Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Uz 9. godišnjicu BKZ Luksemburga: Almiru Muratoviću uručeno priznanje “Mulla Osman Rastoder”
U LUKSEMBURGU ODRŽANA PREMIJERA FILMA “OSMAN EF. RASTODER – OSLOBAĐANJE ZABORAVA”
Procitaj komentar
Autor: B.net
Objavljeno: 24. January 2022. 12:01:08


Tačno na 76. godišnjicu likvidacije bošnjačkog istaknutog domobrana za područje Bihora, Mulla Osmana Rastodera (23. januara 1946), u Luksemburgu je održana premijera dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava” autora Avde Huseinovića. Premijera je upriličena u okviru obilježavanja devete godišnjice osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga u čijoj produkciji je film sniman tokom zadnje dvije godine.Svečana sala TRAMSSCHAPP u Luksemburgu, bila je premala – uslijed propisanih sanitarnih mjera, da primi sve one koji su željeli prisustvovati skupu. Kao što je prije mnogo decenija okupljao oko sebe Bošnjake s ciljem odbrane života, časti i topraka, Mulla Osman Rastoder ponovno je razlogom njihovog okupljanja u Luksemburgu. Uz Bošnjake i Bošnjakinje koji žive i rade u Velikom vojvodstvu, svečanosti su prisustvovali i bošnjačke delegacije iz susjednih zemalja, te iz matične Bosne i Sandžaka.


Nakon prisjećanja na akademika muftiju Muamera ef. Zukorlića i odavanja mu omaža, prisutnima je dobrodošlicu izrazio predsjednik BKZ Luksemburga, Hajrudin Hadrović. Prisutne je također poselamio i poželio im dobrodošlicu Ekrem Ećko Rastoder, u svojstvu najstarijeg Mulla Osmanovog saplemenika prisutnog u dvorani.

Zatim se prisutnima kratko obratio autor filma Avdo Huseinović, praveći na taj način uvod u samu projekciju filma.

Uslijedilo je jednoipočasovno emitovanje filma, uz veliku pažnju publike. Po završetku projekcije, spontani dugi aplauz i ustajanje iz stolica bio je najbolji pokazatelj de je Avdo napravio još jedno filmsko remek djelo.U zadnjem dijelu programa, upriličena je dodjela priznanja “Mulla Osman Rastoder” Almiru Muratoviću, predsjedniku Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici i koordinatoru Centra za humanitarni rad “Hajrat”.

Ovo istaknuto priznanje također je odmah po svom osnivanju ustanovila BKZ Luksemburga, te je Muratović deveti po redu laureat ovog priznanja koje se uručuje u vidu pozlaćenog dukata s likom Mulla Osmana i plakete na kojoj stoji ispisano – SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA.

Na kraju, prisutni Bošnjaci Luksemburga i dijaspore zamolili su Almira Muratovića da prenese selame svim aktivnim političkim subjektima na Bihoru, a uz selame i molbu ili bolje rečeno apel, da što prije pokrenu proceduru rehabilitacije Mulla Osmana Rastodera kako bi se ispravila velika historijska nepravda prema čovjeku zaslužnom za opstanak bošnjačkog življa u tom dijelu Sandžaka, i ne samo nepravda prema njemu, već i prema pripadnicima njegovog naroda.Premijere filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava” uskoro će biti upriličene u Petnjici, Rožajama, Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima, zatim na Kosovu, u Makedoniji, te u Sarajevu i drugim bosansko-hercegovačkim gradovima. Nakon toga, počeće se premijerno emitovanje filma na televizijama.

BKZ Luksemburga najavila je na kraju ponovnu saradnju sa Avdom Huseinovićem na snimanju novog dokumentarnog filma o čijoj tematici i sadržini će javnost biti uskoro upoznata, objavio je portal identitet.lu.VRHOstali prilozi:
» MASAKR NA KAPIJI JE NAJTUŽNIJI DAN TUZLANSKE HISTORIJE
Anadolu Agency (AA) | 25. May 2022 13:11
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
Ostali prilozi istog autora:
» VASPITANA DJECA
07. May 2022 14:39
» BOSANSKI JEZIK NEMA ALTERNATIVU
26. April 2022 16:37
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif