je svoje srednjoškolsko obrazovanje provela u ovoj ustanovi. Dodala je kako je ovo škola koja zaista pruža jake i veoma dobre temelje za bilo koje naredno školovanje i obrazovanje, jer podupire svoje učenike pripremajući ih za tržište i pomaže im u afirmaciji kao pojedinaca.

”Odnos s profesorima je divan. Poštujemo ih i gledamo ih upravo u pravom učiteljskom pogledu, jer oni iako nam prenose znanje, oni nas konstantno odgajaju i kroz sve svoje misli, riječi i djela pokazuju nam kako treba da se izgradimo i budemo na pravom putu, te imamo osjećaj pripadnosti, patriotizma, napredovanja za našu zemlju i sve ono drugo što podrazumijeva, da budemo izgrađene ličnosti, ali i korisni za našu zajednicu“, rekla je Huseinspahić.

VRHOstali prilozi:
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
» DUGOTRAJNA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU URODILA PLODOM
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 03:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif