Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Saopćenje Udruženja Svjedoka i žrtava genocida i Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa"
TRAŽIMO REVIZIJU SVIH NEPOTVRĐENIH OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. January 2022. 14:01:25


Od kako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom.

Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske republike u BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanska Krupa i predsjednik Kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred Sudom BiH.

Pored oslobođajućih presuda drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni "saznaju" za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa, a zadnji slučaj je Milomir Savčić, komandant 65. motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS.

Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti, naime više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika Kriznog štaba općine Vlasenica u kojoj se navodi slijedeće:

"Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno".

Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne, takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića aktuelnog načelnika Vlasenice.
Na osnovu gore navedenog pozivamo novi sastav VSTV i novopostavljenog V.D. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE i Tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića.

Također, pozivamo sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH, piše u saopćenju Udruženja Svjedoka i žrtava genocida i Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif