Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Skinite Cvijet Srebrenice pa činiti što vam volja!
IZBOROM FEJSALA HALILOVIĆA ZA POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE DRAGAŠ, NAKON 22 GODINE VRATILI SU VELIKOSRPSKU POLITIKU ODGOVORNU ZA GENOCID I RATNE ZLOČINE NAD STOTINE HILJADA BOŠNJAKA I ALBANACA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 14. February 2022. 16:02:01
Na čelnu poziciju u Opštini Dragaš, namijenjenu nevećinskoj zajedinici, Koalicija Vakat i LDK, vratile su nakon 22 godine velikosrpsku politiku odgovornu za genocid i ratne zločine nad stotine hiljada Bošnjaka i Albanaca.

Na prijedlog Bedžeta Dželjadini, novog gradonačelnika Dragaša, člana LDK, najstarije albanske stranke na Kosovu, uz pomoć DSV-a, člana Koalicije Vakat, na mjesto potpredsjednika Opštine Dragaš postavljen je Goranac Fejsal Halilović iz JGP.

Na osnovu Administrativnog uputstva MALS, mjesto potpredsjednika Opštine pripada najbrojnijoj nevećinskoj zajednici u opštini. Kandidata predlaže gradonačelnik, a da bi bio izabran mora dobiti većinu glasova delegata iz nevećinske zajednice, a zatim u drugom glasanju većinu svih delegata.

Nevećinske zajednice na posljednjim lokalnim izborima u Dragašu osvojile su šest mjesta u lokalnom parlamentu, tri bošnjačka i tri goranska zajednica. Tri bošnjačka mjesta osvojila je Koalicija Vakat, dok su tri goranska mjesta pripala dva JGP i jedno PG. Od nevećinskih partija najviše glasova osvojila je Koalicija Vakat.

Za izbor potpredsjednika Opštine u prvom glasanju bila je potrebna većina glasova delegata iz nevećinske zajednice. Delegati Koalicije Vakat mogli su blokirati izbor potpredsjednika koji dolazi iz partije koja je otvoreni neprijatelj Bošnjaka u Gori, ali nisu to učinili, podržali su predloženog kandidata i doveli na čelnu poziciju u Dragašu politiku zbog koje je stradalo stotine hiljada Bošnjaka i Albanaca.

Delegati Koalicije Vakat glasali su za predstavnika JGP, partije čiji je predsjednik Adem Hodža na predizbornom skupu 2019. u Vraništi pozivao na linč Bošnjaka, izjavom da će oni nestati iz Gore. JGP je dio parlamentarne grupe Srpske liste. Poslanici Srpske liste, među njima i Adem Hodža, izbegli su glasanje Rezolucije o negiranju genocida u Srebrenici, koja je 2021. usvojena u Skupštini Kosova. Također, JGP upravlja i Privremenim organom Opštine Gora, koji funkcioniše u okviru Srbije i ne priznaje državu Kosovo.


Zabrinjavajuće je što se DSV-ov koalicioni partner DSB iz Prizrena uopšte nije oglasio i uputio osudu. Takođe, nisu se oglasili ni bivši lideri ovih partija. Na ovaj čin Koalicije Vakat reagovala je jedino Duda Balje, predsjednica SDU i poslanica u Skupštini Kosova, koja je izjavila da je podrška Koalicije Vakat predstavniku JGP-a u Dragašu, sramotna, očekivano/neočekivana i sa dalekosežnim posljedicama.

U opštini Dragaš, u dijelu Gore živi oko 35% Bošnjaka i oko 60% Goranaca. Na posljednjem popisu u SFRJ 1991. godine stanovništvo Gore se nacionalno izjasnilo 92% kao Muslimani.

Na prvim višestranačkim izborima održanim 1990. godine, SDA je u dijelu Gore odnijela ubjedljivu pobjedu. Sljeđenje te politike i nacionalnog puta, nije bilo po volji tada slabom SPS-u u Gori, pa je nakon izbijanja sukoba u SFRJ, stanovništvo Gore bilo maltretirano od strane Miloševićevog režima. Strah i pritisak od režima natjerao je mnoge da se odreknu toga puta. Pod pritiskom tadašnjeg režima, koji i danas djeluje u Gori, preko JGP i paralelnih struktura, stanovništvu Gore su učinjene i čine se velike nepravde.

VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif