Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


ISLAMSKA ZAJEDNICA DODIJELA 191 STIPENDIJU IZ FONDA BEJTU-L-MAL
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 25. January 2022. 22:01:43
Svečana dodjela stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal i potpisivanje ugovora o stipendiranju u školskoj i akademskoj 2021/22. godini održano je danas u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.
Na svečanosti se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. On je učenicima i studentima poručio kako se od njih očekuje da dobro uče i da se izgrađuju kao ljudi, da imaju velike ambicije i nastoje dosegnuti visine.

„Danas svjedočimo nečemu što ima, i imat će u budućnosti, dalekosežne pozitivne implikacije. Dragi učenici i studenti, od vas očekujemo da služite svojoj zemlji i svome narodu ponizno i strpljivo. Vi ste naša budućnost. Ulažući u vas mi ulažemo u svoju budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Od vas očekujemo da, kada okončate školovanje, budete uzori u svakom dobru; da budete aktivni i doprinosite izgradnji i duhovnom i materijalnom razvoju naše zemlje“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Za školsku 2021/2022. godinu dodijeljena je 191 stipendija.„Na konkurs se prijavilo 805 učenika i studenata, a dodijelili smo 191 stipendiju. Od toga je 113 punih stipendija za učenike, 58 za učenike srednjih škola i 20 za studente i učenike s teškoćama u razvoju“, naveo je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim Malanović.
U okviru ovih stipendija je i 10 stipendija učenicima i studentima u Novom Pazaru, 14 stipendija za učenike generacije medresa i gimnazija i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari.
„Pored ovih stipendija, dodijelili smo i pomoć za školovanje za 47 studenata i 108 učenika iz kategorije povratnika i slabijeg socijalnog stanja“, naveo je Malanović.

Iman Korić je učenica generacije Prve bošnjačke gimnazije i studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Njoj je stipendiju dodijelio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović.
„Za mene je velika čast i izuzetna prilika biti stipendistica Islamske zajednice, poseban je osjećaj znati da je naša budućnost u sigurnim rukama. Kada to kažem, mislim da postoji važna institucija koja prepoznaje potencijal mladih ljudi, koja brine o mladim ljudima i koja prepoznaje važnost tih potencijala za budućnost Bosne i Hercegovine“, naglasila je ona.

Od 2014. godine kada je osnovan Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, dodijeljeno je 1873 stipendije i 1520 pomoći za studente i učenike iz Fonda Bejtu-l-mal.

VRHOstali prilozi:
» LEJLETU-L-KADR - NOĆ OBJAVE
MINA | 27. April 2022 14:13
» NEMOJTE PRODAVATI SVOJU IMOVINU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. April 2022 16:05
» DŽUMANSKA DOVA
Hamza Subašić | 08. April 2022 14:07
» ČOVJEK KOJI JE ISTINSKI VOLIO BOSNU I BOŠNJAKE
Dr. hfz. Safvet Halilović | 02. March 2022 16:09
Ostali prilozi istog autora:
» LEJLETU-L-KADR - NOĆ OBJAVE
27. April 2022 14:13
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif