Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ U MEDŽLISIMA BIJELJINA I JANJA: ČUVAJTE SVOJ IDENTITET
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 12. February 2022. 23:02:57
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović posjetili su u subotu, 12. februara 2022. godine Medžlis Islamske zajednice Bijeljina i Medžlis Islamske zajednice Janja.

U jutarnjim satima, u Mektepskom centru u Bijeljini upriličen je susret sa Samirom Camićem, hafizom Omerom Camićem, Emirom Muslijem i Huseinom Camićem, glavnim imamima i predsjednicima izvršnih odbora ovih medžlisa. Oni su reisu-l-ulemu upoznali s trenutnim stanjem vjerskog života u Bijeljini i Janji, te projektima unaprjeđenja vakufskih dobara i infrastrukture. Iskazali su zahvalnost reisu-l-ulemi, Rijasetu, Muftijstvu tuzlanskom i drugim institucijama na podršci nekima od najvažnijih projektaka koji su u proteklim godinama realizovani u ova dva medžlisa.

Muftija Fazlović je pohvalio njihov skladan i sistematičan rad, te je kazao da se ovdje uz veliku brigu o osnovnoj misiji koju imaju naši medžlisi, razvijaju i novi sektori.

Reisu-l-ulema Kavazović je posjetio i polaznike mektepske pouke u Mektepskom centru, nakon čega je upriličen obilazak novih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Bijeljinski medžlis je kupovinom kuće advokata Bakira Pašića dobio adekvatne uredske i poslovne prostorije. S obzirom na broj muslimana koji žive u Bijeljini, ovim poduhvatom osiguran je značajan potencijal s kojim Islamska zajednica u ovome gradu ima dobre pretpostavke za razvoj i unapređenje vjerskog života.


Nakon podne-namaza u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, u svome obraćanju džematlijama, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović poručio je da je velika privilegija u svome srcu nositi svjetlo vjere.

- Što god se dogodilo na ovom svijetu, oni koji su Allahu, dž.š., uistinu pokorni i koji mu se s dovom obraćaju, niti će tugovati niti će se bojati. Oni imaju onoga Koji ih čuva, - poručio je reisu-l-ulema.

Istakao je da svi imamo obavezu da se brinemo o sebi, svojoj djeci i mladima. Pozvao je džematlije da budu otvoreni prema svim ljudima ljudi ali da čuvaju svoj identitet.

- Istina se ne može sakrit. Hvala dragom Bogu mi imamo državu i imamo institucije koje su dužne da se brinu o svakom građaninu Bosne i Hercegovine. Oni moraju svakom pojedincu osigurati da u slobodi, u svome domu, gradu i ulici uživa svoja prava. Ne možemo i ne treba da šutimo kada neko ugrožava naša prava - poručio je resiu-l-ulema, te je pozvao džematlije na međusobnu povezanost jer su muslimani braća i jedni na druge su oslonjeni.Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović su zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na posjeti i njegovoj velikoj brizi o muslimanima koji ovdje žive na svom iako je ovdje složenije i teže živjeti.

- Danas smo ovdje u jednoj od naših najljepših i najpoznatijih džamija. Ona je simbol islama i identiteta našeg naroda u Semberiji, zajedno s drugim džamija u Bijeljini, Janji i Ugljeviku. Džamije su ustanove imana i islama. To su mjesta našeg džemata i naše snage. Allah, dž.š., svoju pomoć pruža onima koji se Njemu obraćaju. Braćo i sestre, vi zaslužujete našu punu pažnju i pomoć. Zahvaljujemo vam se što ovdje živite svoju vjeru, brinete se o svojoj djeci i razvijate svoj život, - kazao je muftija Fazlović.Nakon susreta s džematlijama, reisu-l-ulema i muftija su obišli i Salihbegovića džamiju u Bijeljini, te garažu Vakufskog poljoprivrednog dobra Medžlisa Janja. Tom prilikom je istaknuto da su ova dva medžlisa prepoznatljivi po unaprjeđenju vakufskog zemljišta. Medžlis Islamske zajednice Janja danas posjeduje svu potrebnu mehanizaciju za bržu i kvalitetniju obradu velikih površina zemlje. Pored toga, ovaj medžlis ima obdanište i redovno okuplja mlade na različitim edukativnim programima.

Na kraju posjete Bijeljini i Janji, reisu-l-ulema se susreo s članovima izvršnih odbora, imamima i koordinatoricama obdaništa u ovim medžlisima, te političkim predstavnicima Bošnjaka u Bijeljini, Janji i Ugljeviku.Foto: Preporod.info

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif