Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Mirni protest građana ispred Ambasade Srbije u Sarajevu:
"SRBIJA IZAZIVA KONFLIKTE MEĐU NARODIMA"
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. January 2022. 14:01:03
Foto: Denis Zuberi/AA


Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative "Buđenje građana" okupili su se danas na mirnim protestima ispred Ambasade Srbije u Sarajevu gdje je poručeno da ovim skupom žele upozoriti na, kako je rečeno, političku agresiju koja dolazi iz Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od organizatora protesta, aktivista Suad Đozić, kazao je da protest organizuju zbog toga što su visoki zvaničnici Srbije došli u Banjaluku na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.

"Bojkotujemo sam dolazak visokih zvaničnika Srbije jer time ne poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i državu Bosnu i Hercegovinu. Između ostalog, imamo i zahtjeve povodom nepoštivanja teritorijalnog integriteta jer se na Drini prave hidrocentrale, pravi se aerodrom u Trebinju bez odobrenja državnih institucija Bosne i Hercegovine. Također, zvaničnici Srbije nikada nisu priznali da je u BiH izvršen genocid", kazao je Đozić.

Poručio je također da Srbija izaziva konflikte među narodima samo radi svojih interesa.

"To nije u interesu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a te stvari koje se uporno dešavanju narušavaju 26 godina mira i stabilnih odnosa", rekao je Đozić, napominjući da su Bosna i Hercegovina i Srbija susjedi i da trebaju biti dobri susjedi, odnosno komšije.

Politički vrh Srbije na čelu s premijerkom Anom Brnabić stigao je u Banju Luku povodom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS-a kojeg je Ustavni sud BiH dva puta proglasio neustavnim.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović izjavio je da je Bosna i Hercegovina građanska država za sve njene građane bez obzira na religiju i naciju.

"Ovdje sam da pošaljem poruku mira prijateljima i neprijateljima na današnji dan kada se obilježava neustavni Dan RS-a, koji su kao neustavan potvrdile domaće i međunarodne institucije. Ovdje sam da pošaljem poruku da politike koje danas prkose takvim činom trebaju imati odgovor od strane poštenih građana Bosne i Hercegovine i međunanarodnih faktora i da se moraju zaustaviti. Također, želimo poslati poruku zvaničnoj politici Beograda na čelu sa Aleksandrom Vučićem koji nastavlja politiku Slobodana Miloševića, samo na drugačiji način", istakao je Aganović.

Među učesnicima protesta bio je i bh. političar Sejfudin Tokić koji je tom prilikom poručio da je postupak srbijanske vlade konkretan primjer političke agresije, rušenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

"Oni su se pored upozorenja međunarodno relevantnih institucija oglušili i sa kompletnom vladom željeli potvrditi laž, a to je da je entitet RS ekskluzivna teritorija srpskog naroda i da je to dio koji ima elemente države", rekao je Tokić.

Također, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara, u 12 sati protesti biti organizovani ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Evropske unije s ciljem očuvanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Organizatori su poručili da su glavni zahtjevi bh. građana Ambasadi Srbije u Sarajevu:

1. Da državni organi Republike Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9. januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif