Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SENAD PEĆANIN U SLUŽBI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE
Procitaj komentar
Autor: Dr. Rešad Plojović
Objavljeno: 03. February 2022. 14:02:57
DR. REŠAD PLOJOVIĆ: Iza Muftije su ostali rezultati koji će ostati da trajno svjedoče i dokazuju ko je bio rahmetli Muftija. To su, prije svega, preporođena i jaka Islamska zajednica sa svom ulemom i kompletnom infrastrukturom, odgojno-obrazove i humanitarne ustanove, Internacionalni univerzitet, BANU..., kao i Stranka pravde i pomirenja, politički pokret za bolju budućnost Bošnjaka i svih građana Srbije, koji je od strane aktuelnog političkog vrha u Beogradu prepoznat kao opšte koristan ne samo za Bošnjake, već za državu i čitavu regiju. A iza Pećanina i njemu sličnih prodanih, sitnih, zavidnih, pokvarenih i bolesnih duša će, bez obzira hoće li se ili neće nekada istinski otvoriti tajni dosijei, ostati svjedočenja generacija za ono što su radili, kao i stid njihovih potomaka.
Prije dva dana prijatelj mi proslijedi link gostovanja Senada Pećanina kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji i reče: „Pogledaj, a posebno obrati pažnju na dio gdje se spominje rahmetli muftija Muamer Zukorlić.“ Nađoh emisiju i onako upreskok počeh tražiti naznačeni dio, s obzirom da znam kako i na koji način pomenuti lik posmatra i komentariše opšte stanje i događaje, ne želeći gubiti dragocjeno vrijeme. Ubrzo nađoh traženi dio, pažljivo preslušah i najblaže rečeno ostadoh zatečen količinom mržnje, pokvarenosti, drskosti, bezobrazluka, prostakluka, koji naprosto kuljaju iz prljavih usta ovog čovjekolikog bića.

Reče ova moralna spodoba i intelektualno prekapacitirana i bezobrazna bitanga, u nizu optužbi upućenih na račun Islamske zajednice, najviših vjerskih autoriteta i političkih lidera u Bosni sljedeće: „...pogledajte na kraju i nedavno preminulog političara i bivšeg muftiju Zukorlića, koji je u potpunosti bio agent velikosrpske, velikodržavne politike Aleksandra Vučića, koji je maligno djelovao i u Bosni, i u Sandžaku i u Crnog Gori, čak i u Sjevernoj Makedoniji na nedavnim izborima...“, od čega je čak i voditelj, Senad Hadžifejzović, zanijemio i trebalo mu je dvadeset sekundi da se umiješa i kao zbunjeno uz zamuckivanje kaže: “To su teške konstatacije, zvuče kao op, op, optužbe“, našta voditeljev imenjak dodade: „Ona jeste optužba, naravno ne krivično-pravna u procesnom smislu...!“

Od tog momenta razmišljam o svim iznijetim optužbama, sa željom da neko iz Bosne, iz Islamske zajednice, bošnjačke političke elite, izađe pred bosansku javnost, koja je preplavljena otpadom koji joj se servira posredstvom brojnih televizija, trujući čisti bosanski zrak, čineći život nesnošljivim i opstanak u njoj nemogućim, i kaže istinu. Međutim, umjesto odgovora tišina i mudra šutnja.

Pa braćo Bosanci, intelektualci i bosanska ulemo, koji posmatrate da vam se najveći vjerski autoritet blati i bezobrazno napada, da znate, podjednako snosite grijeh za šutnju i doprinosite da sutra svakoga od vas može bilo ko nesmetano i bez straha gnusno napasti i oljagati. Ja ne mogu da šutim, jer znam ono što svi vi bolje od mene znate: nije spomenuta spodoba u ljudskom suretu i njemu slični čuvala i sačuvala Bosnu od „velikosrpske i velikodržavne politike“ već su to činili mnogi drugi, koje Pećanin redovno u svojim čestim medijskim nastupima, posebno u zadnje vrijeme, napada, a među njima u prvom safu Islamska zajednica, koju je skoro dvadeset godina, u ključnom ratnom i poslijeratnom vremenu oporavka, od 1993-2012. predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

I baš zbog toga što je uspješno obavljao svoj emanet odbrane vjere i države, reis dr. Mustafa-ef. Cerić, što je u tom vremenu obnovljena većina od preko 600 porušenih džamija u Bosni, koje su nestajale u naletu četničkih hordi sa raznih strana Balkana i nakon što je izgrađeno preko 300 novih džamija i urađen veliki posao na polju jačanja vjerske svijesti i islamskog obrazovanja, što je Islamsku zajednicu u Bosni učinio najbolje organiziranom u široj regiji, a slobodno mogu reći i od bolje organiziranih u svijetu, dolazi spomenuta moralna spodoba i kaže najpogrdnije riječi na račun ljudske, vjerske, moralne, intelektualne i u svijetu priznate i poznate veličine, kakav je reis Cerić, što voditelj normalno uz klimanje glave ili šutke prihvata. Pitanje je: zašto Pećanin napada reisa Cerića? Odgovor: Zato što je reis Cerić bio najveća smetnja u realizaciji ciljeva i ambicija ovog plaćenika i njegovih mentora u Bosni.

Pitanje je: zašto Pećanin napada reisa Cerića? Odgovor: Zato što je reis Cerić bio najveća smetnja u realizaciji ciljeva i ambicija ovog plaćenika i njegovih mentora u Bosni.
Zbog čega ova spodoba napada rahmetli muftiju i akademika Muamera Zukorlića? Odgovor je: iz istog razloga kao i reisa Cerića, jer je rahmetli muftija Muamer Zukorlić zaustavio realizaciju procesa asimilacije i svetosavizacije Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, pokrenuo Bošnjake 1993. godine i poveo ulemu i vjernike u Sandžaku, kasnije i cijeloj Srbiji, u borbu za ostvarivanje slobode, časti i dostojanstva, te na tom putu uspio, ostvarivši autonomnost Islamske zajednice i brojne druge zacrtane ciljeve.

Zbog čega ova spodoba napada rahmetli muftiju i akademika Muamera Zukorlića? Odgovor je: iz istog razloga kao i reisa Cerića, jer je rahmetli muftija Muamer Zukorlić zaustavio realizaciju procesa asimilacije i svetosavizacije Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, pokrenuo Bošnjake 1993. godine i poveo ulemu i vjernike u Sandžaku, kasnije i cijeloj Srbiji, u borbu za ostvarivanje slobode, časti i dostojanstva, te na tom putu uspio, ostvarivši autonomnost Islamske zajednice i brojne druge zacrtane ciljeve. Ovaj uspješni primjer borbe rahmetli Muftije u Sandžaku i Srbiji prepoznat je i od strane Bošnjaka u okruženju, te je poslužio kao model u njihovom organiziranju, a Muftija se nije štedio pomoći i biti pri ruci svima njima, jer je svima želio dobro koje je ostvario za svoj narod u Sandžaku. Dakle, Muftija nije maligno, već je blagotvorno djelovao u liječenju svih malignih oboljena u bošnjačkom tijelu na prostoru Sandžaka, Bosne, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i šire.
Iza Muftije su ostali rezultati koji će ostati da trajno svjedoče i dokazuju ko je bio rahmetli Muftija. To su, prije svega, preporođena i jaka Islamska zajednica sa svom ulemom i kompletnom infrastrukturom, odgojno-obrazove i humanitarne ustanove, Internacionalni univerzitet, BANU..., kao i Stranka pravde i pomirenja, politički pokret za bolju budućnost Bošnjaka i svih građana Srbije, koji je od strane aktuelnog političkog vrha u Beogradu prepoznat kao opšte koristan ne samo za Bošnjake, već za državu i čitavu regiju. A iza Pećanina i njemu sličnih prodanih, sitnih, zavidnih, pokvarenih i bolesnih duša će, bez obzira hoće li se ili neće nekada istinski otvoriti tajni dosijei, ostati svjedočenja generacija za ono što su radili, kao i stid njihovih potomaka.

Pa braćo Bosanci, intelektualci i bosanska ulemo, koji posmatrate da vam se najveći vjerski autoritet blati i bezobrazno napada, da znate, podjednako snosite grijeh za šutnju i doprinosite da sutra svakoga od vas može bilo ko nesmetano i bez straha gnusno napasti i oljagati. Ja ne mogu da šutim, jer znam ono što svi vi bolje od mene znate: nije spomenuta spodoba u ljudskom suretu i njemu slični čuvala i sačuvala Bosnu od „velikosrpske i velikodržavne politike“ već su to činili mnogi drugi, koje Pećanin redovno u svojim čestim medijskim nastupima, posebno u zadnje vrijeme, napada, a među njima u prvom safu Islamska zajednica, koju je skoro dvadeset godina, u ključnom ratnom i poslijeratnom vremenu oporavka, od 1993-2012. predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.
Pećanin nije smio živog Muftiju optužiti na ovako prljav način, posebno ne direktno u emisiji, a bio je u prilici to učiniti, jer bi dobio adekvatan odgovor, potkrijepljen argumentima, od kojeg bi se tužiocu voditelju smučilo, a gledaoci bi saznali istinu. Lahko je na mrtvog čovjeka iznijeti potvoru, ali se i u ovom slučaju kod tužioca osjeća strah u glasu, jer je svjestan šta izgovara i sam u to ne vjeruje. Zaključujući da njegova optužba nije „krivično pravna u procesnom smislu“, nego onako, ofrlje, što bi obični svijet rekao, a zapravo je u pitanju potvora, to jest lažna optužba. Zna ovaj pravnik novinar i „sveznalica“ koja od svega najbolje zna napadati autoritete Bošnjaka i blatiti vjeru, te su mu s toga vrata nekih medija u Sarajevu širom otvorena, da je lakše optužiti onako, kao obični posmatrač, a ne kao pravnik, jer se u drugom slučaju podrazumijeva da optužba mora biti potkrijepljena argumentima, a on nema argumente, već samo prljavu riječ i izmišljenu potvoru, ograđujući se pritom potrebe da za optužbu procesno odgovara, znajući da je lažna. Dotični se ponaša poput lopova koji nakon što ukrade prvi optuži onoga do sebe za krađu, želeći da odgovornost prebaci na drugog i dobije na vremenu. Svi koji su čuli za rahmetli Muftiju, posebno oni koji su ga znali, a to je ogromna većina Bošnjaka, među njima i Pećanin, ali i veliki broj pripadnika drugih vjerskih zajednica, znaju da je rahmetli Muftija sav svoj život, svoju energiju, snagu, znanje i sav intelektualni kapacitet uložio za dobrobit svoje vjere, svog naroda, Sandžaka, Bosne i Bošnjaka, ma gdje oni bili, te da je na tom polju i putu ostvario velike rezultate, što samo slijepi ne vide, a pokvareni ne priznaju, zbog kojih su uznemireni ideolozi „velikosrpske politike“ od vremena Miloševića do danas i izvršioci radova na terenu, čiji se glas čuje posredstvom raznih glasnogovornika, a u ovom slučaju od truhlog, egocentričnog i umišljenog lika sa imenom muslimana Bošnjaka, Senada.

Pročitah komentar narodnog poslanika dr. Jahje Fehratovića, koji napisa: „Bijelo Polje je uvijek imalo umnih ljudi, ....ali je isto tako izrodilo i uhljupa, koji prebiraju po kostima umrlih Bošnjaka za račun drugoga i u interesu drugoga.“

Da, Bijelo Polje je grad velikih ljudi, u to sam se lično uvjerio davne i za Bošnjake veoma bolne i teške 1993. godine, kada sam kao učenik Medrese proveo ramazansku praksu u ovome gradu i družio se sa Bjelopoljcima, slušajući do sehura noćne rafale i kafanska šenlučenja raznih dobrovoljaca i vikend četnika koji su se „zagrijavali“ za orgijanja po Bosni, ili se vraćali iz pljačkaško-paljevinskih pohoda.

Istina, pomenuta sandžačka čaršija na obali Lima jeste izrodila i razne uhljupe, koji će je trajno negativno obilježiti, od kojih su u našem vremenu na vrhu liste Senad Pećanin, na tajnom zadatku u Bosni i Sead Nasufović, na privremenoj službi u Srbiji, koji vjerno služe interesima ne svog naroda, već sami prosudite koga!?

To je istina koju Bošnjaci moraju znati i glasno je svima kazati.

VRHOstali prilozi:
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
Ostali prilozi istog autora:
» HALAL OLSUN, MUFTIJA!
09. November 2021 22:03
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif